Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

ΙΝΤERAMERICAN: Μια Eξαιρετική Πρωτοβουλία Ανάδειξης του «Λυρικού» Μίκη

tags :
ΙΝΤERAMERICAN: Μια Eξαιρετική Πρωτοβουλία Ανάδειξης του «Λυρικού» Μίκη
Η εταιρεία ήταν και χορηγός της παραγωγής του δίσκου
«Η ΙΝΤERAMERICAN είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ασφαλιστική εταιρεία» είχε τονιστεί από τη Διοίκηση κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδιασμού και των αποτελεσμάτων της.
Αυτή η εικόνα επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, με τη μοναδικά ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργανώθηκε από τον τομέα Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας, την Παρασκευή 20 Απριλίου.
Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από το παραγνωρισμένο λυρικό έργο του «Ως Αρχαίος Άνεμος» σε ποίηση Διονύση Καρατζά (1987), με φόντο μια θαυμάσια προσωπογραφία του μεγάλου συνθέτη από τον εικαστικό Γιάννη Ψυχοπαίδη, ο οποίος παρευρέθηκε, συναντήθηκαν σε έναν εσπερινό υψηλής και σύνθετης καλλιτεχνικής αξίας.
Η ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, με επίκεντρο την πολύπλευρη, συναρπαστικά δημιουργική παρουσία του Μίκη -ο ίδιος, ήταν ωσεί παρών όχι μόνο μέσα από το έργο αλλά και με μήνυμά του- απλώθηκε σε υβριδικό χώρο των κεντρικών γραφείων της ΙΝΤERAMERICAN, που διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να φιλοξενήσει την ορχήστρα και ένα κοινό 160 καλεσμένων.
Η εταιρεία ήταν και χορηγός της παραγωγής του δίσκου.
Το κουιντέτο, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Παπαγγελίδη (κλασσική κιθάρα), με τις Μαριλίζα Παπαδούρη-Παπαγγελίδη (τσέλο), Τίνα Δεσύλλα (όμποε) και τους Γιάννη Τσέρτο (πιάνο), Βαγγέλη Ζωγράφο (κοντραμπάσο), συνόδευσε τις δύο φωνές: αντρική (Μπάμπης Τσέρτος) και γυναικεία (Ειρήνη Καράγιαννη) στα 12 μέρη του ερωτικού διαλόγου τους που εικονοπλαστικά αναπτύσσεται στο σπονδυλωτό ποίημα.
Ο Διονύσης Καρατζάς απήγγειλε και μίλησε για το έργο και τον έρωτα, που «Ως Αρχαίος Άνεμος, ξεγυμνώνει επιφάνειες και φωτίζει βάθη, περιφέρεται σε στεριές, θάλασσες και σώματα και διαπερνά αιώνες και πατρίδες».
«Βρεθήκαμε εδώ για να αναδείξουμε, ανασύροντάς το από τον βυθό της άγνοιας και της λήθης, ένα σπουδαίο έργο», επεσήμανε προλογίζοντας ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας της ΙΝΤERAMERICAN, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.
Οι ερμηνευτές και το κουιντέτο προσέφεραν στο κλείσιμο της μουσικής παρουσίασης, ως «επίγευση» δυο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από «Τα Λυρικά» σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, έργο που ανήκει στον ευρύτερο κύκλο δημιουργίας του συνθέτη με βάση τον λυρισμό.
Ήταν εκεί πολλοί φίλοι, γνωστοί και μη, του έργου του Μίκη. Μεταξύ αυτών μίλησαν και σχολίασαν, στο επίμετρο της βραδιάς, ο αποκαλυπτικός του «Μυστικού Μίκη» (βιβλίο «Σαλός Θεού») Μίμης Ανδρουλάκης που, δεμένος πολύτροπα με τον συνθέτη, έχει διεισδύσει βαθειά στο έργο και την πολυσχιδή προσωπικότητά του, ο Γιώργος Μονεμβασίτης με τις απέραντες γνώσεις του για τα πρόσωπα και τα πράγματα της μουσικής, ο ποιητής Κώστας Καρτελιάς, που συνδέθηκε με τον Μίκη μέσα από το μελοποιημένο έργο «Οδύσσεια» (2007) και άλλα σημαντικά πρόσωπα.
Για την ΙΝΤERAMERICAN, που επιχειρεί ως ασφαλιστικός οργανισμός καινοτομώντας παράλληλα για τα Γράμματα και τις Τέχνες -και όχι μόνο- με ανάλογες πρωτοβουλίες, ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί «Φάρο Πολιτισμού και αστείρευτο Εθνικό Κεφάλαιο, πολύτιμο για να εμπνέονται από το έργο και να βρίσκουν δρόμο οι νεώτερες γενιές, ως αντίδοτο στην παρακμή που ελλοχεύει στην παράξενη εποχή μας».
Το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, που παρατίθεται στη συνέχεια, διάβασε ο εγγονός του Αλέξανδρος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης, που είχε την επιμέλεια της νέας παραγωγής του έργου.
Έγραψε ο μεγάλος συνθέτης, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία: «Από τους δεκάδες κύκλους τραγουδιών που έγραψα στην δεκαετία του ΄80 και παρέμειναν άγνωστοι στο ελληνικό κοινό, ο κύκλος «Ως Αρχαίος Άνεμος» είναι ο πιο αδικημένος.
Και για τον λόγο αυτόν, ο πιο αγαπημένος μου.
Ο σπάνιος λυρισμός της ποίησης του Διονύση Καρατζά σε μορφή ενός φανταστικού ερωτικού διαλόγου με βρήκε σε μια εποχή που επιχειρούσα την έξοδο από το τονικό σύστημα γράφοντας πολύχρωμες μελωδίες σε συνδυασμό με συνεχείς αρμονικές μετατροπίες, έτσι που ο Λόγος, το Μέλος και η Αρμονία λες και ήταν η προέκταση του πόνου της ψυχής και του έρωτα.
Γι’ αυτό, χαιρετίζω την νέα εκτέλεση του έργου αυτού που τόσο πολύ με γοήτευσε όταν την πρωτοάκουσα. Είναι όλοι οι συντελεστές της υπέροχοι!
Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους, ερμηνευτές και μουσικούς για την τόσο ωραία ερμηνεία τους, καθώς και όλους αυτούς που συμμετείχαν ή βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο, με πρώτη την INTERAMERICAN, που αγκάλιασε εξ αρχής την προσπάθεια αυτή και με την ευγενική της χορηγία την έκανε πραγματικότητα.
Τέλος, ας μου επιτραπεί να εκφράσω την βαθειά χαρά του παππού Μίκη για τα δυο εγγόνια του: τον Μίκη για τα πανέμορφα στολίδια στο εξώφυλλο και στο ένθετο του CD και τον Αλέξανδρο, που κάνει το πρώτο του βήμα στον χώρο της παραγωγής.
Αθήνα, 20.4.2018
Μίκης Θεοδωράκης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης