Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος οι πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας - Η ιστορική απόφαση ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο

Τέλος οι πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας - Η ιστορική απόφαση ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο
«Μεγάλη πρόοδος! Αδημονώ για τη Σύνοδο μας», δηλωσε ο Trump μέσω Twitter αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Un στα τέλη Ιουνίου 
(Upd3) Σε μια απρόσμενη απόφαση κατέληξε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un ο οποίος ανακοίνωσε το τέλος των πυρηνικών δοκιμών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και το κλείσιμο του κύριου πεδίου δοκιμών.
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε ανακούφιση στην κορεατική Χερσόνησο και τις ΗΠΑ, οι σχέσεις των οποίων ήταν σε τεντωμένο σκοινί τους τελευταίους μήνες.
Η εφαρμογή της απόφασης ξεκινά από σήμερα 21η Απριλίου, με το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA να αναφέρει ότι «η Βόρεια Κορέα αναστέλλει τις πυρηνικές δοκιμές της και τις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων ενώ το πεδίο πυρηνικών δοκιμών ολοκλήρωσε την αποστολή του».
Η ανακοίνωση αυτή καταγράφηκε ενώ δεν απομένει πλέον ούτε μία εβδομάδα ως τη σύνοδο κορυφής όπου οι ηγέτες της βορείους και Νοτίου κορέας θα συναντηθούν όπως και η ιστορική συνάντηση UN - Trump που αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του Ιουνίου.
Ο αμερικανός πρόεδρος εκδήλωσε αμέσως την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του βορειοκορεατή ηγέτη, στην οποία είδε «μια πολύ καλή είδηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο».
«Μεγάλη πρόοδος! Αδημονώ για τη Σύνοδο μας», συμπλήρωσε ο Trump μέσω Twitter.
Από την πλευρά της, η Σεούλ έσπευσε να χαιρετίσει την "ουσιαστική πρόοδο" στην πορεία "προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, την οποία περιμένει ο κόσμος".
Εκπρόσωπος της προεδρίας της Νότιας Κορέας χαιρέτισε ακόμη το γεγονός πως η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί "πολύ θετικό περιβάλλον για την επιτυχία" των επικείμενων συνόδων.
Αντιθέτως, διά στόματος του υπουργού Άμυνας της χώρας η Ιαπωνία έκρινε ανεπαρκή την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας και επισήμανε ότι δεν είναι η ώρα για να χαλαρώσει η μέγιστη πίεση που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ.
«Καθώς έχει πλέον επαληθευτεί ο επιχειρησιακός χαρακτήρας των πυρηνικών όπλων (σ.σ. της Βόρειας Κορέας), δεν είναι πλέον αναγκαίο για εμάς να διεξάγουμε δοκιμές πυρηνικών όπλων ή να εκτοξεύουμε πυραύλους μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς ή ICBM (σ.σ. διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους)» εξήγησε ο Kim κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος και μοναδικού κόμματος της Βόρειας Κορέας.
Να σημειωθεί ότι επί των ημερών του Kim Jong Un η Πιονγκγιάνγκ σημείωσε ταχύτατες προόδους στα εξοπλιστικά της προγράμματα, παρότι στοχοθετούνται από πολλαπλές κυρώσεις που κλιμακώθηκαν, κυρίως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Κορέα.

Την ικανοποιήση της εκφράζει και η Κίνα - Αισιοδοξία για τις Συνόδου Κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας και Β. Κορέας και ΗΠΑ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ιστορική αυτή κίνηση της Βόρειας Κορέας να αναστείλει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της, κάτι που όπως δήλωσε «προωθεί την αποπυρηνικοποίηση και θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο».
«Η Κίνα πιστεύει ότι η απόφαση της Βόρειας Κορέας θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης στη Χερσόνησο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν νωρίτερα ότι αναστέλλονται άμεσα οι πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και ότι παράλληλα θα κλείσει το κύριο πεδίο των δοκιμών με απώτερο στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται άλλωστε να διεξαχθούν δύο σημαντικές Σύνοδοι Κορυφής: η μία Βόρειας και Νότιας Κορέας και άλλη Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ.

ΕΕ: Η κίνηση της Βόρειας Κορέας είναι ένα θετικό, πολυπόθητο βήμα

«Θετικό βήμα» χαρακτηρίζει η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Federica Mogherini την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές.
Όπως αναφέρει η ΕΕ «η κίνηση της Βόρειας Κορέας είναι ένα θετικό, πολυπόθητο βήμα στο μονοπάτι που τώρα πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της χώρας».

Ρωσία: ΗΠΑ και Νότια Κορέα να μειώσουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στη περιοχή

Tο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι θα σταματήσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να μειώσουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στη περιοχή.
«Θεωρούμε αυτή την απόφαση ένα σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω εξάλειψη των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο και προς την εδραίωση θετικών τάσεων στην ομαλοποίηση της κατάστασης στη βορειοανατολική Ασία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα, η Ρωσία κάλεσε τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να προβούν σε ενέργειες σύγκλισης προς τις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα στις επικείμενες συνόδους κορυφής. «Καλούμε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να λάβουν επαρκή μέτρα σύγκλισης με στόχο τη μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή και την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών συμφωνιών με τη Βόρεια Κορέα στις επικείμενες συνόδους κορυφής μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης