Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Ιράν προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα: Ποτέ μη διαπραγματεύεστε με τις ΗΠΑ, μην τους έχετε εμπιστοσύνη

Το Ιράν προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα: Ποτέ μη διαπραγματεύεστε με τις ΗΠΑ, μην τους έχετε εμπιστοσύνη
«Ποτέ δεν πρέπει να καταλήξετε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ γιατί η αρχή λειτουργίας τους είναι: ό,τι είναι δικό μου είναι δικό μου, ό,τι δικό σας είναι διαπραγματεύσιμο» το μήνυμα του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών  στη Βόρεια Κορέα
Μία μέρα μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un, περί «παγώματος» του πυρηνικού του προγράμματος (21/4/2018), η Τεχεράνη τον προειδοποιεί πως δεν θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.
Πριν από τις διμερείς συνομιλίες ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif συνέστησε στην Πιονγκγιάνγκ να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην Ουάσινγκτον και να μη διαπραγματεύεται μαζί της.
Για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του ο Zarif επικαλέστηκε τις πιέσεις των ΗΠΑ, προκειμένου να τροποποιηθεί ή και να καταργηθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.  
Ο Zarif προέβη στα σχόλια αυτά στη Νέα Υόρκη όπου παρευρίσκεται σε συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ζήτησαν περισσότερα από το Ιράν από όσα έπρεπε.
«Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μήνυμα για να στείλετε στον λαό του Ιράν, αλλά και στους ανθρώπους του κόσμου, ποτέ δεν πρέπει να καταλήξετε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ γιατί, τελικά, η αρχή λειτουργίας τους είναι: ό,τι είναι δικό μου είναι δικό μου, ό,τι δικό σας είναι διαπραγματεύσιμο» είπε χαρακτηριστικά ο Zarif.
Επίσης  ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε τους συμμάχους της Ουάσινγκτον, τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αποκλείσει οριστικά τη δυνατότητα τροποποίησης της συμφωνίας, ότι η προσπάθεια να «κατευνάσουν» τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump θα είναι «μια μάταιη προσπάθεια».
Ο Trump έστειλε  αντιφατικά μηνύματα σχετικά με το αν μια αμερικανική απόσυρση από τη συμφωνία έχει ήδη διαγραφεί ή εάν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν το Κογκρέσο, τους Ευρωπαίους συμμάχους του και το Ιράν για κάποιες «τροποποιήσεις» πριν από τη σιωπηρή προθεσμία της 12 Μαΐου 2018.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η αμερικανική κυβέρνηση στρέφεται έντονα προς την κατάργηση της συμφωνίας, ο Trump έχει πιο πρόσφατα καταστήσει σαφές ότι η συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ εξαρτάται από τρεις παράγοντες: τον οριστικό τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και το πεδίο των επιθεωρήσεων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της συμμόρφωσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron και τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel στο Λευκό Οίκο τις επόμενες μέρες.
Όταν ερωτήθηκε εάν το Ιράν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παραμείνει στη συμφωνία, ακόμη και αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν, ο Zarif δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο».
Πρόσθεσε ότι το Ιράν ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταγγείλει τις ΗΠΑ μέσω ενός μηχανισμού που δημιουργήθηκε από τη διεθνή συμφωνία - αλλά παράλληλα θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα πυρηνικού εμπλουτισμού του, με το οποίο επιμένει ότι δεν είχε σκοπό να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης