Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πληθαίνουν τα αδιέξοδα για το Μέγαρο Μαξίμου - «Γκρίνιες» από την οικονομία έως τα εθνικά θέματα

Πληθαίνουν τα αδιέξοδα για το Μέγαρο Μαξίμου - «Γκρίνιες» από την οικονομία έως τα εθνικά θέματα
Για «διαζύγιο με την κοινωνία» κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Τι κοινό μπορεί να έχουν οι γαλλικές φρεγάτες και το σχέδιο αναδοχής από τα ομόφυλα ζευγάρια;
Ουσιαστικά κανένα, αλλά τα δύο θέματα δείχνουν ότι  η κυβέρνηση από διαχειριστική ανεπάρκεια και αβελτηρίες στελεχών της δημιουργεί συνεχώς αδιέξοδα που προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των δικών της στελεχών.

Οικονομία

Κατ αρχήν είναι πάντα το θέμα της οικονομίας και η διαπραγμάτευση για την έξοδο από το πρόγραμμα. Παρά τις προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις των βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η γκρίνια παραμένει: «εφόσον πετυχαίνουμε τόσο ψηλά πλεονάσματα ας διεκδικήσουμε να μην μειωθούν οι συντάξεις.
Επιπλέον το αφήγημά μας θα κριθεί από το εάν θα γίνει ρύθμιση του χρέους», είναι η εντύπωση που επικρατεί μεταξύ των περισσότερων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι είναι προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους για να μην δώσουν επιχειρήματα στους αντιπάλους.
Μπορεί οι βουλευτές να μην έβαλαν θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες –σχετικές πληροφορίες διέψευσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που παρακολούθησε την συνεδρίαση-, ωστόσο οι βουλευτές είπαν ότι «έτσι δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές, κάτι θα πρέπει να μπορούμε να δείξουμε στον κόσμο και να είναι χειροπιαστό».

Εθνικά

Η κυβέρνηση όμως κάνει κακούς χειρισμούς και στα εθνικά θέματα.
Στο Σκοπιανό υποτίμησε το εθνικό συναίσθημα των πολιτών με αποτέλεσμα η ελπιδοφόρα διαπραγμάτευση που άνοιξε, για να υποβάλλει τα διαπιστευτήριά της στον υπερατλαντικό σύμμαχο, ήδη έχει οδηγηθεί σε τέλμα που αποσπά ενέργεια και διπλωματικό κεφάλαιο.
Στα ελληνοτουρκικά καίτοι είναι αναμφίβολα οι σχεδιασμοί του Ερντογάν που προκαλούν τις εντάσεις η κυβέρνηση έδειξε διαχειριστική ανεπάρκεια.
Ξεκίνησε από μία απροετοίμαστη και άστοχη πρόσκληση στον Ερντογάν, στον οποίο επέτρεψε να επισκεφθεί την Θράκη, για να εισπράξει στην συνέχεια κλιμάκωση στο Αιγαίο με απειλή θερμού επεισοδίου στα Ίμια και δύο Έλληνες αξιωματικούς ομήρους στις τουρκικές φυλακές.
Στο πεδίο των εξωτερικών θεμάτων διαπιστώνεται διάσταση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και απουσία του Νίκου Κοτζιά ο οποίος συμπεριφέρεται σαν υπουργός Σκοπιανού, αφήνοντας τα ελληνοτουρκικά να τα χειρίζεται το υπουργείο Αμύνης μεταξύ Πάνου Καμμένου και Φώτη Κουβέλη που επιπλέον δεν συμφωνούν μεταξύ τους.
Στο πεδίο αυτό ήλθε να προστεθεί και το ζήτημα με τις γαλλικές φρεγάτες την μίσθωση των οποίων προανήγγειλε ο Φώτης Κουβέλης για να τον αδειάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά από μία δήλωση της υπουργού Αμύνης της Γαλλίας ότι δεν γνωρίζει το θέμα. Στην αγωνία της να προβάλλει κάποια πολιτική η κυβέρνηση βιάστηκε να μισθώσει φρεγάτες που δεν υπάρχουν.

Διάσταση από την κοινωνία

Σαν να μην είναι αρκετά αυτά για τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ακούνε τις διαμαρτυρίες από τους ψηφοφόρους τους και απολογούνται στα μέσα ενημέρωσης ήλθε και το σχέδιο αναδοχής των ομόφυλων ζευγαριών να διχάσει κυριολεκτικά την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί να έστειλαν την επιστολή προς την Θεανώ Φωτίου δέκα βουλευτές αλλά αν δεν υπήρχε ο φόβος του Μαξίμου θα την προσυπέγραφαν ευχαρίστως πολύ περισσότεροι οι οποίοι τουλάχιστον συμφωνούν στο ότι είναι ένα δύσκολο θέμα για την ελληνική κοινωνία και χρειάζεται ενημέρωση και προετοιμασία.
Στα πηγαδάκια της Βουλής οι βουλευτές λένε ότι δεν αντιλαμβάνονται την σπουδή κάποιων να δείξουν ότι είναι προοδευτικοί και προσθέτουν ότι δείχνουν σαν να έχουν πάρει διαζύγιο από την κοινωνία.
Η τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν ένα σοκ για το Μέγαρο Μαξίμου που μέσα από τις τοποθετήσεις πλειάδας βουλευτών άρχισε να συνειδητοποιεί ότι είναι σε διάσταση όχι μόνο με την κοινωνία αλλά και με τα δικά του στελέχη.

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης