Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «βουτιά» -4% της Apple συμπαρέσυρε τη Wall Street - Απώλειες -0,8% για Dow και S&P 500

tags :
Η «βουτιά» -4% της Apple συμπαρέσυρε τη Wall Street - Απώλειες -0,8% για Dow και S&P 500
Τεχνολογία και αύξηση των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα προβλημάτισαν τη Wall Street
Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών για τη Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να αποτελεί, εκ νέου, το βασικό «βαρίδι».
Βασικός υπαίτιος η μετοχή της Apple με απώλειες της τάξης του 4%, μετά την εκτίμηση της Morgan Stanley ότι οι πωλήσεις των iPhones στο τρέχον τρίμηνο (ολοκληρώνεται τον Ιούνιο 2018) δεν θα κατορθώσουν στα επίπεδα που έχουν εκτιμήσει οι αναλυτές της Wall Street.
Απώλειες 0,82% για τον Dow Jones στις 24.462 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά ο δείκτης έφθασε να υποχωρεί άνω του 1%.
Ανάλογη η εικόνα και για τον ευρύτερο βιομηχανικό δείκτη S&P 500, με πτώση της τάξης του 0,85% στις 2.670 μονάδες.
Στο 1,27% η αποδυνάμωση για τον τεχνολογικό Nasdaq στις 7.146 μονάδες.
Αντίθετα σε τροχιά ανόδου βρέθηκε ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, με κέρδη άνω του 7% και διαμόρφωση στο επίπεδο των 17,09 μονάδων.
«Η αγορά παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητη στις αρνητικές ειδήσεις από την υψηλή τεχνολογία», εκτιμά ο  Jeff Kilburg, επικεφαλής της KKM Financial.
Η πτώση στη μετοχή της Apple κατόρθωσε να «σβήσει» τα κέρδη 4,3% που σημείωσε ο τίτλος της General Electric, η οποία ανακοίνωσε μεγέθη α' τριμήνου 2018 τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της για το σύνολο του τρέχοντος έτους.
Σε θετική πορεία, με κέρδη 0,5%, η μετοχή της Honeywell, η οποία, επίσης, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της Wall Street για τα κέρδη και τα έσοδα α' τριμήνου 2018.
Σχεδόν το 16% του δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι στιγμής.
Εξ αυτών το 81,5% έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε ό,τι αφορά τα κέρδη α' τριμήνου 2018, όπως επισημαίνει η FactSet.
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα έντονη από πλευράς ανακοίνωσης εταιρικών μεγεθών τριμήνου, καθώς ανακοινώνει άνω του 1/3 των εισηγμένων στον S&P 500.
Παράλληλα είναι και η εβδομάδα της υψηλής τεχνολογίας, καθώς θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις οικονομικών μεγεθών των Alphabet, Intel και Microsoft.
«Μένει να δούμε εάν θα διατηρηθεί ο ενθουσιασμός στην αγορά από τις ανακοινώσεις μεγεθών α' τριμήνου και την επόμενη εβδομάδα και εάν κατορθώσει να την οδηγήσει υψηλότερα», δηλώνει ο Michael Shaoul, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Marketfield Asset Management.
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη και στην πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να ξεπερνά το 2,94%, όντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Φεβρουαρίου 2018.
Εντυπωσιακή πορεία για την απόδοση του 2ετούς ομολόγου, η οποία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο 10ετίας.



Fed

Την αισιοδοξία της για περαιτέρω ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας εξέφρασε η Lael Brainard, μέλος της Νομισματικής Πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τους κινδύνους που απορρέουν από τις εμπορικές διαμάχες.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο κανάλι CNBC, σε περίπτωση που τα αντίποινα στις προστατευτικές πολιτικές, συνεχιστούν, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο και η τροχιά ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς θα υπάρξουν μεταξύ άλλων διαταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Προς το παρόν, παρατηρεί «συνδυαστική» ανάπτυξη των κρατών, παγκοσμίως.
Σε ό,τι αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασε τις προβλέψεις της για «στέρεα» οικονομική ανάπτυξη και περαιτέρω μείωση της ανεργίας, έως ότου η αγορά εργασίας φθάσει σε επίπεδο πλήρους απασχόλησης -μόνο διαρθρωτική ανεργία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, στηρίζεται η προσπάθεια της Fed για «σταδιακή», περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, επισήμανε.
Βέβαια, παραδέχθηκε ότι η μέχρι πρότινος ανάπτυξη είναι «πιο χαλαρή» σε σύγκριση με τις προβλέψεις.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο του 2%, ενώ, σχετικά με την συνεχόμενη ενίσχυση των τιμών στα βασικά εμπορεύματα, επικαλέστηκε την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση.
Δεν διαβλέπει «έναν υπερμεγέθη κίνδυνο εκτόξευσης του πληθωρισμού», δήλωσε σήμερα (20/4/2018) ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σικάγου, Charles Evans, επαναλαμβάνοντας σχόλια που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα.
«Όσο αυτή η εικόνα συνεχίζεται, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) μπορεί να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια, παρακολουθώντας παράλληλα τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις», αναφέρεται σε προετοιμασμένα σχόλια του Evans για την Εαρινή Διάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Graaskamp Center.
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο δήλωσε ακόμη ότι η στενή διαφορά ανάμεσα στο μακροπρόθεσμο και στο βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού, που μερικές φορές θεωρείται ως προειδοποίηση για μια επικείμενη επιβράδυνση, δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα.
«Η καμπύλη αποδόσεων δεν είναι τόσο ανησυχητική όσο θα έλεγα πριν από μερικούς μήνες», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από την ομιλία του.
Ο ίδιος τόνισε ότι η απομάκρυνση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης είναι μια «φυσική απάντηση» στα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης και στην ευρωστία της διεθνούς οικονομίας.
Ο Evans δήλωσε ακόμη ότι οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να είναι κατάλληλες.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500




Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq




Επιχειρήσεις

Αύξηση κερδών και πωλήσεων ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο του 2018 η General Electric Co., κυρίως χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στις μονάδες αεροπορίας και υγείας.
Ειδικότερα, η G.E. ανακοίνωσε ότι τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν στα 369 εκατ. δολ., ή 4 σεντς ανά μετοχή, από 122 εκατ. δολ., ή 1 σεντ ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημίες 1,18 δισ. δολ., ή 14 σεντς ανά μετοχή, από ζημίες 239 εκατ. δολ., ή 1 σεντ ανά μετοχή, στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τα έσοδα της εταιρείας σημείωσαν αύξηση 6,6% και διαμορφώθηκαν στα 28,7 δισ. δολ.
Αντιμέτωπη με πρόστιμο-μαμούθ βρίσκεται εκ νέου η Wells Fargo στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στη Wall Street Journal πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη τράπεζας λιανικής της χώρας ενδέχεται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 1 δισεκ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές, μετά από αποτυχία συμμόρφωσης με τους νόμους περί εντοπισμού και αποτροπής προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των εσφαλμένων χρεώσεων προς τους καταναλωτές, κατά το παρελθόν.
Το πρόστιμο αναμένεται να είναι αποτέλεσμα του διακανονισμού της τράπεζας με το Γραφείο Προστασίας Χρηματοοικονομικών Καταναλωτών (Consumer Financial Protection Bureau) και το Γραφείο Επιθεωρητή περί Νομισματικών Υποθέσεων (Office of the Comptroller of the Currency).
Η Wells Fargo έχει δεχθεί ένα μπαράζ κυρώσεων και κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μετά τη γνωστοποίηση του σκανδάλου αυθαίρετης δημιουργίας λογαριασμών για πελάτες.
Όπως έγινε γνωστό, μεταξ΄υάλλων, ο τραπεζικός κολοσσός με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, εκτός από το μη εξουσιοδοτημένο άνοιγμα λογαριασμών, προέβαινε σε αχρείαστες ασφαλιστικές χρεώσεις, σε πολλές χιλιάδες δανειοληπτών της, σε δάνεια που σχετίζονταν με την αγορά αυτοκινήτων.
Πρόσφατα, η Federal Reserve ανάγκασε την τράπεζα να οδηγήσει σε παραίτηση μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, μετά από πλήθος καταγγελιών.
Ανάμεσα στους περιορισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά της Wells Fargo είναι και το ότι δεν θα μπορεί να παρουσιάσει αύξηση πάνω από 1,95 τρισεκ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που διέθετε μέχρι το τέλος του 2017, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιφέρει απώλειες της τάξεως των 300-400 εκατ. δολαρίων μέσα στο 2018, το οποίο αντιπροσωπεύει το 1,5 με 1,9% των κερδών για το 2017.
Αύξηση 42% κατέγραψαν τα κέρδη α΄ τριμήνου της Steve Madden.
Η αμερικανική εταιρεία ειδών υπόδησης και αξεσουάρ, εμφάνισε κέρδη 28,7 εκατ. δολαρίων ή 50 σεντς ανά μετοχή.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 6,2% στα 389 εκατ. δολάρια από τα 366,4 εκατ. δολάρια, υπερβαίνοντας επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 379,6 εκατ. δολάρια.
Κέρδη ύψους 70 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Baker Hughes ή 17 σεντς ανά μετοχή.
Σε προσαρμοσμένη βάση, η Baker Hughes κέρδισε 9 σεντς ανά μετοχή.
Οι παραγγελίες αυξήθηκαν 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 5,2 δισ. δολάρια.
Η SunTrust Banks ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν στο τρίμηνο καθώς οι δαπάνες υποχώρησαν και η τράπεζα επωφελήθηκε από τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 612 εκατ. δολάρια ή 1,29 δολάρια ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 451 εκατ. δολάρια ή 91 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 1% στα 2,24 δισ. δολάρια.
Αυξήθηκαν 8,4% τα κέρδη α΄ τριμήνου της Honeywell International.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,44 δισ. δολάρια ή 1,89 δολάρια ανά μετοχή σε σχέση με τα 1,33 δισ. δολάρια ή 1,71 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν στα 10,39 δισ. δολάρια από τα 9,49 δισ. δολάρια.

Αναλύσεις

Βελτίωση κατέγραψε η ρευστότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων το πρώτο μισό του Απριλίου 2018, όπως απορρέει από τον δείκτη -Liquidity-Stress Indicator, LSI- που συντάσσει η Moody's Investors Service.
Επισημαίνεται ότι ο εκφραζόμενος σε ποσοστό LSI υποχωρεί όταν η ρευστότητα των -αξιολογούμενων- εταιρειών βελτιώνεται, και εναλλάξ.
Για τις πρώτες εβδομάδες του τρέχοντος Απριλίου, ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 2,6%, έναντι 2,8% ένα μήνα νωρίτερα.
Το ιστορικό χαμηλό του δείκτη, ήτοι 2,5%, έχει επιτευχθεί και ισοφαριστεί κατά το περασμένο έτος.
«Οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν ευνοϊκές για τις εταιρείες επενδυτικής κλίμακας των Η.Π.Α., καθώς η οικονομική ανάπτυξη οδηγεί σε σταθερά εταιρικά κέρδη και αύξηση ταμειακών ροών, ενώ τα επιτόκια παραμένουν σχετικά χαμηλά.
Οι περισσότερες εταιρείες διατηρούν υγιή πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου.
Η Moody's «βλέπει» πτώση του δείκτη στο μόλις 1,7%, τον Μάρτιο του 2019.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για ριψοκίνδυνα assets, παρά τα «bearish» σημάδια, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA, με μια ισχυρή περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων να έχει αναζωπυρώσει την όρεξη ανάληψης ρίσκου, οι επενδυτές «έριξαν» χρήματα σε μετοχές των ΗΠΑ και των αναδυόμενων αγορών, ενώ μείωσαν την έκθεσή τους σε ευρωπαϊκές και ιαπωνικές μετοχές.
Συνολικά, ένα σχετικά μικρό ποσό ύψους 2,8 δισ. δολ. εισέρευσε σε ομόλογα, ενώ οι μετοχές απέσπασαν μικρές εισροές ύψους 3,3 δισ. δολ.
Οι εισροές σε ομόλογα υψηλής απόδοσης διαμορφώθηκαν σε 2,3 δισ. δολ. αυτή την εβδομάδα, ενώ 1,5 δισ. κατευθύνθηκε σε κρατικά ομόλογα.
Ο δείκτης «bull and bear» της τράπεζας διαμορφώνεται στο ουδέτερο επίπεδο του 5,9, αλλά οι αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι, εστιάζοντας στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών αποδόσεων.
Η καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ έχει βρεθεί στα πιο επίπεδα σημεία από την παγκόσμια συγχρονισμένη ανάκαμψη, αναφέρουν οι αναλυτές, παρά τα κέρδη ρεκόρ, τις φορολογικές περικοπές στις ΗΠΑ, την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και τις αυξανόμενες τιμές των βασικών εμπορευμάτων.
Μια αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων θα ήταν κακός οιωνός, δείχνοντας ότι μια ύφεση μπορεί να επίκειται.
Εν τω μεταξύ, οι ιαπωνικές μετοχές «είδαν» εκροές - ρεκόρ ύψους 5 δισ. δολ. αυτή την εβδομάδας, μετά από 19 συνεχόμενες εβδομάδες εισροών.
Εκροές υπέστησαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές, ύψους 2 δισ. δολ., οδηγώντας τις ροές από την αρχή του έτους σε αρνητικό έδαφος.
Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν εισροές 5,1 δισ. δολ., ενώ οι εισροές στις αναδυόμενες αγορές διαμορφώθηκαν σε 3,7 δισ. δολ.
Η τεχνολογία παρέμεινε ο πιο δημοφιλής κλάδος, με εισροές 0,6 δισ. δολ., ενώ οι κλάδοι υγείας, ενέργειας, υλικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών «είδαν» εκροές.
Τα εμπορεύματα σημείωσαν ισχυρές εισροές 0,8 δισ. δολ., ενώ οι ιταλικές και ελληνικές μετοχές βρέθηκαν στην κορυφή του διαγράμματος με τις «overbought» περιοχές, υποδηλώνοντας μια νέα διάθεση μεταξύ των επενδυτών για αγορές assets από την περιφέρεια της Ευρώπης.\

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης