Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η αφαίμαξη της Inform Λύκος από τον Λύκο... παρ΄ότι ζημίες απλόχερα διανέμεται μέρισμα

Η αφαίμαξη της Inform Λύκος από τον Λύκο... παρ΄ότι ζημίες απλόχερα διανέμεται μέρισμα
Τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου εν μέσω ζημιών και τα ερωτήματα για τις  αμοιβές και πληρωμές της εισηγμένης στην Austriacard
Κι όμως υπάρχει εισηγμένη που διανέμει μέρισμα ενώ έχει ζημίες.
Πρόκειται για την Inform Λύκος η οποία το 2017 σε επίπεδο μητρικής εταιρίας εμφανίζει κύκλο εργασιών 29,925 εκ ευρώ από 30,814 και ζημίες προ φόρων 1,251 εκ ευρώ από ζημίες 1,08 εκ ευρώ το 2016.

Ειδικότερα η Γενική Συνέλευση της εταιρίας καλείται να εγκρίνει την καταβολή μερίσματος ποσού 2.057.837,40 ευρώ ή 0,1 ευρώ ανά μετοχή ενώ το ίδιο είχε επαναληφθεί και πέρυσι όπου καταβλήθηκε μέρισμα 0,07 ευρώ ανά μετοχή.
Ταυτόχρονα ζητείται η έγκριση των μετόχων για την έκδοση ομολογιακού δανείου 8 εκ ευρώ για αναχρηματοδότηση δανείων.
Ποιος βασικός μέτοχος όμως εισπράττει το μέρισμα;
Πρόκειται για την μέτοχο Austriacard AG η οποία ανήκει κατά 96% στον κ. Νίκο Λύκο.
Η ΑUSTRIACARD  είχε αγοραστεί με δανεισμό από την Inform Λύκος σε δύο δόσεις (2008 το 85% και 2011 το υπόλοιπο 15% έναντι 39,615 εκ ευρώ) αλλά το 2014 πέρασε στον έλεγχο του κ. Λύκου και η Inform Λύκος στον έλεγχο της Austriacard.
Μελετώντας τις οικονομικές καταστάσεις της Inform δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά για συναλλαγές μεταξύ της ελληνικής εισηγμένης και του μετόχου της.
Γίνονται άραγε ή όχι και για ποιο λόγο δεν υπάρχει καμία αναφορά έστω και ότι δεν υφίστανται συναλλαγές;
Η προσεχής  Γενική Συνέλευση της Inform που έχει συγκληθεί για την  11η Μαίου καλείται «να εγκρίνει τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών διοίκησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών της µμητρικής εταιρείας AG προς την εταιρεία».
Σε απλά καλείται να εγκρίνει αμοιβές και πληρωμές στη μέτοχό της οι οποίες θα εγγραφούν ως δαπάνες στην Ελλάδα και θα μειώσουν τα έσοδα της εισηγμένης. Άραγε αυτό είναι στο πλαίσιο της άσκησης ηθικής εταιρικής διακυβέρνησης και πως αντιμετωπίζεται από τις αρμόδιες αρχές ειδικά όταν υπάρχει το παρελθόν;
Ποιο είναι αυτό; Η διαδικασία με την οποία άλλαξε ο βασικός μέτοχος της Inform Λυκος.
Συγκεκριμένα στο τέλος του 2013 ο τότε βασικός μέτοχος της εισηγμένης ως φυσικό πρόσωπο κ. Νικόλαος Λύκος προχώρησε σε δημόσια πρόταση, με δύο επιλογές:
Πρώτον, οι μέτοχοι μειοψηφίας να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με τίτλους μιας άλλης εταιρείας στο εξωτερικό, η οποία θα επιχειρούσε να εισέλθει σε μια αναπτυγμένη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης και δεύτερον, να πουλήσουν τους τίτλους τους προς 1,5 ευρώ (τίμημα που οδηγούσε σε μια συνολική αποτίμηση του ομίλου στα 30,86 εκατ. ευρώ).
Η δημόσια πρόταση τότε απέτυχε σε ότι αφορά στη μειοψηφία αλλά ο κ. Λύκος είχε περάσει τον έλεγχο της Λύκος στην Austriacard ή αλλιώς Lykos AG με ανταλλαγή των δικών του μετοχών  επανήλθε στα τέλη του 2014 αγοράζοντας τη δραστηριότητα της Austriacards έναντι του ποσού των 40 εκατ. ευρώ.
Έτσι ενδυναμώθηκε η περιουσία του κ. Λύκου και αποδυναμώθηκε η εισηγμένη.
Το συγκλονιστικό είναι ότι από την εν λόγω συναλλαγή και μετά από επιστροφές κεφαλαίου και διανομές μερισμάτων χωρίς να υπάρχουν κέρδη η εισηγμένη έχει μοιράσει στους μετόχους της και κατά 70% στο Νίκο Λύκο τα ποσά 27,5 εκ ευρώ και 20 εκ ευρώ αντίστοιχα.
Δηλαδή έχει πάρει τα μισά από τα 40 εκ ευρώ που ήταν η αξία της συναλλαγής.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης