Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι φρεγάτες FREMM και ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατ. Μεσόγειο (video)

Οι φρεγάτες FREMM και ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατ. Μεσόγειο (video)
Προμήθεια εξισορρόπησης στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
H πιθανή ένταξη φρεγατών τύπου FREMM στο Π.Ν., μεταξύ άλλων, θα δώσει στην Ελλάδα επιχειρησιακή δυνατότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα στο Καστελόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Αποτέλεσμα εικόνας για κυπριακή αοζ
Εμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι το γαλλικό ενδιαφέρον για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την απόφαση για πρακτική βοήθεια προς την Ελλάδα -σε ένα τομέα ο οποίος χρήζει ενίσχυσης προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα με την Τουρκία– δε συνιστά τυχαία κίνηση, αφενός ως προς τα ενεργειακά συμφέροντα του Παρισιού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αφετέρου για το συνολικό προφίλ που επιθυμεί να καλλιεργήσει για τη χώρα του εντός της Ε.Ε. ο Emmanuel Macron.  

Επιθετικό όπλο μακρού πλήγματος

Με βάση όσα έχουν συζητηθεί έως τώρα, οι φρεγάτες θα παραχωρηθούν με πενταετές leasing στο Π.Ν. με το σύνολο του εξοπλισμού τους. Αυτός περιλαμβάνει πυραύλους τύπου Exocet, αντιαεροπορικό σύστημα τύπου Aster 15, αλλά και πυραύλους τύπου Cruise (MdCN) με εμβέλεια περίπου 1.000 χιλιομέτρων.

Σχετική εικόνα
Επίσης, οι FREMM μπορεί να πλήξουν στόχους και με τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων SCALP-Naval. Εξίσου σημαντική λεπτομέρεια της συνεργασίας με τους Γάλλους είναι αυτή της ανανέωσης των Exocet, που ήδη διαθέτει το Π.Ν. Αρχές Μαρτίου φθάνει στην Αθήνα γαλλική αποστολή για το επόμενο στάδιο των συζητήσεων, σε πρακτικό πια, επίπεδο.
Σε πρακτικό επίπεδο οι φρεγάτες FREMM, όπως όλα τα πολεμικά πλοία σήμερα, έχουν μικρή μόνο σχέση με εκείνα του παρελθόντος, δηλαδή σκάφη με ελιγμούς και με δύναμη πυρός επιφανείας και δυνατότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Κυρίως πρόκειται για πανάκριβες πλατφόρμες που φιλοξενούν τελευταίας τεχνολογίας τηλεκατευθυνόμενα βλήματα μακρού πλήγματος, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τη χρησιμοποίησή τους στα χτυπήματα στη Συρία.
Πιο συγκεκριμένα, τρεις φρεγάτες “FREMM” του γαλλικού ναυτικού συμμετείχαν στην επιδρομή. Το πρώτο πλοίο της κλάσης "Aquitainne", όπως επίσης η "Provence" και η "Langtoque". Οι φρεγάτες FREMM, υποστηρίχθηκαν από μια φρεγάτα αεράμυνας, μια ανθυποβρυχιακή φρεγάτα και ένα πλοίο διοίκησης και ανεφοδιασμού (“Bâtiment de commandement et ravitailleur” ή “BCR”) κλάσης “Durance”. Οι τρεις φρεγάτες FREMM εκτόξευσαν συνολικά τέσσερις ναυτικούς πυραύλους “MdCN”
 
Σχετική εικόνα
Όταν λήξει ο χρόνος μίσθωσης των δύο FREMM (2023), εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει και τη διαδικασία αγοράς δύο υπερσύγχρονων δικτυοκεντρικών κορβετών τύπου Belh@rra. Ως προς τη χρηματοδότηση του leasing, δεν είναι ακόμα γνωστές πολλές λεπτομέρειες. Εκτιμάται ότι ένα ρεαλιστικό ποσό για leasing των δύο φρεγατών κυμαίνεται στα 200-250 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν να επεκταθούν σε βάθος δεκαετίας και να συνδεθούν και με την προμήθεια των κορβετών τύπου Belh@rra.

Επιχειρώντας στην Ανατολική Μεσόγειο

Δεδομένης της δυνατότητας των συγκεκριμένων πλοίων να διεξάγουν πολυήμερες επιχειρήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η χρήση του Ναυστάθμου Κρήτης, τον οποίο, ούτως ή άλλως, το ΓΕΝ προορίζει ως σημείο ελλιμενισμού μιας μάχιμης μοίρας του Π.Ν. Ηδη, με την έμμεση, αλλά πολύ ουσιαστική, βοήθεια των Αμερικανών, στον ναύσταθμο κατασκευάζονται οικήματα που θα μπορούσαν να διαμένουν τα πληρώματα και οι οικογένειές τους, ωστόσο απαιτούνται εργασίες και στις υπόλοιπες υποδομές.

Σχετική εικόνα
Εκείνο λοιπόν που φαίνεται να συμβαίνει στην γειτονιά μας με την Τουρκία, η οποία ήδη επρόκειτο να αποκτήσει τεχνολογική υπεροπλία με τα αεροσκάφη F–35 Stealth, αλλά το πρόγραμμα καθυστερεί -άγνωστο για πόσο- λόγω των Ρωσικών S-400, είναι ότι επιχειρείται, με την ευκαιρία που δίνει η ΕλληνοΤουρκική κρίση του 2018, να υπάρξει μια κάποια "ισορροπία" μέσω της προμήθειας των φρεγατών και σε σύντομο χρονικό διάστημα ελπίζουμε της αναβάθμισης των F-16.
Να θυμηθούμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί μετά την εισβολή στην Κύπρο, όταν οι ΗΠΑ είδαν ότι η Άγκυρα πήγαινε να ανεξαρτητοποιηθεί. Έδωσαν στον Καραμανλή πρόσβαση στα υποηχητικά αεροσκάφη κρούσης/βομβαρδισμού Α-7H Corsair, με δυνατότητα "πλήγματος στρατηγικού ισοδυνάμου" ώστε να αποκαταστήσουν την ισορροπία.
Μπορεί η προμήθεια των FREMM να θεωρείται ως "μπάλωμα" στις μεγάλες ανάγκες του Π.Ν. -με πρώτη τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων φρεγατών ΜΕΚΟ 2000ΗΝ- εκ των πραγμάτων, όμως,
λειτουργεί εξισορροπητικά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Tάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης