Τελευταία Νέα
Οικονομία

Scholz (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Χωρίς συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 27 Απριλίου - Χρειάζονται ακόμη πολλές βδομάδες

Scholz (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Χωρίς συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 27 Απριλίου - Χρειάζονται ακόμη πολλές βδομάδες
Τα επικρατέστερα σενάρια είναι η παράταση του προγράμματος μετά από αίτημα της Αθήνας και η χορήγηση ελαφρύνσεων και πλαφόν στα επιτόκια ώστε η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της
Διαψεύδει τις ελληνικές προσδοκίες για συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Ecofin στη Σόφια ο γερμανός υπουργός οικονομικών Olaf Scholz, καθιστώντας σαφές ότι «η λύση θα χρειαστεί πολλές εβδομάδες ακόμα».
Αισιοδοξεί ωστόσο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο γερμανός υπουργός εμφανίζεται ωστόσο αισιόδοξος ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον οικονομική στήριξη μετά την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής στις 20 Αυγούστου. Στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στην Ουάσιγκτον ο Olaf Scholz δήλωσε ότι στην Ελλάδα «η κατάσταση είναι διαφορετική από ότι πριν από ένα ή δύο χρόνια. Για το λόγο αυτό μπορεί κανείς να ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς».
«Το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 θα κλείσει μια εποχή:
η Ελλάδα σώθηκε από την πτώχευση το 2010 μόνο με τη βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Η επικείμενη χρεοκοπία πυροδότησε ένα κερδοσκοπικό κύμα εναντίον του ευρώ: Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου υπολόγισαν ότι η Ελλάδα και άλλα ασθενέστερα μέλη του ευρώ θα μπορούσαν να βρεθούν εκτός της ζώνης του ευρώ.
Ως αποτέλεσμα, το ευρώ στο σύνολό του ήταν σε κίνδυνο, γι 'αυτό και έπρεπε να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Για τη διάσωση της Ελλάδας, η κυβέρνηση από το 2010 δανείστηκε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει να τα αποπληρώσουν υπό πολύ ευνοϊκές συνθήκες τις προσεχείς δεκαετίες» τονίζει.
"Η ευρωζώνη εξακολουθεί να αγωνίζεται με το ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά την κατάσταση στην Ελλάδα λιγότερο αισιόδοξη. Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα πρέπει να συμμετέχει κατά το δυνατόν στην τελευταία δόση διάσωσης, η οποία θα καταβληθεί το καλοκαίρι, με 1,6 δισ. Ευρώ. Έτσι, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εκπληρώσει μια υπόσχεση της παλιάς κυβέρνησης ότι το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ψηλά στην ατζέντα του ΔΝΤ το θέμα του ελληνικού χρέους

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post από την Εαρινή Σύνοδο, ο τρόπος διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος μετά το τέλος του προγράμματος βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον.
Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ δημοσιεύει μάλιστα δήλωση του Scholz ο οποίος τόνισε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε κοινά συμπεράσματα».
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διαψεύδει ωστόσο τις προσδοκίες για μια επικείμενη συμφωνία στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα στη Σόφια, καθιστώντας σαφές ότι «η λύση θα χρειαστεί πολλές εβδομάδες ακόμα».
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια για την επόμενη μέρα.
Τα επικρατέστερα ωστόσο είναι δύο:
Το ένα προβλέπει παράταση του προγράμματος μετά από αίτημα της Αθήνας, επιλογή την οποία ωστόσο απορρίπτει εδώ και καιρό ο έλληνας πρωθυπουργός. Και το άλλο είναι η πρόταση της Γαλλίας για χορήγηση ελαφρύνσεων και πλαφόν στα επιτόκια έτσι ώστε η Ελλάδα να εξυπηρετήσει ευκολότερα το χρέος της.
Την ίδια στιγμή τόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Jens Wadmann απορρίπτουν την πρόταση της C. Lagarde για τη δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης για την Ευρωζώνη. Από την πλευρά του ο Scholz προκρίνει ωστόσο την μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για να θωρακιστεί, με αυτό τον τρόπο, αποτελεσματικότερα η Ευρωζώνη απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης