Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκλητικός ο Erdogan ζητάει ανταλλαγή των Ελλήνων αξιωματικών με τους 8 Τούρκους - Μαξίμου: Απαράδεκτη πρόταση

Προκλητικός ο Erdogan ζητάει ανταλλαγή των Ελλήνων αξιωματικών με τους 8 Τούρκους - Μαξίμου: Απαράδεκτη πρόταση
Επί παντός επιστητού μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του ενώ χαμήλωσε τους τόνους απέναντι στη χώρα μας στο δρόμο προς τις εκλογές
(UPD3) Επανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan την πρόταση - παζάρι για  τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που αφορά στην ανταλλαγή τους με τους  8 Τούρκους αξιωματικούς. Την πρόταση Erdogan απέρριψε το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και τονίζει, πως κρατά μόνο το θετικό σκέλος περί τερματισμού των εντάσεων στο Αιγαίο.
Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα «NTV» και «STAR», μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, ο Erdogan τόνισε ξεκάθαρα ότι πρώτα πρέπει η Ελλάδα να εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, και μετά να τεθεί στο τραπέζι συζητήσεων το θέμα της επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.
Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ακόμη, ότι στη Βάρνα στα τέλη Μαρτίου, συζήτησε για πρώτη φορά επίσημα το θέμα ανταλλαγής των 8 Τούρκων αξιωματικών, με τους 8 Έλληνες στρατιωτικούς, παρότι από την ελληνική κυβέρνηση δεν ανέφεραν ποτέ κάτι τέτοιο, στο πλαίσιο της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στη συνέντευξη του στο τουρκικό δίκτυο Star:
«Όσον αφορά στους Έλληνες στρατιωτικούς, μας ζήτησαν να τους δώσουμε. Κι εμείς τους είπαμε: ‘Αν ζητάτε κάτι τέτοιο από εμάς, πρώτα υπάρχουν οι γκιουλενιστές που έκαναν πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας. Κι αυτοί στρατιωτικοί είναι. Κι εμάς πρέπει να μας τους δώσουν. Αν μας τους δώσουν, τότε κι εμείς θα τους βάλουμε (τους δύο Έλληνες) στο τραπέζι. Γιατί αυτοί παραβίασαν τα σύνορα. Και στους δικούς μας στρατιώτες που είχαν παραβιάσει τα σύνορα στο παρελθόν, από όσο γνωρίζω, για παράδειγμα μία φορά σε έναν στρατιώτη μας, που παραβίασε τα σύνορα, τον καταδίκασαν σε 6 μήνες φυλακή. Επομένως, κι εμείς τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση. Εδώ έγινε μία παραβίαση συνόρων, επομένως για να ‘σβήσουμε’ αυτή την παραβίαση και να τη φέρουμε στο τραπέζι, επιστρέψτε μας εσείς αυτά τα άτομα που προέβησαν σε πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη δικαιοσύνη’, είπαμε. Κι έτσι το κλείσαμε αυτό το θέμα στη Βάρνα. Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει διαφορετική θέση. Η Ελλάδα δεν το καταλαβαίνει. Και ποια είναι η θέση αυτή τη στιγμή της Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή η πρώτη στάση των γκιουλενιστών που διαφεύγουν στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Σε αυτή την κατάσταση έχει περιέλθει η Ελλάδα. Οι δραπέτες σταματούν πρώτα στην Ελλάδα…»
Σε ερώτηση του τούρκου δημοσιογράφου εάν «έχει γίνει «κέντρο συγκέντρωσης» ο Erdogan απάντησε:
«Ναι, κάτι τέτοιο έχει γίνει… Και μετά σκορπίζονται σε όλη την Ευρώπη. Κανονίστε πρώτα τους 8. Ξέρετε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι αυτή. Εσείς μας πιέζετε, εμείς θέλουμε να το κάνουμε εύκολο, αλλά εσείς δεν είστε σε είστε σε αυτό το σημείο και αυτή τη στιγμή αυτό, που λέει η έκθεση, δείχνει μετά βεβαιότητας ότι είναι μία έκθεση που θέλει να καταστρέψει τελείως τις σχέσεις. Μόνο εποικοδομητική δεν είναι και επίσης είναι και άδικη».

Η απάντηση του Μαξίμου

Ξεκάθαρη απάντηση ότι "η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις", έδωσε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού,  με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις (21/4) του T. Erdogan.
Το Μαξίμου, απαντώντας στις δηλώσεις του Erdogan, τονίζει ότι "από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος.
Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια", διαμηνύοντας ότι προσδοκά αυτά να φανούν στην πράξη.
"Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο", σημειώνει χαρακτηριστικά το Μαξίμου.
Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού απαντά λέγοντας "τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα".

Bulut (σύμβ. Erdogan): Πόλεμος με την Ελλάδα θα ήταν σαν ένας ενήλικας να χτυπά ένα μωρό

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίζεται για ακόμα μια φορά ο Yigit Bulut, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος υποστήριξε ότι θα ήταν ντροπή για την Τουρκία να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα, καθώς θα ήταν σαν ένας ενήλικας να χτυπά ένα μωρό στην κούνια.
Μάλιστα ο Bulut επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι ο τουρκικός στρατός κατέβασε την ελληνική σημαία από όλες τις αμφισβητούμενες βραχονησίδες στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία έστειλε το σχετικό βίντεο στην ελληνική κυβέρνηση.
«Θα ήταν ντροπή για εμάς να κάνουμε πόλεμο με την Ελλάδα για τεχνικούς λόγους.
Θα ήταν σαν ένας ενήλικος να χτυπάει ένα μωρό στην κούνια, αν εξετάσει κανείς το συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία» υποστήριξε ο Bulut μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
Ο Bulut συνέχισε με τον ίδιο εριστικό τόνο, υποστηρίζοντας πως ο τουρκικός στρατός μάζεψε σε ένα βράδυ όλες τις ελληνικές σημαίες από τις αμφισβητούμενες βραχονησίδες στο Αιγαίο και έστειλε το σχετικό βίντεο με τη μυστική επιχείρηση στην ελληνική κυβέρνηση.
Επιπλέον, κατηγόρησε υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι αντι – ισλαμιστές και εχθρικοί απέναντι στην Τουρκία, προειδοποιώντας πως η Ελλάδα θα πληρώσει βαρύ τίμημα, εάν δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Μια ημέρα νωρίτερα (21/4) ο Τούρκος πρόεδρος στο δίκτυο NTV μιλούσε για ειρήνη με την Ελλάδα. Τι έγραφε τότε το bankingnews.gr

«Χρειαζόμαστε ειρήνη με την Ελλάδα, εξάλλου η ειρήνη μαζί της δεν αξίζει όσο καμία άλλη» τόνισε σήμερα (21/4) ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προχωρώντας σε μία εντυπωσιακή αλλαγή στάσης απέναντι στη χώρα μας.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε, πως δεν χρειαζόμαστε άλλες εντάσεις με την Ελλάδα» δείχνοντας να επιζητά μία συνολική διευθέτηση των διαφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες μέσα από διαβουλεύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η δήλωση αυτή Erdogan έρχεται μετά από μία βροχή εμπρηστικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων για την Αθήνα με αφορμή την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.
Πάντως άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής, εάν αυτή η «επίθεση φιλίας» του Erdogan συνοδευθεί από μία κίνηση καλής θέλησης, όπως αυτή  της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Η Τουρκία και οι Σύροι σύμμαχοί της έχουν χάσει συνολικά «εκατοντάδες» μαχητές από την έναρξη της εκστρατείας μας στη βορειοδυτική Συρία πριν από τρεις μήνες, δήλωσε ο Recep Tayyip Erdogan σήμερα (21/4).
Όπως διευκρίνισε ο Τούρκος πρόεδρος το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών βαραίνει τους αντάρτες – συμμάχους της Άγκυρας..
Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) ξεκίνησαν τον Ιανουάριο 2018 την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» και έχουν εκδιώξει τους Κούρδους του YPG από την περιοχή Afrin.  
Ο Erdogan έχει απειλήσει προηγουμένως να συνεχίσει προς τα ανατολικά την επιχείρηση, μία κίνηση που θα προκαλούμε ακόμη μεγαλύτερη ένταση στη Συρία.
«Παράλληλα με τους 56 νεκρούς ο στρατός της FSA έχασε εκατοντάδες μαχητές», ανέφερε ο Erdogan στον σταθμό NTV της Τουρκίας.
Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως επέκταση του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το PKK μάχεται εδώ και τρεις δεκαετίες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, σε συγκρούσεις που έχουν αφήσει πίσω τους νεκρούς 40.000 ανθρώπους.
Οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν και υποστήριξαν την πολιτοφυλακή του YPG στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Αυτή η στήριξη έχει εξοργίσει τον Erdogan και έχει επηρεάσει τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, τόσο συμμάχων του ΝΑΤΟ όσο και μελών του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η απειλή για την Τουρκία προέχεται από τους στρατηγικούς της εταίρους

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε εκ νέου στις ΗΠΑ σχετικά με τη βοήθεια που παρέχουν στους Κούρδους αντάρτες.
«Δεν μπορούμε να αγοράσουμε όπλα από τις ΗΠΑ με τα χρήματά μας.
Οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις του συνασπισμού τους τα παρέχουν δωρεάν σε τρομοκράτες, τελικά η η απειλή προέρχεται από στρατηγικούς μας εταίρους» είπε χαρακτηριστικά ο Erdogan.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις για την Ελλάδα, πριν από την «επίθεση φιλίας» του Erdogan

Της δήλωσης περί ειρήνης με την Ελλάδα προηγήθηκαν οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως έγραφε το bankingnews.gr
Για υπόθαλψη πραξικοπηματιών κατηγορεί την Ελλάδα η Άγκυρα με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών -οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016- θα κρατείται σε άγνωστο φυλασσόμενο μέρος.
Μάλιστα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι βάζουν στο στόχαστρο τους τον Πάνο Καμμένο και τον Σταύρο Κοντονή, ενώ στέλνουν κι ένα μήνυμα περί... δικαιοσύνης.
«Μπροστά σε αυτή την εικόνα, κανείς δεν μπορεί να μας μιλάει εμάς για δικαιοσύνη» σχολίασε ο υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας, Omer Celik, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι απαράδεκτο να προστατεύονται από την Ελλάδα, οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο πραξικόπημα.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγορούσε την Ελλάδα για προστασία πραξικοπηματιών.

Yildirim: Η Ελλάδα είναι ασφαλές λιμάνι για πραξικοπηματίες

«Οι εχθροί της Τουρκίας είναι και εχθροί της Ελλάδας» δήλωσε σήμερα (20/4/2018) ο Τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim, επισημαίνοντας ότι «βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές λιμάνι» και ότι η Ελλάδα είναι παράδεισος πραξικοπηματιών.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η στάση της Ελλάδας καταστρέφει τους δεσμούς».

Celik: Μην μιλάτε σε εμάς για δικαιοσύνη

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Omer Celik, αλλά και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ειδικότερα, ο Celik με αναρτήσεις του στο twitter αναφέρει ότι «Η Ελλάδα, ένα μέλος της Ε.Ε., φαίνεται να προστατεύει ανοιχτά τα μέλη της οργάνωσης FETO, που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Αντί να τους απελευθερώνει, αυτό που καταλαβαίνουμε πια είναι ότι τους ''ενθαρρύνει'' κιόλας.
Ο Celik αναφέρεται και με ακόμη πιο σκληρά λόγια στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα ‘συνένοχη’ στο έγκλημα.
«Το πραξικόπημα θεωρείται το πιο ιταμό, το πιο απάνθρωπο έγκλημα.
Με το να προστατεύει αυτούς τους τρομοκράτες, γίνεται συνένοχος (η Ελλάδα).
Ακόμη περισσότερο, έχει καταστεί ένα κράτος που επιβραβεύει πραξικοπηματίες, αφήνοντάς τους ελεύθερους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
O Celik αναφέρθηκε και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.
«Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας, που άρχισε να συναγωνίζεται τον υπουργό Άμυνας, πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει ότι θα αφεθούν ελεύθεροι οι πραξικοπηματίες.
Πρόκειται για ακόμη πιο προκλητική ενέργεια και από αυτές του υπουργού Άμυνας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας «μπροστά σε αυτή την εικόνα, κανείς δεν μπορεί να μας μιλάει εμάς για δικαιοσύνη.
Αυτό, μόνο δικαιοσύνη δεν είναι.
Το παγκόσμιο Δίκαιο δεν προστατεύει πραξικοπηματίες.
Η Ελλάδα καταπατάει το Δίκαιο, για να προστατεύσει πραξικοπηματίες.
Το Δίκαιο έχει γίνει όμηρός της, για να προστατεύσει τους πραξικοπηματίες.
Η Ελλάδα, που συμπεριφέρεται άδικα σε κάθε επίπεδο, αρέσκεται να κάνει αναφορές τύπου ‘Διεθνές Δίκαιο’ και ‘σχέσεις καλής γειτονίας'.
Δεν δίνει όμως καμία σημασία όταν ενθαρρύνει και προστατεύει πραξικοπηματίες».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Για «προστασία πραξικοπηματιών» κατηγορεί η Άγκυρα την Ελλάδα στον απόηχο της απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών θα κρατείται σε άγνωστο φυλασσόμενο μέρος.
Πιο αναλυτικά ολόκληρη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ είναι η εξής:
«Χθες (19 Απριλίου), πληροφορηθήκαμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να απελευθερώσει τον Suleyman Özkaynakçı, έναν από τους οκτώ που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.
Παρά το γεγονός ότι απελευθερώθηκε υπό αυστηρή επιτήρηση, η απόφαση αυτή έδειξε για μία ακόμη φορά ότι δεν ελήφθησαν οι απαραίτητες προφυλάξεις όσον αφορά έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστάτευε και προστατεύει τους πραξικοπηματίες.
Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές πιέζονται να ανακοινώσουν ότι άλλοι που συμμετείχαν στο πραξικόπημα θα απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες. Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί ως μια απλή εφαρμογή της διάρκειας της κράτησης, όπως υποστηρίζουν οι ελληνικές αρχές.
Η ελληνική δικαιοσύνη έθεσε τις βάσεις για ένα τέτοιο αποτέλεσμα που έβλαψε τη συνείδηση των πολιτών, απορρίπτοντας επανειλημμένα τον επαναπατρισμό των πραξικοπηματιών ενάντια στη δημοκρατία στη χώρα μας.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στον επαναπατρισμό πραξικοπηματιών και της κρίσης τους στη χώρα μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης