Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Μεγαλύτερα προβλήματα για το Ιράν αν επανεκκινήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα - Macron: Κοινός στόχος η αποφυγή μιας κλιμάκωσης

Trump: Μεγαλύτερα προβλήματα για το Ιράν αν επανεκκινήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα - Macron: Κοινός στόχος η αποφυγή μιας κλιμάκωσης
«Παρανοϊκή» χαρακτήρισε ο Trump τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης
(upd) Το Ιράν θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα αν επανεκκινήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, προειδοποίησε σήμερα (24/4/2018) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, «παρανοϊκή» τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
«Θα έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι είχαν προηγουμένως», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τον γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, με τον οποίο προσπαθεί ένα βρει ένα κοινό έδαφος για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015. 
«Πιστεύω ότι είχαμε πραγματικά ουσιαστικές συνομιλίες για το Ιράν.
Και αναμένουμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε ο Trump μετά τη συνάντηση με τον Macron.
«Μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον μια συμφωνία μεταξύ μας πολύ γρήγορα.
Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά να κατανοούμε ο ένας τον άλλον», συμπλήρωσε.
Ο Trump χαρακτήρισε «απαίσια» τη συμφωνία του 2015, τονίζοντας ότι είναι «παράλογη» και «γελοία», επειδή δεν ασχολήθηκε με τους βαλλιστικούς πυραύλους ή τις δραστηριότητες του Ιράν στις συγκρούσεις σε περιοχές όπως η Υεμένη ή η Συρία.
«Κάναμε αυτή την απαίσια συμφωνία αλλά πρόκειται να συζητήσουμε γι’ αυτή», δήλωσε ο Trump.
Βάσει της συμφωνίας, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες, σε αντάλλαγμα για οικονομικές κυρώσεις.
Από την πλευρά του, ο Macron μετέβη στην Ουάσινγκτον ελπίζοντας να πείσει τον Trump να κρατήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία για το Ιράν, ισχυριζόμενος ότι, αν και ατελής, προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για να περιοριστεί η Τεχεράνη.
Ο Macron δήλωσε στον Trump ότι η συμφωνία είναι μέρος μιας «ευρύτερης εικόνας» της ασφάλειας στην περιοχή.
«Σχετικά με το Ιράν, πρέπει να τοποθετήσουμε το θέμα αυτό στις προκλήσεις της περιοχής.
Υπάρχει η κατάσταση στη Συρία, υπάρχει η ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή και πιστεύω ότι, σε κάθε περίπτωση, έχουμε κοινό στόχο να αποφύγουμε μια κλιμάκωση και μια διάδοση των πυρηνικών όπλων στην περιοχή.
Έτσι, το ερώτημα είναι ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για να ακολουθήσουμε», δήλωσε ο Macron.
Μετά τις συζητήσεις τους, οι δύο ηγέτες έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Macron να κάνει λόγο για μια «πολύ ειλικρινή» συζήτηση με τον αμερικανό ομόλογό του για το θέμα του Ιράν, τονίζοντας ότι θέλει να εργαστεί για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με την Τεχεράνη.
Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι θέλει οι ΗΠΑ και η Γαλλία να δεσμευτούν στην εξεύρεση μιας νέας, μακροπρόθεσμης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Όπως είπε, πιστεύει ότι οι συζητήσεις που είχε με τον Trump καθιστούν δυνατή τη σφυρηλάτηση μιας νέας συμφωνίας.
«Δεν ξεκινήσαμε από την ίδια θέση στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Macron, τονίζοντας ότι είχαν «μια συζήτηση σε βάθος για το θέμα».
Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τι θα αποφασίσει τελικά ο Trump για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκφράζοντας τις ανησυχίες και την κριτική που ασκεί ο ομόλογός του αλλά τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να σκίσουμε τη συμφωνία αλλά να προσθέσουμε σε αυτήν».
Μάλιστα έδειξε να συμφωνεί σε κάποια σημεία με τον Trump, αφού δήλωσε ότι τα πυρηνικά του Ιράν δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα αλλά και ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι συνιστούν επίσης ένα πρόβλημα.
Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εξής θέματα: να εμποδιστεί οποιαδήποτε πυρηνική δραστηριότητα εκ μέρους του Ιράν μέχρι το 2025, να μπει ένα τέλος στο ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και να εξευρεθεί μια πολιτική λύση για να περιοριστεί η δράση του Ιράν στην περιοχή.
«Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε σταθερότητα», δήλωσε.
Για το θέμα της Συρίας, ο Macron είπε ότι θα εξετάσει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες τι θα πρέπει να γίνει για να τερματιστεί η κρίση.
Είπε ότι ο βασικός στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή και ότι ο διπλωματικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι Σύροι θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά στη χώρα τους.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι αδύνατον να δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τερματιστεί η ανάμειξη της Γαλλίας στη Συρία.

Trump: Η ΕΕ θέτει  απαράδεκτους εμπορικούς φραγμούς

Νωρίτερα, καλωσορίζοντας τον Macron, ο Trump ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη συμμετοχή της στις αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας, από κοινού με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Όπως τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, αυτός και ο Macron έχουν αναπτύξει κατά το παρελθόν έτος «μια θαυμάσια φιλία» που είναι «απόδειξη της διαρκούς φιλίας που δεσμεύει τα δύο έθνη».
Ο Macron κάλεσε τις δύο χώρες να συνεργαστούν εναντίον των ισλαμιστών μαχητών, καθώς και στα θέματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, αλλά και για «ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο» και για την κλιματική αλλαγή.
«Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, είτε πρόκειται για τη Βόρεια Κορέα είτε για το Ιράν», ανέφερε ο Macron.
Αναφερθείς στην απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι «δεν συμφωνούμε πάντα με τη λύση», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «το μέλλον των παιδιών μας βρίσκεται σε κίνδυνο».
Mετά τις συνομιλίες που είχε με τον γάλλο ομόλογό του, o Trump δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι δύο ηγέτες έχουν λύσεις σε έναν αριθμό ζητημάτων.
Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η εμπορική σχέση της χώρας του με τη Γαλλία είναι «περίπλοκη» λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θέτει «απαράδεκτους», όπως είπε, εμπορικούς φραγμούς.
Ο ίδιος τόνισε ότι θα προτιμούσε να συνδιαλλέγεται απευθείας με το Παρίσι για θέματα εμπορίου.
Αναφερόμενος στο θέμα της Βόρειας Κορέας είπε ότι θα συναντηθεί «πολύ σύντομα» με τον ηγέτη της χώρας και ότι η Πιονγκγιάνγκ θέλει να οργανωθεί αυτή η σύνοδος κορυφής το συντομότερο δυνατόν.
Χαρακτήρισε μάλιστα τον Kim Jong-un «πολύ ανοιχτό» και τη συμπεριφορά του «πολύ έντιμη».
Για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, ο Trump δήλωσε ότι υπάρχουν «πολύ καλές πιθανότητες» να επιτευχθεί μια συμφωνία και υπενθύμισε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, θα μεταβεί στο Πεκίνο σε λίγες ημέρες για να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία.
Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει σοβαρές εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ και ότι οι διαπραγματεύσεις με το Μεξικό και τον Καναδά για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου NAFTA πηγαίνουν πολύ καλά.

Πρώτη ενημέρωση 18:15:33, Τρίτη 24 Απριλίου 2018
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης