Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Facebook μεταφέρει εκτός ΕE τα δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών του για ν' αποφύγει τον νέο αυστηρό κανονισμό

tags :
Το Facebook μεταφέρει εκτός ΕE τα δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών του για ν' αποφύγει τον  νέο αυστηρό κανονισμό
Tο Facebook υπόκειται στο Γενικό Κανονισμό για πρόστιμα ύψους έως 4% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών του - περίπου 1,6 δισ. δολάρια. - εάν παραβιάσει τους νέους κανόνες προστασίας δεδομένων
Το Facebook μεταφέρει τα προσωπικά δεδομένα και τα στοιχεία 1,5 δισεκατομμυρίων χρηστών εκτός των ΗΠΑ από το διεθνές κέντρο της Ιρλανδίας στα κεντρικά του γραφεία στην Καλιφόρνια.
Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες αυτοί από την ΕΕ και τον Καναδά θα χρησιμοποιούν έναν ιστότοπο που διέπεται από το δίκαιο των ΗΠΑ και όχι από το ιρλανδικό δίκαιο.
Η κίνηση πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή λίγο πριν από την έναρξη ισχύος του Γενικό Κανόνα Προστασίας Δεδομένων στις 25 Μαΐου 2018.
Το Facebook υπόκειται στο Γενικό Κανονισμό για πρόστιμα ύψους έως 4% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών του - περίπου 1,6 δισ. δολάρια. - εάν παραβιάσει τους νέους κανόνες προστασίας δεδομένων.
Ο εν λόγω κανονισμός επιτρέπει στις ευρωπαϊκές αρχές να περιορίσουν σημαντικά τι προσωπικά στοιχεία μπορούν να συλλέγουν οι online εταιρείες και να τους βάλουν πρόστιμα μέχρι και 4% του παγκόσμιου τζίρου τους αν διαπιστωθούν παραβάσεις.
Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει τις επιφυλάξεις του Facebook γύρω από τον Γενικό Κανονισμό και σύμφωνα με το Reuters αποτελεί ασπίδα ενάντια στις νομικές κυρώσεις.
Αυτό απομακρύνει μια τεράστια δυνητική ευθύνη για το Facebook, καθώς ο νέος νόμος της ΕΕ επιτρέπει πρόστιμα μέχρι 4% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων για παραβάσεις, κάτι που στην περίπτωση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να σημαίνει δισεκατομμύρια δολάρια.
Η αλλαγή έρχεται καθώς το Facebook ελέγχεται από ρυθμιστικές αρχές και βουλευτές σε όλο τον κόσμο από  τον Μάρτιο 2018, όταν και έγινε γνωστό πως οι προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών κατέληξαν λανθασμένα στα χέρια της εταιρείας Cambridge Analytica, προκαλώντας ευρύτερες ανησυχίες για τα;α δεδομένα χρηστών.
Η αλλαγή επηρεάζει περισσότερο από το 70% των 2 δισεκατομμυρίων μελών του Facebook.
Από τον Δεκέμβριο 2017, το Facebook είχε 239 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, 370 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 1,52 εκατομμύρια χρήστες αλλού.
Το Facebook αρνείται, πως η αλλαγή αυτή θα έχει οποιαδήποτε επίδραση στον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων των χρηστών και υποστηρίζει ότι οι χρήστες του  θα έχουν «την ίδια προστασία προστασίας της ιδιωτικής ζωής παντού».
«Λαμβάνουμε παντού τα ίδια μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ανεξάρτητα από το αν η συμφωνία σχετίζεται με το γραφείο μας στην Ιρλανδία ή τα κεντρικά στην Καλιφόρνια», ανέφερε το Facebook στο Reuters.
Ωστόσο, ένας ειδικός επί των θεμάτων αυτών μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian χαρακτήρισε ανούσιες τις δεσμεύσεις της Facebook.  
Ο ερευνητής Lukasz Olejnik τονίζει ότι η αλλαγή θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους επηρεαζόμενους χρήστες.
«Η μετακίνηση  ενάμισι δισεκατομμυρίων χρηστών σε άλλες δικαιοδοσίες δεν είναι μια απλή άσκηση αντιγραφής και επικόλλησης», είπε χαρακτηριστικά.
«Η αλλαγή αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εγγυήσεων της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων των χρηστών, με αρκετές συνέπειες, ιδίως όσον αφορά τις απαιτήσεις συγκατάθεσης.
 Οι χρήστες θα χάσουν σαφώς ορισμένα υπάρχοντα δικαιώματα, καθώς τα αμερικανικά πρότυπα είναι χαμηλότερα από αυτά της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι αρχές προστασίας δεδομένων από τις χώρες των ενδιαφερόμενων χρηστών, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, ενδεχομένως να θέλουν να επανεξετάσουν την κατάσταση και να αναλύσουν την κατάσταση» σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης