Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αξιωματούχοι ΕΕ: Ο ESM με τα 27 δισ. του 3ου ελληνικού μνημονίου αποπληρώνει τo ΔΝΤ

tags :
Αξιωματούχοι ΕΕ: Ο ESM με τα 27 δισ. του 3ου ελληνικού μνημονίου αποπληρώνει τo ΔΝΤ
Στόχος της Ευρωζώνης, είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί μία συνετή δημοσιονομική πολιτική
Η Ευρωζώνη επεξεργάζεται μια προσφορά ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, που θα αποτελούσε κίνητρο για την Αθήνα να μην υποχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποίησε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών προγραμμάτων διάσωσης, αναφέρει το Reuters.
Επίσης στόχος της Ευρωζώνης είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί μία συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει στις 20 Αυγούστου 2018 από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης  και να επιστρέψει στη χρηματοδότηση της αγοράς μετά από οκτώ χρόνια σε μνημόνια.
Σε αντάλλαγμα των φθηνών δανείων της Ευρωζώνης προχώρησε σε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις, αφού οι αγορές αρνήθηκαν να τη δανείσουν το 2010 εξαιτίας του ελλείμματος και του χρέους της.
Μόλις ολοκληρωθούν τα προγράμματα διάσωσης η Ελλάδα θα είναι ελεύθερη να ακολουθήσει τη δική της οικονομική πολιτική - μια πολιτική καμπή για τη χώρα, η οποία έχει αναγκαστεί εδώ και να εφαρμόζει άκρως αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, που προτείνονται από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σημειώνει το Reuters.
Ωστόσο, πολλοί κοινοτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι με το πέρασμα του χρόνου, οι Έλληνες πολιτικοί θα υποστούν αυξανόμενες πιέσεις για να χαλαρώσουν και πάλι τις σφιχτές προβλέψεις του προϋπολογισμού και γι 'αυτό αναζητούν τρόπους ώστε η Ελλάδα να παραμείνει σε μία ορθή δημοσιονομικά πορεία.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί και στη δημοσιονομική πορεία μετά το πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει σταθερά μεγάλα επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis
Κοινοτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μια καλά σχεδιασμένη προσφορά περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για την Αθήνα, ώστε «να μην απομακρυνθεί από το συμφωνημένο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι» και να διατηρήσει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, τουλάχιστον έως το 2022.
«Πιστεύουμε ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικό, δήλωσε ο Λετονός αξιωματούχος.
«Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε καλό δημοσιονομικό δρόμο.
Ένας άλλος τρόπος για να διασφαλιστεί η Ελλάδα ότι θα ακολουθήσει μια «υγιή πολιτική» θα είναι η επέκταση μιας προληπτικής στήριξης από τον ESM στην Ελλάδα αλλά μία τέτοια κίνηση θα συνοδευόταν από όρους.

Πώς θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους

Για τον λόγο αυτό η Αθήνα δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σχέδιο και η Ευρωζώνη ούτε μπορεί ούτε θέλει να αναγκάσει την Ελλάδα σε κάποιο νέο πρόγραμμα διάσωσης «μεταμφιεσμένο».
Κοινοτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το σχέδιο της  Ευρωζώνης θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποια ελάφρυνση του χρέους άμεσα με παρατάσεις της αποπληρωμής των δανείων με το πέρασμα του χρόνου.
Επειδή η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει όλα τα χρήματα που προορίζονταν για την ίδια στο τελευταίο και τρίτο  πακέτο διάσωσης, πιθανώς μέχρι 27 δισεκατομμύρια ευρώ, το ποσό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Ευρωζώνη για να αντικαταστήσει πολύ ακριβότερα δάνεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα με τη δική της φθηνότερη πίστωση, αναφέρει επικαλούμενο κοινοτικές πηγές.
Αν και δεν υπάρχει συζήτηση για μείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να ανακτήσει τα κέρδη των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Στο πλαίσιο του σχεδίου ανακούφισης του χρέους, η Ελλάδα πρόκειται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια το δικό της σχέδιο για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι είναι ένα κρίσιμο κομμάτι του σχεδίου, διότι κανένα εξωτερικό κίνητρο για μια υγιή πολιτική δεν θα λειτουργήσει σωστά εάν η ίδια η Ελλάδα δεν πιστεύει στην προτεινόμενη πολιτική.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης