Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποια μορφή εταιρίας συμφέρει ασφαλιστικά, μετόχους, διαχειριστές; - Τι ισχύει από 1/6/2018;

tags :
Ποια μορφή εταιρίας συμφέρει ασφαλιστικά, μετόχους, διαχειριστές; - Τι ισχύει από 1/6/2018;
Οι διατάξεις που ξεκαθαρίζουν το τοπίο θα ισχύσουν από 1η Ιουνίου 2018, ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο αιφνιδιασμού
Τα χέρια των λογιστών λύνει η εγκύκλιος για την ασφάλιση των εταίρων σε νομικά πρόσωπα (Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε. Μον. Ι.Κ.Ε, Ο.Ε, Ε.Ε. και Α.Ε.) που κοινοποιήθηκε ομολογουμένως με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.
Οι διατάξεις που ξεκαθαρίζουν το τοπίο θα ισχύσουν από 1η Ιουνίου 2018, ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο αιφνιδιασμού.
Η εγκύκλιος αποσαφηνίζει πως ανάλογα με την νομική μορφή της εταιρείας διαμορφώνονται διαφορετικές ταχύτητες ασφάλισης, ενώ διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο που άνοιξε το 2012 για τη μη εισφοροδότηση των εισοδημάτων των μελών ΙΚΕ (στην υποχρεωτική ασφάλιση του πρ. ΟΑΕΕ υπάγονται υποχρεωτικά μόνο οι διαχειριστές των ΙΚΕ καθώς και ο εταίρος μονοπρόσωπης ΙΚΕ).
Ειδικότερα για τις ΙΚΕ στην εγκύκλιο προβλέπεται πως οι εταίροι, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και ως εκ τούτου δεν υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Στην περίπτωση όμως κατά την οποία εταίρος ΙΚΕ έχει οριστεί και διαχειριστής στην ΙΚΕ, ως διαχειριστής έχει υποχρέωση ασφάλισης και καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές 26,95% επί του εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση της διαχείρισης και όχι επί εισοδήματος που προκύπτει από την σχέση του εταίρου.
Εάν ως διαχειριστής της ΙΚΕ έχει οριστεί τρίτο πρόσωπο πληρώνει το τρίτο πρόσωπο την εισφορά 26,95%.
Όσον αφορά στους μοναδικούς εταίρους μονοπρόσωπης ΙΚΕ που είναι παράλληλα και διαχειριστές ΙΚΕ, υποχρέωση ασφάλισης προκύπτει και για τις δύο ιδιότητες, και, ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στο 26,95% επί του αθροίσματος του μερίσματος και της αμοιβής διαχείρισης. Αυτό σημαίνει πως :

-ΙΚΕ μονοπρόσωπη στην οποία ο μοναδικός εταίρος είναι και διαχειριστής : πληρώνει ο ίδιος εισφορές 26,95% στο άθροισμα του εισοδήματός του από το μέρισμα και τη διαχείριση.

-ΙΚΕ διπρόσωπη ή πολυπρόσωπη με έναν από τους εταίρους διαχειριστή : πληρώνει εισφορές μόνο ο διαχειριστής για το μέρος του εισοδήματος που προκύπτει από την αμοιβή της διαχείρισης.

-ΙΚΕ διπρόσωπη ή πολυπρόσωπη με έτερο διαχειριστή : πληρώνει μόνο ο διαχειριστής εισφορές για την αμοιβή της διαχείρισης.    
 
Το «παράθυρο» που γλιτώνει τους μετόχους της ΙΚΕ από το «χαράτσι» φαίνεται ότι ήδη εκμεταλλεύονται πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι διέκοψαν την δραστηριότητα της ατομικής τους επιχείρησης και προχώρησαν στην ίδρυση ΙΚΕ.
 
Με την εγκύκλιο αποσαφηνίζεται πως οι εταίροι σε εταιρείες μορφής ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές 26,95% επί του εισοδήματός τους.
Εάν οι εταίροι ασκούν συγχρόνως καθήκοντα διαχείρισης, χωρίς να προβλέπεται αμοιβή για την άσκηση αυτών των καθηκόντων, αλλά πρόκειται να λάβουν την αναλογία επί των κερδών της επιχείρησης, εξακολουθούν να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές επί των σχετικών μερισμάτων ως ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95%).
Σε περίπτωση όμως που για την άσκηση καθηκόντων διαχείρισης προβλέπεται αμοιβή, τότε πρέπει να ασφαλιστούν ως μισθωτοί ΙΚΑ για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από την διαχείριση, ενώ πρέπει να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου για την παράλληλη ασφάλιση (δεν ισχύει το κατώτατο πλαφόν στο ασφαλιστέο εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα – μέρισμα).
Σε περίπτωση που διαχειριστής σε εταιρείες ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ έχει οριστεί τρίτο πρόσωπο, και λαμβάνει αμοιβή για την άσκηση των καθηκόντων του ως διαχειριστή, πρέπει να ασφαλιστεί ως μισθωτός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης