Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριήμερη επίσκεψη Macron (Γάλλος Πρόεδρος) στις ΗΠΑ – Συνάντηση με Trump για Ιράν, εμπόριο

Τριήμερη επίσκεψη Macron (Γάλλος Πρόεδρος) στις ΗΠΑ – Συνάντηση με Trump για Ιράν, εμπόριο
Την Τετάρτη 25/4 ο Macron θα μιλήσει στη κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου
Τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από σήμερα Δευτέρα 23/4 ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, o οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Σήμερα το βράδυ οι δύο πρόεδροι θα έχουν δείπνο στο Mount Vernon, ενώ αύριο θα επικεντρωθούν στα βασικά ζητήματα που ως επί το πλείστον είναι η συμφωνία της Δύσης με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα καθώς και το θέμα του εμπορίου.
Τα αποτελέσματα των επαφών τους Trump και Macron θα γνωστοποιήσουν κατά τη διάρκεια της αυριανής κοινής συνέντευξης τύπου, ενώ την Τετάρτη 25 Απριλίου ο Macron θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, όπως είχε πράξει την ίδια ήμερα πριν 58 χρόνια ο στρατηγός Charles de Gualle.
Οι σχέσεις Trump – Macron είναι ιδιαίτερα φιλικές αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που προσπάθησαν να παραμείνουν κοντά στις ΗΠΑ όταν ο Trump ανέλαβε την προεδρία.
Οι καλές σχέσεις επιβεβαιώνονται τόσο από τις συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο προέδρων όσο και από την πρόσφατη στρατηγική τους σύμπλευση στο θέμα των πυραυλικών «χτυπημάτων» κατά των δυνάμεων του Assad μετά την επίθεση με χημικά όπλα.
Κύριο μέλημα του Macron είναι να διατηρηθεί η συμφωνία που έχει επιτευχθεί από το 2015 με το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, συμφωνία κατά της οποίας έχει καταφερθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα ο Trump, ο οποίος έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να τη βελτιώσουν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα την ανανεώσει και θα προχωρήσει σε νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.
Πάντως, ο Macron σε δηλώσεις του σε αμερικανικά ΜΜΕ υποστήριξε ότι το καλύτερο είναι να προστατευθεί η υπάρχουσα συμφωνία παρά να απορριφθεί, καθώς όπως είπε ούτε καλύτερη επιλογή υπάρχει ούτε «plan B».
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα ζητήσει από τον Trump να εξαιρέσει την ΕΕ από την επιβολή δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών τους θα βρεθεί και το θέμα της κρίσης στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης