Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελειώνει η παντοκρατορία του δολαρίου - Μόνη λύση η σύνδεσή του και πάλι με το χρυσό

Τελειώνει η παντοκρατορία του δολαρίου - Μόνη λύση η σύνδεσή του και πάλι με το χρυσό
Τελειώνει η παντοκρατορία του δολαρίου - Μόνη λύση η σύνδεσή του και πάλι με το χρυσό 
Η κεφαλαιοποίηση παραμένει πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, αλλά Το δολάριο ΗΠΑ δεν υποστηρίζεται από χρυσό από το 1971, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Alex Mooney προτείνει στις ΗΠΑ να συνδέσουν και πάλι το δολάριο με το χρυσό.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει τυπώσει τόσα τρισσεκατομύρια δολάρια, οπότε τα 147,3 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού που κρατούνται στο Ft. Το Knox ενδέχεται να μην είναι αρκετό για να καλύψει το νόμισμα fiat εκτός ελέγχου που κυκλοφορεί σήμερα.
Ο Ρεπουμπλικανός Κογκρέσσας Alex Mooney προτείνει στις ΗΠΑ να ξαναδώσουν αξία στο δολάριο υποστηρίζοντας το με φυσικό χρυσό. Το πρόβλημα είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει εκτυπώσει χρήματα με την εγκατάλειψη μιας μεθυσμένης μηχανής αντιγραφής και τα 147,3 εκατομμύρια ουγγιές που κρατούνται στο πασίγνωστο θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ «Fort Knox» ενδέχεται να μην είναι αρκετές για να καλύψει το νόμισμα fiat εκτός ελέγχου που κυκλοφορεί σήμερα.




Εάν ο Κανόνας του Χρυσού επρόκειτο να αποκατασταθεί, ο έλεγχος του δολαρίου θα επανερχόταν στις δυνάμεις των αγορών αντί ης Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε δολάριο θα έχει το ισοδύναμό του σε χρυσό, όπως γινόταν πριν από το 1913.
Την εποχή εκείνη, η οικονομία των ΗΠΑ σημείωσε ισχυρό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4% σε σύγκριση με μια μέση ετήσια ανάπτυξη 2% από το 2000.
Επισήμως, οι ΗΠΑ έχουν 8.133,5 τόνους χρυσού στα αποθεματικά τους, αν και η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει αυτόν τον αριθμό. Κανείς δεν επιτρέπεται να ελέγξει μέσα στα διάφορα θησαυροφυλάκια των ΗΠΑ.
 Ακόμη και η καθαρότητα των διαθέσιμων χρυσών ράβδων τίθεται πό αμφισβήτηση.
Καθώς οι άλλες χώρες σκέφτονται την επιστροφή στον Κανόνα του Χρυσού, εκτός και αν οι ΗΠΑ ακολουθήσουν, το δολάριο θα χάσει την κυριαρχία του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.



Η Κίνα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 Συμβόλαια Προεθεσμιακής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) πετρελαίου τιμολογημένα σε γουάν που υποστηρίζεται από χρυσό.
Η πετρελαϊκή βιομηχανία περιστρέφεται γύρω από το πετροδολάριο από τη δεκαετία του '70.
Αναμένεται ότι το πετρο-γουάν θα αφαιρέσει μέχρι και 800 δισ. δολάρια από το πετροδολάριο.
Επί του παρόντος, το πετροδολάριο εξασφαλίζει την παγκόσμια ζήτηση για το δολάριο.
Για τις ΗΠΑ, το πετροδολάριο μεταφράζεται σε μια τεράστια αγοραστική δύναμη.
Το πετρο-γουάν της Κίνας μπορεί να αλλάξει όλα αυτά.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και αυτό μπορεί να της δώσεικ αρκετή δυναμική για να αποσύρει το δολάριο όταν αρχίζει να πληρώνει τη Σαουδική Αραβία για το αργό της πετρέλαιο σε γουάν.
Αυτό παρέχει την ευκαιρία στους εξαγωγείς πετρελαίου να παρακάμψουν το πετρεοδολάριο.
Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να σημαίνει σοβαρό πρόβλημα για το δολάριο ΗΠΑ.
Η αξία του δολαρίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Αν οι εξαγωγείς πετρελαίου εξαρτώνται από το πετρο-γουάν αντί του πετροδολαρίου, θα μπορούσε να είναι το θανάσιμο πλήγμα για το δολάριο.
Εκτός από το πετρο-γουάν, η Κίνα έχει αυξήσει τα αποθέματα χρυσού της για να υποστηρίξει τελικά τη σύνδεση του γουάν με χρυσό.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump συζητά για την επιβολή δασμών για τις κινεζικές εισαγωγές προσπαθώντας να πείσει το Πεκίνο να μην χρησιμοποιήσει τα ΣΜΕ πετρελαίου ως μέσο εμπορίου.
Η Κίνα είναι απίθανο να συμφωνήσει σε αυτό, ανοίγοντας έτσι την πιθανότητα ενός δυσάρεστου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Η Κίνα έχει πολλά να χάσει σε έναν εμπορικό πόλεμο.
Η οικονομία της εξαρτάται υπερβολικά από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
Επίσης, το πετρο-γουάν είναι μέχρι στιγμής άγνωστο, ενώ το πετροδολάριο έχει καθιερωθεί με ασφάλεια εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, οι ΗΠΑ εξαρτώνται λιγότερο από το πετρέλαιο από την Κίνα, καθώς είναι σε θέση να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο για τις δικές του ανάγκες.
Επιπλέον, η Γερμανία είναι μια άλλη χώρα που ξαναβρίσκει την αξία του χρυσού.
Είναι άγνωστο εάν τελικά θα περάσει το νομοσχέδιο του γερουσιαστή κ. Mooney να επαναφέρει τον Κανόνα του Χρυσού.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το χρυσό συνεχίζει να απογειώνεται..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης