Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Θετική έκβαση στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων βλέπουν ΥΠΕΝ και ΔΕΗ

tags :
Θετική έκβαση στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων βλέπουν ΥΠΕΝ και ΔΕΗ
Γιώργος Σταθάκης και Μανόλης Παναγιωτάκης εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ αντίθετα φορείς και εργαζόμενοι διατύπωσαν αντίθετη άποψη
Το ερώτημα αν θα υπάρξει ή όχι επενδυτικό ενδιαφέρον για τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, έδωσε τον τόνο στη χθεσινή (23/4) συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Το πρωινό μέρος της συνεδρίασης αφορούσε τις τοποθετήσεις φορέων (διοίκηση της ΔΕΗ, τοπική αυτοδιοίκηση, εργαζόμενοι περιβαλλοντικές οργανώσεις, βιομηχανικοί καταναλωτές ρεύματος κλπ), ενώ κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης τοποθετήθηκαν οι βουλευτές και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, όλοι χωρίς εξάρσεις και χωρίς υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης.
Στο κεντρικό ερώτημα όμως, δηλαδή αν θα βρεθούν αγοραστές για τις δυο μονάδες της Μεγαλόπολης και τη μονάδα της Φλώρινας ο καθένας τοποθετήθηκε αναλόγως της θέσης του έναντι του νομοσχεδίου.
Έτσι ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς αυτό εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια του market test που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημείωσε ότι η όλη διαδικασία δεν θα προχωρούσε ένα δεν είχε πάει καλά το market test.  
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης εξέφρασε την ελπίδα να πάει καλά ο διαγωνισμός ώστε να εξασφαλιστεί το εύλογο τίμημα που προσδοκά, χωρίς ωστόσο να θελήσει να το προσδιορίσει.
Από την άλλη, οι φορείς και οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τη ελπίδα και κάποιοι τη βεβαιότητα ότι η πώληση δεν θα προχωρήσει και ότι δεν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.  

Μέριμνα για εργασιακά, τηλεθέρμανση, αδειοδότηση μονάδων  

Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τα εργασιακά, την τηλεθέρμανσης των πόλεων που βρίσκονται κοντά στις υπό πώληση μονάδες και το λιγνιτικό τέλος που εισπράττουν οι τοπικές κοινωνίες και το οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Περιφερειάρχη Δυτική Μακεδονίας θα είναι μειωμένο κατά 20 εκατ. ευρώ από 119 εκατ. ευρώ σε 99 εκατ. ευρώ.
Ως προς τις αδειοδοτήσεις των μονάδων της ΔΕΗ, ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση παράλληλα με το διαγωνισμό, ώστε όταν ολοκληρωθεί αυτός να έχει τελειώσει και η αδειοδότηση.
Σε κεντρικό ζήτημα εξάλλου, αναδείχθηκε η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για λειτουργία της μονάδας φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης με ισχύ 500ΜW, έναντι των 820 MW που είναι η δυναμικότητά της.
Ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε ότι αν παραμείνει η πρόβλεψη αυτή θα είναι ζημία για τη ΔΕΗ, αν και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν έχει λήξει.
Ο κ. Σταθάκης από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα λειτουργήσει το νέο δίκτυο της Πελοποννήσου και έτσι η μονάδα θα παραμείνει με περιορισμένη ισχύ μόνο για ένα έτος.
Σε ότι αφορά τέλος τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), ο κ. Παναγιωτάκης είπε μεν ότι ο αγοραστής δεν θα έχει τέτοια υποχρέωση, ενώ όσον αφορά στην ίδια τη ΔΕΗ δεν ήταν εξίσου κατηγορηματικός για το μέλλον.
«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι η αρχή του τέλους και για τα δικά μας ΝΟΜΕ» είπε, εκφράζοντας όμως περισσότερο μία επιθυμία παρά μία βεβαιότητα.
Διευκρίνισε ότι ο λόγος που δεν πωλούνται μαζί με τις μονάδες και τα δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν σε αυτές, είναι ότι το τίμημα θα ήταν μικρότερο και θα προεξοφλείτο δανεισμός σε μία περίοδο που δεν θα το ήθελε η ΔΕΗ.
Πρόσθεσε δε ότι τα δάνεια της ΔΕΗ θα πληρωθούν με βάση τους όρους που προβλέπουν οι συμβάσεις και σε συνάρτηση με την εισπραξιμότητα της επιχείρησης.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης