Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ήσουν μέτοχος και αποδήμησες εις κύριον...ο χρηματιστής σου ξέρει να σου φάει τα λεφτά

Ήσουν μέτοχος και αποδήμησες εις κύριον...ο χρηματιστής σου ξέρει να σου φάει τα λεφτά
Το σκάνδαλο πώλησης μετοχών νεκρού, τα κενά του Συστήματος Άυλων Τίτλων και η υπεξαίρεση τοις μετρητοίς από χρηματιστή
Υπάρχει προστασία σε περίπτωση θανάτου ενός επενδυτή που έχει ατομικό λογαριασμό στο Σύστημα Άυλων  Τίτλων του Χρηματιστηρίου Αθηνών;
Θεωρητικά το σύστημα έχει δικλείδες ασφαλείας αλλά στην πραγματικότητα είναι διάτρητο.
Και μπορεί ένας κακόβουλος χρηματιστής να υπεξαιρέσει τεράστια ποσά τόσο των κληρονόμων όσο και του δημοσίου αν δεν υπάρχουν ή δεν εμφανιστούν κληρονόμοι.  
Και αυτό σύμφωνα με πληροφορίες  ήδη έχει συμβεί με χρηματιστηριακή που της έχει πρόσφατα αφαιρεθεί η άδεια «λόγω εκτεταμένης χρήσης κεφαλαίων επενδυτών και σημαντικών λοιπών οργανωτικών παραβάσεων, που καθιστούν τη λειτουργία της επικίνδυνη για τους επενδυτές» σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ο Κανονισμός του Κεντρικού Αποθετηρίου που τηρεί τους τίτλους των επενδυτών προβλέπει ότι
«α. Το Κ.Α.Α με την προσκόμιση από οποιονδήποτε, περιλαμβανομένου και του Δημοσίου, ληξιαρχικής πράξης θανάτου δικαιούχου Μερίδας ή άλλου επισήμου εγγράφου από το οποίο προκύπτει ο θάνατος δικαιούχου Μερίδας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις θανάτου  συνδικαιούχου Κοινής Επενδυτικής Μερίδας στην οποία ισχύει ο όρος του εδαφίου 1 τουάρθρου 2 του ν. 5638/1932 και εφόσον παραμένουν τουλάχιστον δύο συνδικαιούχοι, ειδοποιεί τους Χειριστές των Λογαριασμών Χειριστή της Μερίδας του κληρονομουμένου, οι οποίοι οφείλουν να προβούν σε άμεση μεταφορά των αξιών που διαχειρίζονται από τους Λογαριασμούς αυτούς στον Ειδικό Λογαριασμό της εν λόγω Μερίδας.».
Μια νέα διάταξη που προστέθηκε το 2015 προβλέπει ότι: «Ταυτόχρονα ο Διαχειριστής του Σ.Α.Τ. καταχωρεί στη Μερίδα του θανόντος σχετική ένδειξη με την ημερομηνία θανάτου, την ημερομηνία γνωστοποίησης στο Διαχειριστή του Σ.Α.Τ. του θανάτου, καθώς και με την ημερομηνία τελευταίας ενέργειας (μεταφορά αξιών λόγω κληρονομικής διαδοχής ή παροχή πληροφόρησης).».
Υποτίθεται ότι όταν μεταφερθούν σε Ειδικό Λογαριασμό οι τίτλοι δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.
Τι γίνεται όμως αν δεν ειδοποιηθεί το ΚΑΑ για το θάνατο του επενδυτή;
Απολύτως τίποτα.
Υπάρχει διαδικασία ανάλογη με τους φορείς του δημοσίου όπου με την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου ενημερώνονται αυτόματα για να διακόψουν παροχές ή να αποτρέψουν καταχρηστικές πρακτικές; Όχι.
Στο ερώτημα αν μπορούν να πουληθούν και μετοχές που έχουν μεταφερθεί στο ειδικό λογαριασμό φαίνεται ότι δεν μπορεί να είναι κατηγορηματική η αρνητική απάντηση.
Ειδικά μάλιστα αν ληφθεί υπό όψιν η περίπτωση της χρηματιστηριακής  που πουλήθηκαν οι μετοχές νεκρού (πάνω από μια δεκαετία δεν είχε γίνει καμία κίνηση).
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετοχές που πουλήθηκαν στην εν λόγω χρηματιστηριακή ανήκαν στον νεκρό (Κ.Ι.) με κωδικό χρηματιστηριακής 495. Μάλιστα οι εντολές δίνονταν από στέλεχος της ΑΧΕ στο χρηματιστηριακό εκπρόσωπο .
Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι τα χρήματα που προέκυπταν από τις πωλήσεις των τίτλων δεν διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών αλλά καταβλήθηκαν τοις μετρητοίς (όχι φυσικά στον πεθαμένο και άγνωστο σε ποιον) από το ταμείο της χρηματιστηριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ρευστοποιήσεις των τίτλων που ανήκαν στο νεκρό έγιναν κυρίως το Μάρτιο του 2017 ενώ οι απολήψεις μετρητών έως τουλάχιστον και τον Αύγουστο του 2017.
Μάλιστα η αξία ρευστοποιήσεων ήταν μεγαλύτερη από τις απολήψεις που προκύπτουν με βάση τις πληροφορίες του bankingnews και είναι άγνωστο τι έχει γίνει με τα υπόλοιπα χρήματα.  
Το ζήτημα είναι ότι η χρηματιστηριακή είχε ενημερωθεί έγκαιρα για το θάνατο του επενδυτή και ο κωδικός είχε θεωρητικά κλειδώσει μέχρι να εμφανιστούν οι κληρονόμοι.
Το αν είχε πραγματικά κλειδώσει ή δεν είχε και αν με κάποιο μαγικό τρόπο ξεκλείδωσε μέσω του Κεντρικού Αποθετηρίου είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί.
Το ερώτημα βέβαια είναι τι γίνεται αν εμφανιστούν οι ανυποψίαστοι κληρονόμοι που υπάρχουν και πως ένας θεσμός όπως το ΧΑ δεν έχει προβλέψει να αποτρέπονται τέτοιου είδους πρακτικές.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης