Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με εξαγορά έργων ΑΠΕ 100 MW εισέρχεται στην ελληνική αγορά ο κινεζικός ενεργειακός οίκος Sumec

tags :
Με εξαγορά έργων ΑΠΕ 100 MW εισέρχεται στην ελληνική αγορά ο κινεζικός ενεργειακός οίκος Sumec
Πωλητής των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων είναι ο όμιλος Libra του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη έναντι ποσού 200 εκατ. ευρώ
Το έντονο ενδιαφέρον των κινεζικών εταιριών για την ελληνική ενεργειακή αγορά αναμένεται να μετουσιωθεί σε πράξη για μια ακόμη φορά εντός των επομένων ημερών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις της κινεζικής Sumec με τον όμιλο Libra, του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη, για την εξαγορά αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 100 MW.  
Η συμφωνία αφορά την εξαγορά από τη Sumec φωτοβολταϊκών ισχύος 60 MW και αιολικών 40 MW, έναντι ποσού περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για έργα που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ωρίμανσης και συγκεκριμένα κάποια ήδη λειτουργούν, άλλα είναι υπό κατασκευή και άλλα αδειοδοτημένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Sumec Group είναι η κινεζική εταιρία με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας η θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Το μνημόνιο υπεγράφη τον Αύγουστο του 2017 και προβλέπει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και ειδικότερα εξοικονόμησης ενέργειας, τομέα στον οποίο η Sumec έχει σημαντική εμπειρία και δραστηριότητα.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι της κινεζικής εταιρίας κατά την υπογραφή της συμφωνίας με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είχαν δηλώσει  ότι στόχος τους είναι να γίνει η Ελλάδα βάση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης  Παναγιωτάκης έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας της μητρικής ΔΕΗ με την Sumec στον τομέα της παροχής ενεργειακών υπηρεσιών.

Διαπραγματεύσεις με αμερικανικό fund

Σε ότι αφορά τον όμιλο Libra του Γιώργου Λογοθέτη πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν της πώλησης στη Sumec του χαρτοφυλακίου των 100 MW ανανεώσιμης ενέργειας βρίσκεται παράλληλα σε προχωρημένες συζητήσεις και με το  αμερικανικό fund Fortress, για την πώληση αιολικών, συνολικής ισχύος 180 MW και έναντι τιμήματος της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.
Εφόσον ολοκληρωθούν και οι δυο συμφωνίες πράγμα που φαίνεται εξαιρετικά πιθανό, η παρουσία της Libra στον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα θα περιοριστεί σε περίπου 70MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης