Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τον Ιούλιο 2018 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης

tags :
Τον Ιούλιο 2018 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  της ΕΚΤ εκτιμούν, πως στο διάστημα που απομένει, θα μπορέσουν να αποφανθούν  εάν η οικονομία ξεπερνά την επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου του έτους
Τον Ιούλιο του 2018 αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, προσκείμενους στις συζητήσεις.   
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  της ΕΚΤ εκτιμούν, πως στο διάστημα που απομένει, θα μπορέσουν να αποφανθούν  εάν η οικονομία ξεπερνά την επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου του έτους, όπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η κρίσιμη συνεδρίαση του Ιουνίου, θα είχε το πλεονέκτημα να συνδέσει την εν λόγω απόφαση για το QE με τις επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις.
Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δεν κρίνουν σκόπιμο να αλλάξουν ταυτόχρονα την πολιτική για τα επιτόκια,  υποστηρίζοντας ότι μπορούν να περιμένουν να δουν πώς αντιδρά η αγορά στην ανακοίνωση μιας τελικής ημερομηνίας για ποσοτική χαλάρωση, αν και δεν υπάρχει ομοφωνία, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν υπάρχουν επίσημες συζητήσεις σχετικά με τη στρατηγική για τα επιτόκια.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Εξάλλου την οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωζώνη παραδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΤΚ Mario Draghi κατά τις συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, αλλά διατήρησε την αισιοδοξία του ότι η οικονομική επέκταση θα συνεχιστεί.
«Παρά τους  πρόσφατους οικονομικούς δείκτες, οι οποίοι υποδηλώνουν ότι ο κύκλος ανάπτυξης μπορεί να έχει κορυφωθεί, η δυναμική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί»,  είπε χαρακτηριστικά.
O Draghi θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 26 Απριλίου 2018 μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Η Ευρωζώνη πέτυχε το 2017 τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 αλλά το τρέχον έτος ξεκίνησε με πτώση της παραγωγής και μείωσης της εμπιστοσύνης, που απειλούν να επιβραδύνουν τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.
Η πτώση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες με κυριότερες τις παγκόσμιες εμπορικές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος επανειλημμένα ζήτησε την ΕΚΤ να τερματίσει το QE, δήλωσε στο περιθώριο των συνεδριάσεων του ΔΝΤ ότι «αυτό που σίγουρα δεν αναμένουμε είναι μια οικονομική καμπή».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο «καθυστερημένος» τερματισμός του QE.
Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι αναμένουν σε μεγάλο βαθμό μια πρώτη αύξηση επιτοκίων  στα μέσα του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης