Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα hedge funds αυξάνουν τις long θέσεις τους στο πετρέλαιο αναμένοντας «έκρηξη» τιμών

Τα hedge funds αυξάνουν τις long θέσεις τους στο πετρέλαιο αναμένοντας «έκρηξη» τιμών
Αρκετά hedge funds αλλά και αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του αμερικανικού αργού μπορεί να κυμανθεί από 80 έως 85 δολ. στο β’ εξάμηνο 2018
Βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι επιθετικές επενδυτικές τακτικές έχουν ολοκληρωθεί, όπως απέδειξε η πορεία των αγορών την προηγούμενη εβδομάδα.



Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετά hedge funds που επενδύουν στις αγορές εμπορευμάτων (CTAs), hedge funds που επενδύουν με χρήση αλγόριθμων, αλλά και οι νεαροί 22χρονοι traders δεν έχουν με τι να κάνουν trading.



Όμως ενώ όλοι αυτοί εγκαταλείπουν τις μετοχές υπάρχει μία μορφή επένδυσης που έχει επιβιώσει: τα εμπορεύματα και κυρίως το πετρέλαιο, με τη JPMorgan να υποστηρίζει ότι οι τοποθετήσεις στον μαύρο χρυσό έχουν ενισχυθεί σε νέο ιστορικό υψηλό.



Κάτι το οποίο υποδεικνύει ότι τα hedge funds και άλλοι κερδοσκόποι δεν φρόντισαν να εκμεταλλευθούν το πρόσφατο ράλι στις τιμές πετρελαίου.
Σύμφωνα με τη JPM αρκετά hedge funds έχουν κτίσει θέσεις long στο πετρέλαιο, η τιμή του οποίου έχει ενισχυθεί λόγω τόσο των γεωπολιτικών θεμάτων όσο και της υποχώρησης των αμερικανικών αποθεμάτων, αλλά και του στόχου της Σ. Αραβίας για διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.
Από την πλευρά του και το Bloomberg επιβεβαιώνει τις υψηλές εισροές από τα hedge funds, οι οποίες ενισχύονται με τον ταχύτερο ρυθμό ενός έτους.
Μετά από 12 μήνες εκροών τα hedge funds που επενδύουν σε εμπορεύματα έχουν, πλέον, ανακάμψει.
Σύμφωνα με στοιχεία της  eVestment  στο α’ τρίμηνο οι επενδυτές «έριξαν» τρία δις. δολάρια σε funds που επενδύουν σε εμπορεύματα, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό από το γ’ τρίμηνο του 2016.
Αντίθετα το 2017 είχαν αποσύρει κεφάλαια 680 εκατ. δολαρίων από αυτά τα funds, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερες εκροές από το 2014.
Αλλά δεν είναι μόνο οι κερδοσκόποι επενδυτές,  όπως τα hedge funds, που ευθύνονται για την άνοδο της τιμής του μαύρου  χρυσού.
Αυτή οφείλεται επίσης και σε φυσιολογικούς επενδυτές, οι οποίοι απλά αυξάνουν τις θέσεις τους στα εμπορεύματα, όπως τονίζει η JPMorgan.
Εξετάζοντας το σύμπαν των funds που επενδύουν σε εμπορεύματα (αξίας 300 δισ. δολαρίων) καθίσταται φανερό ότι όλοι οι «τύποι» επενδυτών έχουν τοποθετηθεί σε αυτά το 2017.
Η εισροή κεφαλαίων ήταν πολύ ισχυρή κατά τη διάρκεια του 2016 αλλά επιβραδύνθηκε κάπως κατά τη διάρκεια του 2017. Ωστόσο, με δεδομένη τη θετική εικόνα από την αρχή του έτους στα ETFs που χρησιμοποιούν την τακτική των επενδύσεων υψηλής συχνότητας, υπάρχει σημαντική ώθηση και φέτος.



Την ίδια ώρα αρκετά hedge funds στοιχηματίζουν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα ξεπεράσει το επόμενο διάστημα τα 80 δολάρια το βαρέλι και πάνω σε αυτό στηρίζουν την αύξηση των θέσεών τους.
Ταυτόχρονα η Westbeck και η Commodities World Capital, ανεβάζουν ακόμη υψηλότερα τις εκτιμήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό αργό (WTI) μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 80 και 85 δολαρίων στο β’ εξάμηνο του 2018.
Ανάλογη αισιοδοξία για την πορεία των τιμών έχει εκφράσει και ο ΟΠΕΚ
Το μεγαλύτερο στοίχημα του ΟΠΕΚ είναι ότι δεν θα συμβεί τίποτα το οποίο θα μπορέσει να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία, η οποία, όπως προειδοποίησαν πολλές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα - επικεφαλής μεταξύ των οποίων η Morgan Stanley - βρίσκεται στα τέλη του ανοδικού.



Παρά την σταθερή ισχυρή αύξηση της ζήτησης, η πορεία των τιμών την περασμένη εβδομάδα οφείλεται και στα περίφημα tweets του Trump.
Ταυτόχρονα η παραγωγή της Βενεζουέλας συνεχώς υποχωρεί, ενώ η κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή –κυρίως λόγω Συρίας- απειλεί να προκαλέσει προβλήματα στην προμήθεια της Δύσης με μαύρο χρυσό.
Η Σ. Αραβία επιθυμεί υψηλή τιμή πετρελαίου προκειμένου η αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) της Saudi Aramco να γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και φυσικά να προσελκύσει ακόμη περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον.



Εάν δεν υπάρξει κάποια αποφασιστική αρνητική στροφή τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο θεμελιωδών δεδομένων κανείς δεν περιμένει οι κερδοσκόποι να προχωρήσουν σε μείωση των θέσεών τους στον μαύρο χρυσό.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης