Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ΕΕ δεν επιλέγει πλευρά στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Reuters: Η ΕΕ δεν επιλέγει πλευρά στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
O Moscovici συναντήθηκε με τον Αμερικανικό υπουργό Εμπορίου Wilbur Ross, τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell και τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin
Η Ευρώπη δεν θα επιλέξει πλευρά στην εμπορική διαφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, δήλωσε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος σήμερα (21/4), προσθέτοντας ότι οι προσωρινές εξαιρέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο θα πρέπει να γίνουν μόνιμες.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της  Pierre Moscovici δήλωσε ότι το εμπόριο ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν με αξιωματούχους των ΗΠΑ στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Moscovici συναντήθηκε με τον Αμερικανικό υπουργό Εμπορίου Wilbur Ross, τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell, τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin και τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Larry Kudlow.
«Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι σαν όλους τους πολέμους - είναι καταστροφικοί», είπε σε συνέντευξή του.
«Πρέπει να βρούμε μία κοινή προσέγγιση στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει πρώτα να βρούμε έναν δρόμο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ να προχωρήσουμε από μια προσωρινή απαλλαγή (σ.σ. από τους δασμούς) σε μια οριστική απαλλαγή », σημείωσε.
«Το συζητούμε ενεργά με ένα αρκετά εποικοδομητικό πνεύμα με τους Αμερικανούς φίλους μας και ελπίζω ότι θα έχουμε αυτή την απόφαση μέχρι την 1η Μαΐου», υπογράμμισε, αναφερόμενος στην ημερομηνία λήξης της προσωρινής εξαίρεσης για την ΕΕ.
Η αντίδραση της ΕΕ κορυφώθηκε τον Μάρτιο 2018, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανακοίνωσε δασμούς 25% για τις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις αντίστοιχες αλουμινίου προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό που έχει χαρακτηρίσει ως αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ΕΕ, έλαβαν προσωρινές εξαιρέσεις.
Ο Trump ανακοίνωσε επίσης δασμούς για τα κινεζικά αγαθά, προκαλώντας αντίποινα από το Πεκίνο και τροφοδοτώντας τους φόβους του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Ο Moscovici δήλωσε ότι η Κίνα χρειάζεται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να επιδείξει ανοικτό πνεύμα στο εμπόριο και να λύσει το ζήτημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην χαλυβουργία, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και όχι εμπορικού πολέμου.
«Η επιλογή μιας πλευράς στον εμπορικό πόλεμο θα σήμαινε ότι μπαίνουμε στο κλίμα αντιπαράθεσης και αυτό δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο τα πράγματα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Βεβαίως υπάρχουν ανισορροπίες και πρέπει να αντιμετωπιστούν, σίγουρα υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να επιλυθούν, αλλά όχι με αντιπαράθεση», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης