Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλυδωνίζεται από τις εκροές καταθέσεων Ρώσων το τραπεζικό σύστημα της Λετονίας

tags :
Κλυδωνίζεται από τις εκροές καταθέσεων Ρώσων το τραπεζικό σύστημα της Λετονίας
Οι αμερικανικές κυρώσεις ώθησαν τις τράπεζες στη Λετονία να τερματίσουν τις σχέσεις με φυσικά και νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με αυτές
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά ρώσων δισεκατομμυριούχων έχουν προκαλέσει νέες αναταράξεις στη Λετονία, το έθνος της Βαλτικής, του οποίου το τραπεζικό σύστημα έχει ήδη κλονιστεί από μια σειρά από σκάνδαλα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τα μέτρα εναντίον επιχειρηματιών, εταιρειών και ανώτερων στελεχών ελήφθηκαν ημέρες μετά την απομάκρυνση 60 ρώσων διπλωματών από τον πρόεδρο Donald Trump για τη δολοφονία πρώην Ρώσου κατασκόπου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι κυρώσεις ώθησαν τις τράπεζες στη Λετονία να τερματίσουν τις σχέσεις με φυσικά και νομικά πρόσωπα που απευθύνονται οι κυρώσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής ρυθμιστικής αρχής, Peters Putnins.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν στοχεύσει σε επιχειρηματικά συμφέροντα των δισεκατομμυριούχων, συμπεριλαμβανομένου του μεγιστάνα του αλουμινίου Oleg Deripaska, του οποίου η United Co Rusal έχει χάσει περίπου το 60% της αξίας της από την ανακοίνωση.
Τα χρήματα των ξένων είχαν ήδη φύγει από τη Λετονία, αφού η τρίτη μεγαλύτερα τράπεζα της χώρας έκλεισε εξαιτίας των καταγγελιών των ΗΠΑ ότι χειριζόταν τα παράνομα μετρητά.
Επίσης, η κεντρική τράπεζα μάχεται κατά των ισχυρισμών περί δωροδοκίας.



Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν ενισχύει τις εκροές καταθέσεων από τη Λετονία.
Η Λετονία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, έχει παραδοσιακά λειτουργήσει ως κέντρο πληρωμών για πελάτες από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Σε μια προσπάθεια να αρθούν οι αμφιβολίες περί πλούτου αμφισβητήσιμης προέλευσης, η κυβέρνηση ενισχύει την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Το Κοινοβούλιο ενδέχεται να εγκρίνει μέτρα αυτό το μήνα για την απαγόρευση των επιχειρήσεων - φαντασμάτων, επιταχύνοντας την εκροή ξένων καταθέσεων από τις λετονικές τράπεζες.
Οι ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να ενισχύουν την εποπτεία ήδη από το 2016, αυξάνοντας τα κεφαλαιακά πρότυπα και αναγκάζοντας τους δανειστές να διενεργούν λογιστικούς ελέγχους των συστημάτων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με δικά τους έξοδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης