Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καναδάς: 10 νεκροί και 15 τραυματίες από το ημιφορτηγό που έπεσε πάνω σε πεζούς στο Τορόντο

Καναδάς: 10 νεκροί και 15 τραυματίες από το ημιφορτηγό που έπεσε πάνω σε πεζούς στο Τορόντο
Καναδάς: 10 νεκροί και 25 τραυματίες από το ημιφορτηγό που έπεσε πάνω σε πεζούς στο Τορόντο
(upd2) Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 25 τραυματίστηκαν όταν ένα ημιφορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς σε μια σημαντική διασταύρωση, στα βόρεια προάστια του Τορόντο, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Η αστυνομία ανέφερε ότι ένα άτομο βρίσκεται υπό κράτηση και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Καναδός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας R. Goudeil δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το περιστατικό με το ημιφορτηγό που έπεσε πάνω σε πεζούς είναι «ξεκάθαρα πολύ σοβαρό».
Ο ίδιος τόνισε ότι η αστυνομία έχει αναλάβει τις έρευνες και αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το περιστατικό.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες προς το παρόν που να υποδεικνύουν αλλαγή στο επίπεδο ασφάλειας.

Το περιστατικό
Το επεισόδιο σημειώθηκε στα βόρεια της πόλης,σε μια από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες του Τορόντο σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7.
Γύρω στη 13:30, τοπική ώρα (20:30 ώρα Ελλάδας), όταν πολλοί εργαζόμενοι έκαναν διάλειμμα για φαγητό, ένα λευκό φορτηγάκι ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και παρέσυρε οκτώ έως δέκα άτομα στην οδό Γιόνγκ, κοντά στη λεωφόρο Φιντς.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο οδηγός του ενοικιασμένου φορτηγού ενήργησε «από πρόθεση».
Πάντως, οι Αρχές του Καναδά έσπευσαν να σημειώσουν ότι η επίθεση αυτή, αν και έχει όλα τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων Ισλαμιστών, επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό καθώς αποκλείστηκε το σενάριο μιας επίθεσης εναντίον «της εθνικής ασφάλειας» της χώρας.
Η αστυνομία επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο οδηγός του βαν είναι ο Alek Minassian, ένας άνδρας ηλικίας 25 ετών, από το βόρειο Τορόντο ενώ ασαφή παραμένουν τα κίνητρα της ενέργειας του..
Ο δράστης δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν υπήρχε τίποτα γι' αυτόν στους φακέλους της αστυνομίας, ενώ δεν συνδέεται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση, κατά τα πρώτα στοιχεία των ερευνών.
Όσον αφορά τους 15 τραυματίες, πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το προφίλ του δράστη

Όπως έγινε γνωστό από τις Αρχές του Καναδά επικαλούμενες μαρτυρίες παλιών συμμαθητών του, ο 25χρονος δράστης είχε φοιτήσει σε γυμνάσιο για μαθητές με ειδικές ανάγκες (φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, συμπεριφορικές διαταραχές και διάφορες μορφές αναπηρίας).
Βάσει των μαρτυριών αυτών, ο 25χρονος περπάταγε συχνά στους διαδρόμους και τις αίθουσες με το κεφάλι κάτω και τα χέρια πλεγμένα σφιχτά, ενώ έβγαζε ήχους παρόμοιους με νιαουρίσματα.
Η αστυνομία στο Τορόντο ανακοίνωσε ότι ο δράστης συνελήφθη περίπου 26 λεπτά αφότου έριξε το βαν πάνω σε δεκάδες ανυποψίαστους πεζούς.
Βίντεο, το οποίο μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC, δείχνει τον νεαρό να κραδαίνει ένα αντικείμενο προς την κατεύθυνση ενός αστυνομικού, ζητώντας του να τον σκοτώσει.
Ο αστυνομικός τον αψηφά και του δίνει εντολή να πέσει κάτω, πράγμα που εντέλει κάνει, πριν οι αστυνομικοί του περάσουν χειροπέδες.

Επιθέσεις στον Καναδά
Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις με τη χρήση αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα σε Ευρώπη και ΗΠΑ από ισλαμιστές που πρόσκεινται στον ISIS, μια και η εν λόγω οργάνωση ενθαρρύνει τους υποστηρικτές της να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα ως όπλα.
Τζιχαντιστικές επιθέσεις έχουν ήδη διαπραχθεί στον Καναδά, αν και ο αριθμός των θυμάτων ήταν μικρός.
Τον Οκτώβριο, ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν αστυνομικό πριν χτυπήσει και τραυματίσει τέσσερις πεζούς με φορτηγάκι στο Έντμοντον, στον δυτικό Καναδά.
Τον Οκτώβριο του 2014, ένας Καναδός είχε χτυπήσει δύο στρατιωτικούς με το αυτοκίνητό του μέσα σε χώρο στάθμευσης, σκοτώνοντας τον έναν.
Ο άνδρας κατόπιν έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών, όταν αποπειράθηκε να τους επιτεθεί με μαχαίρι.
Για τραγική και χωρίς νόημα επίθεση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau.

O δράστης ονομάζεται Alek Minassian










Πρώτη ενημέρωση (2018-04-23 21:00:11)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης