Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι 10 πιο προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών κατά της Ελλάδας

Οι 10 πιο προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών κατά της Ελλάδας
Τελευταίο κρούσμα οι σημερινές δηλώσεις του Yigit Bulut, συμβούλου του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος υποστήριξε ότι θα ήταν ντροπή για την Τουρκία να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα
Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες του προέδρου Erdogan και άλλων Τούρκων αξιωματούχων για την Ελλάδα και την κυπριακή ΑΟΖ, εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.
Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές της Τουρκίας, είναι εμφανές ότι το κυβερνών κόμμα εντείνει την εθνικιστική του ρητορική, προκειμένου να συσπειρώσει τις δυνάμεις του.
Άλλωστε, η απόφαση για επίσπευση των τουρκικών εκλογών ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχε ο Τ. Erdogan στο προεδρικό μέγαρο με τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του Devlet Bahceli.
Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Erdogan, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του.
Σε αυτό το μέτωπο, η επιθετική ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης εντείνεται.
Τελευταίο κρούσμα οι σημερινές δηλώσεις του Yigit Bulut, συμβούλου του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος υποστήριξε ότι θα ήταν ντροπή για την Τουρκία να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα, καθώς θα ήταν σαν ένας ενήλικας να χτυπά ένα μωρό στην κούνια.
Μάλιστα ο Bulut επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι ο τουρκικός στρατός κατέβασε την ελληνική σημαία από όλες τις αμφισβητούμενες βραχονησίδες στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία έστειλε το σχετικό βίντεο στην ελληνική κυβέρνηση.
Στις 13 Απριλίου ο Bulut είχε εκτοξεύσει απειλές κατά της Ελλάδας, βάζοντας στο κάδρο του και τον… παππού του, τον οποίο -όπως ισχυρίζεται- σκότωσαν οι Έλληνες έναν αιώνα πριν.
Στη συνέχεια βέβαια, ακολούθησε την πεπατημένη απειλώντας ότι την Ελλάδα ότι θα την ποδοπατήσει, εάν δεν συμμορφωθεί, ότι κανείς -ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ- δεν θα μπορεί να τη σταματήσει.
«Θέλω να πάρω εκδίκηση για τον παππού μου, ο οποίος σκοτώθηκε από τους Έλληνες πριν από έναν αιώνα.
Η Τουρκία θα ποδοπατήσει την Ελλάδα και κανείς -συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και των ΗΠΑ- δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό, εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί» φέρεται να δήλωσε ο Bulut.

Ανταλλαγή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» ζητά ο Erdogan

Επανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Tayip Erdogan την πρόταση - παζάρι για  τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που αφορά στην ανταλλαγή τους με τους  8 Τούρκους αξιωματικούς.
Την πρόταση Erdogan απέρριψε το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και τονίζει, πως κρατά μόνο το θετικό σκέλος περί τερματισμού των εντάσεων στο Αιγαίο.
Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα «NTV» και «STAR», μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, ο Erdogan τόνισε ξεκάθαρα ότι πρώτα πρέπει η Ελλάδα να εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, και μετά να τεθεί στο τραπέζι συζητήσεων το θέμα της επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.
Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ακόμη, ότι στη Βάρνα στα τέλη Μαρτίου, συζήτησε για πρώτη φορά επίσημα το θέμα ανταλλαγής των 8 Τούρκων αξιωματικών, με τους 8 Έλληνες στρατιωτικούς, παρότι από την ελληνική κυβέρνηση δεν ανέφεραν ποτέ κάτι τέτοιο, στο πλαίσιο της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο.
O Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ, Faruk Kaymakci σε συνέντευξη του στο EURACTIV.com, δήλωσε «η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο».
Μάλιστα, αναρωτήθηκε «ποιος ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο;».
Ο Kaymakci αναφέρθηκε και στην υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών τονίζοντας ότι όσο περισσότερο πολιτικοποιεί το θέμα η ΕΕ, τόσο περισσότερες εντάσεις δημιουργούνται.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για «προστασία πραξικοπηματιών»
 
Για «προστασία πραξικοπηματιών» κατηγόρησε η Τουρκία την Ελλάδα στις 19 Απριλίου, στον απόηχο της απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών θα κρατείται σε άγνωστο φυλασσόμενο μέρος.
«Άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Για υπόθαλψη πραξικοπηματιών κατηγόρησε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Binali Yildirim, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών θα κρατείται σε άγνωστο φυλασσόμενο μέρος.
«Οι εχθροί της Τουρκίας είναι και εχθροί της Ελλάδας» δήλωσε στις 20 Απριλίου ο Τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim, επισημαίνοντας ότι «βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές λιμάνι».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η στάση της Ελλάδας καταστρέφει τους δεσμούς».

H «βόμβα« Yildirim για την υποστολής της ελληνικής σημαίας

Στις 16 Απριλίου ο πρωθυπουργός Binali Yildirim υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Ανθρωποφάγος. η οποία ανήκει διοικητικά στους Φούρνους Ικαρίας.
Ο Yildirim, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα δήλωσε ότι άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Ανθρωποφάς αν και πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu ότι την ελληνική σημαία κατέβασαν Τούρκοι κομάντος, τονίζοντας ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει εκ νέου νέα παρέμβαση.
 
Νέα πρόκληση από τον Celik

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης προχώρησε στις 18 Απριλίου ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Omer Celik.
Αυτή τη φορά, o Celik αναφερόμενος στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, έκανε λόγο για «πολιτικό κωμικό».
«Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, είναι ένας πολιτικός κωμικός, είδαμε σε ποιες προβοκάτσιες έβαλε την υπογραφή του τον τελευταίο μήνα.
Ο υπουργός Άμυνας επειδή είναι εθνικιστής, νομίζει οτι είναι υπουργός πολέμου και πραγματοποιεί προβοκατόρικες ενέργειες που βλάπτουν την Ελλάδα» επεσήμανε.
Στις 5 Απριλίου ο Celik είχε χαρακτηρίσει «άμυαλο» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ.Καμμένου, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από τον οποιονδήποτε ανακοινώνοντας παράλληλα την ενίσχυση με 7.000 στρατιώτες του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Παρίσι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ΥΠΕΞ, Jean Yves Le Drian ο Celik αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ.Καμμένου.
«Αν κοιτάξουμε τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού βλέπουμε πως δεν έχει μυαλό. Υπάρχει πρόβλημα», τόνισε.

Cavusoglu: Δεν πρέπει να παίρνουμε την Ελλάδα στα σοβαρά

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν πρέπει να την παίρνουμε σοβαρά υπόψη» δήλωσε στις 16 Απριλίου  ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Hakan Cavusoglu, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα της Κύπρου.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα «είναι μία χώρα που την ξέρω πολύ καλά, έζησα εκεί, γενήθηκα εκεί.
Τη χωρίζω στα δύο.
Στους πολιτικούς και στους ανθρώπους, αλλά και οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι στα δύο, σε σοβινιστές και στους πιο ήπιους», ενώ επεσήμανε ότι η επιρροή της πολιτικής έρχεται και από τις σχέσεις με την Τουρκία.
 
Στην κυπριακή ΑΟΖ το πραγματικό ενδιαφέρον της Τουρκίας

Βέβαια, σύμφωνα με αναλυτές, το ζήτημα που «καίει» την Άγκυρα, είναι η κυπριακή ΑΟΖ.
 Στις 6 Απριλίου, η Τουρκία έβγαλε για έρευνες το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο συνοδεύταν από δύο πλοία υποστήριξης.
Η Τουρκία εξέδωσε επίσης νέα Navtex, με την οποία δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή, στην οποία περιλαμβάνονται και περιοχές ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η περιοχή ξεκινά τέσσερα ναυτικά μίλια από το Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και εκτείνεται ανατολικά μέχρι το σημείο της ακτής όπου βρίσκεται το όριο των συνόρων Τουρκίας- Συρίας.
Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο, με την κυπριακή κυβέρνηση να εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ σε συνεργασία με τις ξένες εταιρείες, παρά τις απειλές της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης