Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το νέο εμπορικό πλαίσιο δε θα ξεκινήσουν πριν από τον Ιούνιο 2018

Ιαπωνία: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το νέο εμπορικό πλαίσιο δε θα ξεκινήσουν πριν από τον Ιούνιο 2018
Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Toshimitsu Motegi, τόνισε ότι δεν εξετάζεται η υπογραφή μίας διμερούς συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών
Στο νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ που αφορά την εμπορική σχέση των δύο χωρών, αναφέρθηκε σήμερα (24/4) ο ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Toshimitsu Motegi, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από τα μέσα Ιουνίου του τρέχοντος έτους.
Στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, και ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, συμφώνησαν στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα επικεντρώνεται στο διμερές εμπόριο.
Η παραπάνω κίνηση θα μπορούσε να θέσει την Ιαπωνία υπό πίεση ώστε να ξεκινήσει συνομιλίες για μία διμερή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, με την πλευρά του Τόκιο να επιθυμεί την επαναφορά του συμφώνου πολυμερούς εμπορικής σχέσης.
«Έχουμε πει στην πλευρά των ΗΠΑ ότι η έναρξη των συζητήσεων για το νέο εμπορικό πλαίσιο θα είναι γύρω στα μέσα Ιουνίου ή και αργότερα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Motegi, προσθέτοντας παράλληλα ότι «δεν εξετάζουμε το να υπογράψουμε μία διμερή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών».
Υπενθυμίζουμε ότι ο Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από το σύμφωνο πολυμερούς εμπορικής σχέσεις στις αρχές του 2017, διευκρινίζοντας ότι δε θα εξετάσει την επανένταξή του εκτός εάν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο σύμφωνο είναι καλύτερες από πριν.
Νωρίτερα, η ιαπωνική ομοσπονδία της βιομηχανίας χάλυβα δήλωσε ότι οι δασμοί που επέβαλε η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές χάλυβα δεν έχουν επηρεάσει ακόμα την αγορά της Ασίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση για τυχόν μελλοντικές επιπτώσεις.
Οι εταιρείες του κλάδου στην Ιαπωνία επιδιώκουν την εξαίρεσή τους από τους δασμούς των ΗΠΑ, με την ομοσπονδία να επιθυμεί επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας, προκειμένου να μην επηρεαστούν αρνητικά οι πελάτες των ιαπωνικών εταιρειών στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης