Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει: Δεν θα επιτραπούν συγκεντρώσεις Τούρκων υποψηφίων στην Γερμανία

tags :
Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει: Δεν θα επιτραπούν συγκεντρώσεις Τούρκων υποψηφίων στην Γερμανία
«Χαστούκι» από το Βερολίνο στα σχέδια Erdogan για ομιλία στη Γερμανία
Το Βερολίνο δε θα επιτρέψει σε Τούρκους υποψήφιους για τις επικείμενες εκλογές να πραγματοποιήσουν ομιλίες στη Γερμανία, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Heiko Maas, βάζοντας τέλος στα σχετικά σχέδια του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Όπως διευκρίνισε, στο περιθώριο ωστόσο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Τορόντο, η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει τις προεκλογικές εκδηλώσεις ξένων υποψηφίων έως και τρεις μήνες πριν από τις εκλογές.
Σημείωσε δε πως ο κανόνας δεν αφορά την προγραμματισμένη για τις 29 Μαΐου 2018 ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ahmet Cavusoglu, στην 25η επέτειο από την επίθεση ακροδεξιών εναντίον οικογένειας Τούρκων στο Ζόλινγκεν.
«Για μας δεν πρόκειται για προεκλογική συγκέντρωση, καθώς έχει εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο.
Είναι μια εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο και εκεί θα μνημονευθούν τα θύματα αυτής της τρομερής εμπρηστικής επίθεσης», διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Τη νύχτα της 28ης Μαΐου του 1993, τέσσερις νεαροί, ηλικίας 16-23 ετών, μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης σκίνχεντ, έβαλαν φωτιά στο σπίτι οικογένειας Τούρκων στο Ζόλινγκεν, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο δύο κορίτσια και τρεις γυναίκες και να τραυματιστούν 14 μέλη της οικογένειάς τους.
Η επίθεση οδήγησε σε βίαιες διαμαρτυρίες από Τούρκους σε διάφορες γερμανικές πόλεις και σε μεγάλες διαδηλώσεις Γερμανών που εξέφραζαν αλληλεγγύη προς τα θύματα.
Από τον Δήμο του Ζόλινγκεν έγινε σήμερα γνωστό ότι θα ζητηθεί εκ των προτέρων το κείμενο της ομιλίας του κ. Cavusoglu προκειμένου να μεταφραστεί στα γερμανικά και να μοιραστεί στους παρευρισκόμενους.
«Θεωρώ ότι η τουρκική κυβέρνηση θα δείξει μεγάλο σεβασμό προς την οικογένεια Γκεντς (των θυμάτων) και προς τα θύματα της εμπρηστικής επίθεσης», δήλωσε εκπρόσωπος του Δήμου.
Την αντίθεσή τους προς την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού έχουν ήδη εκφράσει πάντως η Αριστερά και οι Πράσινοι.
Περίπου 1,4 εκατομμύριο πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Γερμανία έχουν δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου 2018 στην Τουρκία και αναμένεται να ασκήσουν το δικαίωμά τους κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, στα κατά τόπους προξενεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης