Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα των εταιρειών μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης - Αναλυτικές περιπτώσεις φθηνών μετοχών

tags :
Εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα των εταιρειών μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης - Αναλυτικές περιπτώσεις φθηνών μετοχών
Ο αριθμός των ποιοτικών εταιρειών θα μεγαλώσει σημαντικά καθώς μέχρι τέλος του μήνα θα δημοσιεύουν όλες οι εισηγμένες αποτελέσματα χρήσης
Εξαιρετικά αποτελέσματα δημοσιεύουν για τη χρήση 2017 οι ποιοτικές εταιρίες του ΧΑ από τον χώρο της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Μάλιστα οι προοπτικές για την τρέχουσα χρήση είναι καλές, αφού αρκετές έχουν ολοκληρώσει επενδυτικά πλάνα, ή έχουν ολοκληρώσει αναδιαρθρώσεις στον όμιλο ή βελτιώνουν τις εξαγωγές τους.
Χθες 23/4 η Έλαστρον δημοσίευσε αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία, οι εξαγωγές αποτελούν το 30% του τζίρου από 14% το 2016, με τη διοίκηση να στοχεύει στην περαιτέρω αύξησή τους.
Στην αποτίμηση των 28,3 εκατ. ευρώ και με την καθαρή θέση να είναι στα 67.6 εκατ. ευρώ η μετοχή διαπραγματεύεται με ελκυστικό p/bv 0,42 και παράλληλα έχει καθαρό δανεισμό  39,3 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 90,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 3,13 εκατ. ευρώ αλλά υπάρχει έκτακτο κέρδος 2,8 εκατ. ευρώ, επομένως είναι λίγο φτωχά τα κέρδη.
Με αυτά πάντως παίζει με P/E 10.
Σημειώνεται πως έχει πρόσφατα υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα 12,8 εκατ. ευρώ.
Η Έλτον διαπραγματεύεται στα 42 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από την καθαρή θέση των 50,4 εκατ. ευρώ και διαθέτει συντελεστή μόχλευσης μόλις 27,2% με τον καθαρό δανεισμό να είναι στα 18,8 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 126,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 3,3 εκατ. ευρώ τα οποία είναι επηρεασμένα λόγω απομοιώσεων.
Υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις (44,9 εκατ. ευρώ) αλλά έχουν γίνει προβλέψεις (+1,9 εκατ. ευρώ έναντι του 2016 ) και είναι χαμηλό το ύψος των επιταγών και γραμματίων που είναι σε καθηστέρηση (4 εκατ. ευρώ).
Η μετοχή διαπραγματεύεται με p/e 12,7 φορές το οποίο δεν χαρακτηρίζεται υψηλό.
Η Flexopack, η μετοχή της οποίας έχει καταγράψει μεγάλη άνοδο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχει αποτίμηση 85,5 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 61,5 εκατ. ευρώ.
Χαμηλές οι υποχρεώσεις με τις συνολικές να είναι στα 40,5 εκατ. ευρώ και τις τραπεζικές στα 16,6 εκατ. ευρώ, αλλά και με ταμειακά διαθέσιμα 12 εκατ. ευρώ.
Σημαντική αύξηση στον τζίρο, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 81,5 εκατ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται στα 7,3 εκατ. ευρώ.
Παίζει δηλαδή με p/e 11,7 φορές και p/bv 1,4.
Η Profile δημοσίευσε σημαντική αύξηση στα κέρδη της, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι επενδυτές στην αποτίμηση των 15,3 εκατ. ευρώ παίρνουν τα ταμειακά διαθέσιμα, τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και το ακίνητο, και δωρεάν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η Ελτράκ με καθαρά κέρδη 4,9 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 47 εκατ. ευρώ παίζει με p/e κάτω από 10 φορές, ενώ με καθαρή θέση 53,2 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται με p/bv κάτω από μία φορά και αυτό μετά από σημαντικές επιστροφές στους μετόχους.
Ο καθαρός δανεισμός είναι επίσης χαμηλός.
Χαμηλό καθαρό δανεισμό έχει και η Ικτίνος και εμφάνισε υψηλή κερδοφορία 9 εκατ. ευρώ δικαιολογώντας το πρόσφατο ράλι.
Πάντως παρά το ράλι το P/E παραμένει χαμηλό, ήτοι 11 φορές και έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Η Μοτοδυναμική με αποτίμηση 11,6 εκατ. ευρώ εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ άρα παίζει με p/e κάτω από 10 φορές και p/bv λίγο πάνω από 1 φορά.
Χαμηλό είναι το p/e και της Paperpack και θα μπορούσε να ήταν σημαντικά χαμηλότερο αν οι αμοιβές στελεχών και διοίκησης δεν ήταν τόσο υψηλές.
Βάσει προηγούμενων δημοσιεύσεων, η λίστα των ποιοτικών εταιρειών θα αυξηθεί σημαντικά αφού δεν έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης