Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Chipita: Μεγάλα σχέδια για την IPO ύψους 150 εκατ. ευρώ και εισαγωγή στο Λονδίνο

tags :
Chipita: Μεγάλα σχέδια για την IPO ύψους 150 εκατ. ευρώ και εισαγωγή στο Λονδίνο
Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ επιδιώκει να αντλήσει η Chipita. Άλλα τουλάχιστον 200 εκατ. θα πάρουν οι μέτοχοι από διάθεση υφιστάμενων μετοχών
Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο δημόσιας εγγραφής για την εισαγωγή των μετοχών της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χ. Α επιδιώκει να υλοποιήσει η διοίκηση της Chipita μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει συνδυασμένη διάθεση υφιστάμενων και νέων μετοχών με στόχο την άντληση από την εταιρεία περίπου 150 εκατ. ευρώ και από τους μετόχους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
Η επίτευξη του φιλόδοξου στόχου στηρίζεται στα ισχυρά οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, τα οποία επιτρέπουν να αποτιμηθεί σε επίπεδο enterprise value περίπου 700 με 850 εκατ. ευρώ.
Ο δε δανεισμός ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ θα μειωθεί σημαντικά καθώς το μεγαλύτερο μέρος από τα κεφάλαια, που θα αντλήσει με έκδοση νέων μετοχών, θα κατευθυνθεί για πρόωρη αποπληρωμή.
Κύριοι ανάδοχοι για τη συνδυασμένη διάθεση στο εξωτερικό θα είναι οι Credit Suisse και J P Morgan, ενώ για το εγχώριο σκέλος της έκδοσης θα είναι Alpha Bank και Eurobank.
Οι αποφάσεις για τον ακριβή χρόνο του IPO και την τιμή διάθεσης αναμένεται να ληφθούν εντός Μαίου ώστε ως τις αρχές του καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί το project.
Η εισαγωγή των μετοχών της σε χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί υποχρέωση, βάσει της συμφωνίας μετόχων, εξέλιξη που θα επιτρέψει στον Σπ. Θεοδωρόπουλο και το Olayan Group να μειώσουν το ποσοστό τους, ενώ οι μικρότεροι μέτοχοι  Αχ.Φώλιας, Στ. Φρέρης, Μ. Χατζάκου) εκτιμάται ότι θα αποεπενδυθούν.
Το 2016 οι ενοποιημένες πωλήσεις της Chipita ανήλθαν σε 432,3 εκατ. ευρώ (+11,2%) ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 59,8 εκατ. ευρώ (+5,8%) και τα κέρδη μετά από φόρους σε 9,3 εκατ. ευρώ.  
Οι αγορές Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αποτελούν τις πιο ισχυρές για τον όμιλο. Στη Ρουμανία οι πωλήσεις ανήλθαν το 2016 σε 121,8 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 17,5 εκατ. ευρώ. Στη Βουλγαρία οι πωλήσεις έφθασαν στα 92,1 εκατ. ευρώ και στην Πολωνία στα 68,6 εκατ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης