Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Trump – Macron στο Λευκό Οίκο – Στο επίκεντρο Ιράν, εμπόριο και κρίση στη Συρία

tags :
Συνάντηση Trump – Macron στο Λευκό Οίκο – Στο επίκεντρο Ιράν, εμπόριο και κρίση στη Συρία
Ο Macron είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται τις ΗΠΑ αφότου ανέλαβε ο Trump
Συνάντηση στο Λευκό Οίκο θα έχουν σήμερα Τρίτη 24/4 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και ο Γάλλος ομόλογος του Emmanuel Macron, ο οποίος αποτελεί και τον πρώτο αρχηγό κράτους που επισκέπτεται το Λευκό Οίκο αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Trump.
Αν και ο Macron βρίσκεται από χθες στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του, η σημερινή ημέρα είναι αυτή που θα κρίνει τις εξελίξεις σε μια σειρά από κρίσιμα διεθνή θέματα, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ με την Κίνα και οι παρενέργειες της στην ΕΕ καθώς και η κρίση στη Συρία.
Ο Macron ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που προσπάθησαν να παραμείνουν κοντά στις ΗΠΑ όταν ο Trump ανέλαβε την προεδρία.
Ίσως αυτό να δικαιολογεί και τις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις των δύο προέδρων, οι οποίες – σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ – επιβεβαιώνονται τόσο από τις συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο προέδρων όσο και από την πρόσφατη στρατηγική τους σύμπλευση στο θέμα των πυραυλικών «χτυπημάτων» κατά των δυνάμεων του Assad μετά την επίθεση με χημικά όπλα.
Ο Macron έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να μεταπείσει τον Trump όσον αφορά τη στάση του απέναντι στη συμφωνία που έχει υπογράψει η Δύση με το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει ότι θα επαναφέρει τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης αν οι Ευρωπαίοι δεν διορθώσουν μέχρι τις 12 Μαΐου τα «τρομερά ελαττώματα» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Εάν ο Trump προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, είναι προφανές ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις σχέσεις της Δύσης με το Ιράν, τη στιγμή που η Τεχεράνη διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία αναθεώρηση της συμφωνίας.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα επιχειρήσει να πείσει τον Trump ότι πρέπει να εξαιρέσει την ΕΕ από τους δασμούς που έχει επιβάλλει στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στο πλαίσιο της διαμάχης με την Κίνα.
Σε κάθε περίπτωση το τι θα καταφέρει ο Macron θα φανεί από την κοινή συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν οι δύο πρόεδροι.
Σημειώνεται πως αύριο Τετάρτη 25 Απριλίου ο Macron θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, όπως είχε πράξει την ίδια ήμερα πριν 58 χρόνια ο στρατηγός Charles de Gualle.
Trump να εξαιρέσει την ΕΕ από την επιβολή δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών τους θα βρεθεί και το θέμα της κρίσης στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης