Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κρίσιμη εβδομάδα για τον Nasdaq λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων - Πιθανό roller-coaster

tags :
Κρίσιμη εβδομάδα για τον Nasdaq λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων - Πιθανό roller-coaster
Ο Nasdaq δείχνει σημάδια έντονης κόπωσης /προβληματισμού
Σημαντικής σημασίας αναμένεται η τρέχουσα εβδομάδα για τον δείκτη Nasdaq - πιθανό roller-coaster.
Εταιρείες βαρόμετρο για τον δείκτη τεχνολογίας  Nasdaq ανακοινώνουν αποτλέσματα 1ου τριμήνου την τρέχουσα εβδομάδα.
Στις 23/4 ανακοινώνει η Google ($9.45 κέρδη/μετοχή, $24.3 δις έσοδα).
Στις 25/4 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Facebook ($1.48, $11.46) στον απόηχο της πρόσφατης αρνητικής δημοσιότητας σχετικά με την έλλειψη δικλείδων ασφαλείας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της. Υπενθυμίζεται ότι το"σκάνδαλο" ξέσπασε στα μέσα Μαρτίου οπότε και οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες (κάμψη πωλήσεων από ακυρώσεις διαφημήσεων) στα αποτελέσματα 1ου τριμήνου δεν θα είναι πολύ ορατές. Την ίδια ημέρα, 25/4 ανακοινώνουν αποτελέσματα η Twitter($0.15 $610 εκ) και η εταιρεία ημιαγωγών AMD ($0.11, $1.55 δις).
Την επομένη, 26/4, ανακοινώνουν αποτελέσματα η Amazon ($1.32, $50.16 δις) η Microsoft ($0.91, 25.71 δις) και η Intel .($0.77, $15 δις).
[Βεβαίως, η εδβομάδα περιλαμβάνει και τις Boeing, Caterpillar, Coca-Cola, Pepsi-Cola, Lockheed, 3M, Eli Lilly μεταξύ άλλων].
_____________

Ο δείκτης Nasdaq (εταιρείες τεχνολογίας) δείχνει σημάδια έντονης κόπωσης /προβληματισμού όπως φαίνεται στο ακόλουθο Διάγραμμα-1. Οσοι ακολουθούν την τεχνική ανάλυση, εντοπίζουν σχηματισμό shoulder-head-shoulder σε εξέλιξη, προσδιορίζοντας την γραμμή στήριξης στις 6,800 μονάδες (περίπου) από όπου διέρχεται και ο ΚΜΟ των 200 ημερών και βρίσκεται περίπου 5% χαμηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο (20/4).
Η ποιότητα των αποτελεσμάτων και κυρίως η περαιτέρω κατέυθυνση (guidance) όσον αφορά την κερδοφορία και την στρατηγική των εταιρειών αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές.
Εν όψει αυτών, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια μέσω παραγώγων τηρούν αμυντκή στάση με ελαφρώς net short θέσεις και μειούμενο open interest.

Διάγραμμα-1


 

Ο επιμέρους κλαδικός δείκτης ημιαγωγών SOX (Philadelphia Semiconductor Index) – προπομπός της ανόδου του Nasdaq τα τελευταία χρόνια – θεωρείται κλειδί των εξελίξεων.
Το Διάγραμμα-2 απεικονίζει την αρνητική πορεία του SOX (Philadelphia Semiconductor Index) κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και την κρίσιμη περιοχή στηρίξεως των 1260± μονάδων (βλ. RSI, MACD).
Επιπλέον επισημαίνεται ότι, η εποχιακή τάση του διμήνου Μαρτίου-ΜαΪου είναι συνήθως αρνητική και αυτό φαίνεται ότι επεναλαμβάνεται φέτος.
Intel και AMD ανακοινώνουν αυτή την εβδομάδα και αργότερα τον ΜάΪο η NVidia.

Διάγραμμα-2

 

Η μετοχή της Apple (-4% κατα την τελευταία συνεδρίαση), με την ιδαίτερη βαρύτητα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, συντελεί με αρνητικό τρόπο στην εξέλιξη του δείκτη Nasdaq.
Στο Διάγραμμα-3 απεικονίζεται η πορεία της κατά τους 12 τελευταίουςμήνες. Κρίσιμο σημείο θεωρείται η τιμή $165, διότι καθοδική διάσπαση ανοίγει την προοπτική των $150 (10% χαμηλότερα) – χαμηλό Φεβρουαρίου 2018.
Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα την Πρωτομαγιά.
Ομως η σημαντική περίοδος για την πορεία της μετοχής της Apple τοποθετείται στις 6-8 Ιουνίου οπότε και λαμβάνει χώρα το ετήσιο συνέδριο των Apple developers (ανάπτυξη εφαρμογών για συσκευές της Apple) . Στην συνέχεια και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου η μετοχή συνήθως ακολουθεί ανοδική πορεία.

Διάγραμμα-3



Η συγκυρία της ανακοινώσεως των αποτελεσμάτων θεωρείται σημαντική και από μία άλλη επενδυτική σκοπιά. Συγκεκριμένα το γκρούπ FAANG+M που απέδωσε εξαιρετικά την τελευταία πενταετία σαν επενδυτικό καλάθι, ενδέχεται να μετασχηματισθεί στο προσεχές μέλλον (και να σκεφθεί κανείς ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώθηκαν παράγωγα βασισμένα σε αυτό το γκρούπ/δείκτη !!!).
Ο λόγος αυτής της πιθανής διασπάσεως του επενδυτικού καλαθιού, συνδέεται με το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθούν η Facebook (το F) και η Google (το G) που βασίζεται σε έσοδα από διαφημήσεις παρέχοντας «δωρεάν» το προϊόν τους στην πελατεία τους και λόγω των πρόσφατων εξελίξεων (στην FB) αρχίζει να θεωρείται ασταθές και ευάλωτο στην εκτίμηση αρκετών επενδυτών.
Αντίθετα η Netflix (το N) και η Apple (το ένα από τα δύο A), ακολουθώντας πιο συνηθισμένη εταιρική πρακτική, δεν αναφέρουν έσοδα από τέτοια δραστηριότητα αλλά από απευθείας πωλήσεις στους πελάτες τους.
Η Amazon (το δεύτερο Α) και η Microsoft (το M) κατατάσσονται κάπου ενδιάμεσα. Σαν συνέπεια αυτών των ανακατατάξεων στις αντίστοιχες θέσεις των χαροφυλακίων, οι επενδυτές αναμένουν το προσεχές διάστημα αυξημένη μεταβλητότητα (προβλεπόμενη και τεκμαρτή)  –ακόμη και σε ενδοσυνεδριακή –βάση.

Σ.Π.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης