Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η μόνη προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια η Ευρώπη - Τσίπρας: Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων

Η μόνη προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια η Ευρώπη - Τσίπρας: Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων
Η μόνη προοοπτική για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι η Ευρωπαϊκή - Τσίπρας: Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων και η διασύνδεση των χωρών μας
Την εκτίμηση ότι το θέμα της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αλλά ακι το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, ανοίγωντας το δρόμο για περαιτέρω συνεργασίες τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο τόνισαν μετά το τέλος της Τετραμερούς Συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας, Boyko Borissov, της Ρουμανίας, Viorica Dancila και του προέδρου της Σερβίας, Α. Vucic, η οποία θα πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/4) στο Βουκουρέστι.
Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Viorica Dancila ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι ένας συνεργάτης κλειδί για μας στην περιοχή και θέλουμε να προωθήσουμε τις διμερείς σχέσεις, τη συνεργασία μας σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας Α. Vucic ανέφερε πως «θα δημιουργήσουμε κοινή ομάδα εργασίας στην οποία θα εκπροσωπούνται οι υπουργοί Μεταφορών των χωρών μας και θα ετοιμαστούμε για τη συνάντηση 16+1, η οποία θα γίνει τον Ιούλιο του 2018.
Θέλουμε να είμαστε κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρίς την υποστήριξή σας δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό.
Θεωρούμε οτι αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα μας.
Θέλουμε τη βοήθειά σας στον ευρωπαϊκό μας δρόμο».
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov τόνισε πως «είχαμε την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε όλοι τη θετική εξέλιξη στα Δυτικά Βαλκάνια.
Θυμάμαι τη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, η οποία έβαλε το θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων.
Πιστεύω ότι η καγκελάριος Merkel βρίσκεται σε καλό δρόμο υποστηρίζοντας την ανάπτυξη αυτής της περιοχής των Βαλκανίων.
Οταν εμφανίζεται σε ένα μέρος των Βαλκανίων μια διένεξη, αυτό χτυπάει πάντα και αλλού.
Προτείναμε κάποια έργα υποδομής, εγώ ανέφερα έργα όπως η ένωση της Θεσσαλονίκης με τα λιμάνια της Βουλγαρίας.
Η Ελλάδα και η Σερβία έχουν εμπλακεί σ'αυτή την πρωτοβουλία της καλυτέρευσης της διασύνδεσης.
Ολοι καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη».
O έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας τόνισε πως «είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε πριν ένα περίπου χρόνο, έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς στόχος της είναι η συνανάπτυξη, η ειρήνη η σταθερότητα, η ασφάλεια στην περιοχή μας, μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί.
Στόχος να είμαστε εμείς οι βαλκανικές χώρες που θα καθορίζουμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και όχι τις ατζέντες τρίτων.
Τα Βαλκάνια είναι μία περιοχή που έχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς, συγκρούσεις, πολέμους. Είναι, όμως, μία περιοχή που έχει μεγάλες δυνατότητες και γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Η ιδέα της Συνόδου στη Σόφια για τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν μία ιδέα που βγήκε από τις δικές μας συναντήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης