Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ έχει αλλεργία στις δημοκρατικές διαδικασίες

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ έχει αλλεργία στις δημοκρατικές διαδικασίες
Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, παρουσίασε την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές σαν σημαντική μεταρρύθμιστική τομή, παρά τις αντιδράσεις των δημάρχων και των περιφερειαρχών
Το νομοσχέδιο γιο την τοπική αυτοδικοίηση που προκαλεί τις αντιδράσεις των δημάρχων και περιφερειαρχών, όπως και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο», συζητήθηκαν στην περίπου πεντάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, παρουσίασε την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές σαν σημαντική μεταρρύθμιστική τομή, παρά τις αντιδράσεις των δημάρχων και των περιφερειαρχών.
Ο «Κλεισθένης», όπως έχει ονομαστεί η «μεταρρύθμιση» θα δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ενώ όπως ανέφερε θα υπάρξει επαρκής χρόνος για περαιτέρω διαβούλευση.
Οι αλλαγές θα συζητηθούν και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Μαίου.
Οι ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης –ο Κυριάκος Μητστοτάκης έχει δηλώσει ότι οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση δεν θα γίνουν με απλή αναλογική αφού μόλις κερδίσει τις εθνικές εκλογές θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα-, αποδόθηκαν στην «αλλεργία της ΝΔ στις δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες. Αντίθετα επισημάνθηκε ότι ότι για την Αριστερά η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες είναι θέση αρχής με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας, αφού αποτυπώνονται πλήρως οι κοινωνικοί συσχετισμοί.
Συζητήθηκαν και οι επιφυλάξεις των δημάρχων και των περιφερειαρχών και υπογραμμίστηκε ότι για να λειτουργήσει η τοπική αυτοδικοίκηση μετά από εκλογές με αναλογικό σύστημα απαιτούνται προγραμματικές συνθέσεις και ευρύτερες συνεργασίες τις οποίες θα αποκτήσουν οι τοπικοί παράγοντες.
Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αδικείται καθώς η συζήτηση περιορίζεται στην απλή αναλογική ενώ περιλαμβάνει σημαντικές τομές που βρίσκουν σύμφωνους τους περισσότερους παράγοντες της τοπικής αυτοδικοίηκησης.
Ενημέρωση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απουσιάζει εκτός Ελλάδας.
 Πρόκειται για υποχρέωση της χώρας όπως αντίστοιχα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Όπως έλεγε μετά η Κουμουνδούρου το αναπτυξιακό σχέδιο εκφράζει την αντίληψη της κυβέρνησης για «μια ολιστική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, με ισορροπία μεταξύ του οικονομικού και του κοινωνικού», αλλά δεν παύει να κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.
Καθώς το κείμενο είναι ήδη υπό συζήτηση με τους θεσμούς, οι οποίοι θα υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους, τα κομματικά στελέχη εκφράζουν τη άποψη ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να επιμείνει στην κοινωνική διάσταση του σχεδίου που συνδέεται με την κατάσταση που θα επικρατήσει την μεταμνημονιακή περίοδο. Κεντρικό σημείο, όπως λένε είναι η αύξηση της απασχόληση και η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Τα κομματικά στελέχη επισήμαναν ότι στο τέλος το κείμενο θα πρέπει να είναι υποστηρίξιμο στην κοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης