Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η εισηγμένη που παράγει συνεχώς ζημιές αλλά μοιράζει υψηλά μερίσματα στους μετόχους

Η εισηγμένη που παράγει συνεχώς ζημιές αλλά μοιράζει υψηλά μερίσματα στους μετόχους
Στις τελευταίες τρεις χρήσεις η Inform Λύκος δίνει συνεχώς μέρισμα αν και η τελική γραμμή δείχνει ζημιές
Ικανοποιημένους κρατάει εδώ και χρόνια τους μετόχους της η Inform Lykos, η οποία αν και παράγει ζημιές για συνεχόμενες χρήσεις, επιστρέφει μέσω μερισμάτων συνεχώς χρήματα στους μετόχους και κυρίως στους βασικούς μετόχους που ελέγχουν κάτι παραπάνω από 80% του συνόλου των μετοχών.
Και για τη χρήση 2017 θα δώσει μέρισμα και μάλιστα αυξημένο έναντι της χρήσης 2016, αν και ο τζίρος του ομίλου παρέμεινε σταθερός.
Οι ζημιές μειώθηκαν στις 572 χιλ. ευρώ από 903 χιλ. ευρώ, αλλά δεν παύουν να είναι ζημιές.
Το 2017 τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 2 εκατ. ευρώ (όπως και οι συνολικές υποχρεώσεις) και στο τέλος της χρήσης το ταμείο του ομίλου είχε 2 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή έχει αποφασίσει η διοίκηση να δώσει στους μετόχους.
Ο όμιλος έχει υγιή διάρθρωση ισολογισμού με καθαρή θέση 47,1 εκατ. ευρώ, τραπεζικά δάνεια 19,6 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 34,6 εκατ. ευρώ.
Προκαλεί όμως εντύπωση πως με ζημιές δίνει τέτοια μερίσματα, ειδικά όταν η διοίκηση πριν μερικά χρόνια ανέφερε στους ισολογισμούς της πως λόγω ζημιών το 2012 και 2013 δεν έδωσε μέρισμα.
Η εισηγμένη επέστρεψε στις υψηλές αποδόσεις στους μετόχους το 2014 όταν πούλησε έναντι 40 εκατ. ευρώ την Austria Card και με τα χρήματα αυτά (συν κάτι παραπάνω), αποπλήρωσε ομολογιακό 20 εκατ. ευρώ και έδωσε 22,6 εκατ. ευρώ στους μετόχους της.
Έδωσε 1,1 ευρώ ανά μετοχή μέσω επιστροφής κεφαλαίου και μερίσματος.
Και η συγκεκριμένη χρήση αν εξαιρεθούν οι διακοπείσες δραστηριότητες είχε ζημιές.
Το 2015 με ζημιές 1,6 εκατ. ευρώ ο όμιλος, δίνει μέρισμα 0,07 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο διατηρεί και το2016 στο ίδιο ύψος με ζημιές 903 χιλ. ευρώ και εκροή 1,4 εκατ. ευρώ για τους μετόχους.
Για το 2017 έχοντας μειώσει λίγο τις ζημιές και έχοντας βελτιώσει λίγο τα EBITDA, η διοίκηση θα αυξήσει το μέρισμα στα 0,10 ευρώ, αυξάνοντας την εκροή στα 2 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αποτίμηση της εισηγμένης στο ταμπλό είναι στα 18 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση στα 47,1 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως η μετοχή διαπραγματεύεται με p/bv 0,38 και επομένως θα μπορούσε να μην προχωρήσει σε μέρισμα αλλά σε επιστροφή κεφαλαίου, η οποία είναι και αφορολόγητη.
Όπως και να έχει η νέα εκροή θα μηδενίσει τα ταμειακά διαθέσιμα και πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του τραπεζικού δανεισμού, εκτός και αν οι λειτουργικές ταμειακές ροές βελτιωθούν σημαντικά.
Το 2017 ανήλθαν στα 3,37 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις που είχε η εταιρεία από τρίτους ανέρχονταν στα 13,4 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης