Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα πέτυχε ξανά τον στόχο για το πλεόνασμα - Πλήγμα για τον Τσίπρα η μικρή ελάφρυνση χρέους

Η Ελλάδα πέτυχε ξανά τον στόχο για το πλεόνασμα - Πλήγμα για τον Τσίπρα η μικρή ελάφρυνση χρέους
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη Eurostat για το πλεόνασμα θα ενισχύσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης κατά της μεγαλύτερης λιτότητας
Το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους του προγράμματος διάσωσης επιβεβαίωσε η Κομισιόν, ενισχύοντας τη θέση της κυβέρνησης κατά απαιτήσεων για εφαρμογή νωρίτερα των φορολογικών μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για το 2020.
Ειδικότερα, η Ελλάδα παρουσίασε το 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 4,2%, διπλάσιο από το στόχο του προγράμματος για 1,75%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει δεσμευτεί για επιπλέον περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου το 2019 και το 2020, καθώς οι επενδυτές θέλουν διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα επιστρέψει σε παλιές πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στην κατάρρευση το 2009.
Την ίδια στιγμή, όμως, τα ισχυρότερα μεγέθη της ελληνικής οικονομία τροφοδοτήσεις τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα σημερινά στοιχεία ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 και τα επόμενα χρόνια είναι ''ορατή'' αλλά και ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για φορολογική ελάφρυνση και κοινωνικές δαπάνες τη μετα-μνημόνιο εποχή.
Όσον αφορά τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, το Bloomberg επισημαίνει ότι «μια περιορισμένη κίνηση στην ελάφρυνση του χρέους θα είναι πλήγμα για τον Τσίπρα καθώς ετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές το επόμενο έτος και μπορεί ενδέχεται να επιτείνει την περιορισμένη πρόσβαση της χώρας στις αγορές ομολόγων.
Ωστόσο, το πλήγμα θα μπορούσε να αντισταθμιστεί έαν η κυβέρνηση δεν ενδώσει σε απαιτήσεις για μεγαλύτερη λιότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης