Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιούλιο 2018 αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις του Draghi για την ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ

Το Ιούλιο 2018 αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις του Draghi για την ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ
Διχασμένοι οι αναλυτές για το πότε η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τη διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
Ο Mario Draghi και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν μόλις έξι μήνες για να αποφασίσουν εάν θα υπάρξει ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ή εάν αυτό θα συνεχιστεί πέραν του Σεπτεμβρίου 2018.
Σαφώς δεν πρόκειται για μία εύκολη απόφαση, με τις αγορές να στρέφουν με ιδιαίτερη προσοχή το βλέμμα τους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 26/4, όπου εκτιμάται ότι ο Draghi θα αφήσει να εννοηθεί ποιες είναι οι προθέσεις της τράπεζας.
Ήδη αρκετά μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ έχουν παραδεχθεί ότι «παρακολουθούν στενά» τις τακτικές που ακολούθησε η Fed όταν διέκοψε το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ως φαίνεται σκοπεύουν να τις ακολουθήσουν, με δεδομένο ότι κρίνονται ως ιδιαίτερα επιτυχημένες.
Φυσικά η Fed έχει να αντιμετωπίσει μία απόλυτα ενιαία οικονομία και όχι την ένωση 19 κρατών με το ίδιο νόμισμα, αλλά με εντελώς διαφορετικές ανάγκες και κυρίως ικανότητες.
Το μεγάλο πρόβλημα και ταυτόχρονα μία ακόμη σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών, όπως τονίζει η Bank of America Merrill Lynch είναι ότι η Fed είχε το προνόμιο να «αλλάξει τακτική εάν το έκρινε απαραίτητο και μάλιστα ανά πάσα στιγμή.
Αυτό δεν συμβαίνει με την ΕΚΤ.
Πρέπει εξ αρχής να λάβει την ορθή απόφαση, διαφορετικά τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει θα είναι, μάλλον, αξεπέραστα».

Αναβολή αποφάσεων για τον Ιούλιο;

Κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης,  εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο Draghi δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις πριν από τη συνεδρίαση του Ιουλίου (26/7 στη Φρανκφούρτη).
Τα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ επιθυμούν να έχουν περισσότερο χρόνο για να «χωνέψουν» τα στοιχεία για την πορεία της Ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα στη σύνοδο του Ιουνίου (14/6 στη Ρίγα της Λετονίας) θα ανακοινωθούν και οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων της τράπεζας για ανάπτυξη και πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.
Ως εκ τούτου η σύνοδος του Ιουνίου 2018 είναι «ακατάλληλη» για λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων όπως η διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ κορυφαίων αναλυτών το 25% των συμμετεχόντων αναμένουν επίσημες ανακοινώσεις για το QE τον Ιούλιο, ενώ ένα άλλο 25% μεταθέτει αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον Σεπτέμβριο 2018. 

Διχασμένο διοικητικό συμβούλιο

Ένα ακόμη πρόβλημα για τον Draghi είναι το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εμφανίζεται διχασμένο σε ό,τι αφορά την ποσοτική χαλάρωση.
Υπέρ της ολοκλήρωσης του προγράμματος εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινωθεί είναι η Γερμανία, παρά το γεγονός –όπως σημειώνει και δημοσίευμα της Handelsblatt- ότι είναι η χώρα που έχει ωφεληθεί τόσο από το QE όσο και από τη νομισματική πολιτική των μηδενικών επιτοκίων.

Τα πέντε ερωτήματα που θέτουν οι αγορές

Στην προσπάθειά του να βρει απαντήσεις στις ανησυχίες των αγορών το πρακτορείο Reuters θέτει πέντε βασικά ερωτήματα τα οποία φαίνεται ότι απασχολούν τα μέγιστα τις αγορές.

Θα υπάρξει αλλαγή στη «μελλοντική καθοδήγηση» (forward guidance);



Το πιθανότερο είναι πως όχι.
Δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης (26/4).
«Είναι προς το συμφέρον της ΕΚΤ να μην κάνει αλλά και να μην πει τίποτε.
Όλοι γνωρίζουν ότι θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας αλλά όλα δείχνουν ότι θα περιμένει μέχρι τον Ιούνιο 2018 ή και αργότερα για τις ανακοινώσεις», εκτιμά ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος της Pictet Wealth Management.

Θα επικρατήσουν τα «γεράκια» ή τα «περιστέρια»;



Το πιθανότερο είναι ότι θα είναι μία συνεδρίαση όπου τα «περιστέρια» θα κερδίσουν.
Οι φόβοι για την άνοδο του ευρώ, ένας πιθανός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και η χαλάρωση του momentum της ανάπτυξης, υποδεικνύουν ότι ο Draghi θα διατηρήσει

Πόσο επηρεάζει την ΕΚΤ ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος;



Πρόκειται για μία ανησυχία που θα είναι… μόνιμη και όχι μόνο για την ΕΚΤ.
Αυτό που ενδιαφέρει, όμως, τους επενδυτές είναι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΚΤ θα «επικοινωνήσει» τις προθέσεις της στις αγορές.

Θα αναφερθεί η ΕΚΤ στη χαλάρωση των οικονομικών δεδομένων;



Το τελευταίο διάστημα είναι ολοφάνερο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης έχει φθάσει στο ζενίθ του κύκλου του.
Βέβαια υπάρχουν χώρες, όπως η Γερμανία, που συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ιδιαίτερα θετικό ρυθμό, κάτι το οποίο μάλλον ικανοποιεί την ΕΚΤ.

Πόσο απασχολεί το ισχυρό ευρώ;



Το ράλι του ευρώ στην αρχή του 2018 έχει αρχίσει να υποχωρεί, κάτι το οποίο μάλλον ανακουφίζει την ΕΚΤ.
Όμως οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία του ευρώ και φυσικά ένα πολύ ισχυρό νόμισμα δεν είναι μία ευχάριστη εξέλιξη για την ΕΚΤ.

Σοφία Ζαφείρη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης