Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία επαναπατρίζει όλο το χρυσό από τις ΗΠΑ στην προσπάθεια να «επιτεθεί» στο δολάριο

Η Τουρκία επαναπατρίζει όλο το χρυσό από τις ΗΠΑ στην προσπάθεια να «επιτεθεί» στο δολάριο
Τα σχέδια του Erdogan για να «χτυπήσει» τις ΗΠΑ
Αφού η Βενεζουέλα, η Γερμανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες επαναπάτρισαν η ένα σημαντικό μέρος (αν όχι όλο) τα αποθέματα χρυσού τους που φύλαγαν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια, σήμερα (20/4) το πρωί η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να επαναπατρίσει όλα το χρυσό που αποθηκεύει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED).
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επαναπατρίζει μέρος του χρυσού από τις ΗΠΑ.
Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία επαναπατρίστηκε 220 τόνους χρυσού από το εξωτερικό, εκ των οποίων οι 28,7 τόνοι επαναπατρίστηκαν από τις ΗΠΑ το 2017.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, τα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας υπολογίζονται σε 591 τόνους, αξίας μόλις πάνω από 23 δισ. δολάρια.
Η Τουρκία βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα, πίσω από τις Κάτω Χώρες και μπροστά από την Ινδία.



Ο επαναπατρισμός χρυσού έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για το νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα που έχει «χτυπηθεί» και βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου όσο και του ευρώ, ο πληθωρισμός είναι διψήφιος στην Τουρκία, διότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρα υπό το φόβο του προέδρου Erdogan αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια.
Εν τω μεταξύ, ο Erogan κρατά μια σκληρή στάση απέναντι στο δολάριο, επικρίνοντας τα δάνεια σε δολάρια και είπε ότι τα δάνεια σε διεθνές επίπεδο θα έπρεπε να δίνονται σε χρυσό.
«Γιατί κάνουμε όλα τα δάνεια σε δολάρια;
Ας χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο νόμισμα, προτείνω ότι τα δάνεια θα πρέπει να γίνονται με βάση το χρυσό», δήλωσε ο Erdogan κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Απριλίου, σύμφωνα με τον Hurriyet.
Σε μερικούς που είδαν μια πρόθεση του Erdogan για επαναφορά του Κανόνα του Χρυσού, ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «με το δολάριο ο κόσμος είναι πάντα υπό πίεση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Πρέπει να σώσουμε τα κράτη και τα έθνη από αυτή την πίεση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ο χρυσός δεν υπήρξε ποτέ εργαλείο καταπίεσης καθ 'όλη την ιστορία».
Λοιπόν, τώρα που η Τουρκία θα έχει σύντομα επαναπατρίσει όλο της το χρυσό, ο Erdogan θα μπορέσει να εισάγει ένα νόμισμα που θα υποστηρίζεται από το χρυσό, αν το επιθυμεί.
Δυστυχώς, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι ο χρυσός θα επαναπατριστεί μόνο έτσι ώστε να μπορεί να λεηλατηθεί και να κατατεθεί έγκαιρα σε offshore παραδείσους από τα μέλη της τουρκικής κυβερνητικής ολιγαρχίας.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Τουρκία είναι μία από τις πολλές χώρες που έχουν επαναπατρίσει το χρυσό τους από το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο θησαυροφυλάκιο του κόσμου, που βρίσκεται 95 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στην οδό Liberty 33 του Μανχάταν, γνωστή και ως Fed της Νέας Υόρκης.
Το κύμα επαναπατρισμού ξεκίνησε το 2012, όταν η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλους τους 160 τόνους χρυσού της στη Νέα Υόρκη, αξίας περίπου 9 δισ. δολαρίων.
Στη συνέχεια, η γερμανική Bundesbank επαναπάτρισε 300 τόνους χρυσούς, με τη Fed να απαντά ότι θα χρειαστούν επτά χρόνια για να γίνει αυτό.
Η Γερμανία κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία τρία χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Οι Κάτω Χώρες έχουν επίσης επαναπατρίσει 122,5 τόνους χρυσού.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Fed, ο όγκος του φυσικού χρυσού που έχει αποθηκευτεί στη Fed της Νέας Υόρκης έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα, ήτοι 7.819 χιλιάδες τόνους χρυσού, μετά από τις αποσύρσεις που ξεκίνησαν το 2014 και συνεχίστηκαν μέχρι τα τέλη του 2016.
Μετά από διακοπή 15 μηνών, οι αναλήψεις συνεχίστηκαν το 2018, με 15,5 τόνους χρυσού να επαναπατρίζονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018.



«Οι Κεντρικές Τράπεζες άρχισαν τον επαναπατρισμό χρυσού πριν από λίγα χρόνια, δηλαδή προτού το Brexit, την κρίση στης Καταλονίας, την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον D. Trump, την άνοδο του AFD και τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των Βρυξελλών και των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης», αναφέρει σε ανάλυσή της η Advisory Precious Metal που εδρεύει στην Ελβετία.
Σύμφωνα με την Advisory Precious Metal «εάν ακολουθηθεί αυτή την τάση, είναι προφανές ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι μια ακόμη μεγαλύτερη διάλυση σε μικρότερες μονάδες από τα κράτη - έθνη.
 Με τέτοιο γεωπολιτικό κατακερματισμό έρχεται και η αποκέντρωση της εξουσίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης