Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συνθήκες των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία

tags :
Ανησυχίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συνθήκες των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία
Αμφιβάλει το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη νομιμότητα των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία
Τις έντονες αμφιβολίες της για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία (24 Ιουνίου 2018), εξέφρασε η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), απευθύνοντας έκκληση για αναβολή της διαδικασίας.
«Η Επιτροπή Παρακολούθησης εκφράζει τη βαθιά ανησυχία ότι αυτές οι δυσμενείς συνθήκες θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή και τη διοργάνωση πραγματικά δημοκρατικών εκλογών και επιβεβαιώνει ότι, στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα διακυβεύεται η συνολική νομιμότητα αυτών των εκλογών.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης θυμίζει στη Τουρκία ότι θα πρέπει να τηρεί τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτές τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
Η ταχεία έγκριση των νέων εκλογικών κανόνων δεν αφήνουν αρκετό χρόνο για τα πολιτικά κόμματα να προσαρμοστούν», αναφέρει η Επιτροπή στη σχετική ανακοίνωση, συμπληρώνοντας:
«Η Επιτροπή αποδοκιμάζει ότι την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν οι εκλογές, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την 7η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε ισχύ από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και εξής.
Σύμφωνα με τις ανησυχίες της Επιτροπής της Βενετίας, η Επιτροπή επαναδιατυπώνει την άποψή της ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και εν μέσω επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία».
Επίσης, εκφράζεται η ανησυχία ότι η πιθανή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα εκλογικά τμήματα θα «επιδράσει αποτρεπτικά για τους ψηφοφόρους».
«Όλοι αυτοί οι παράγοντες από κοινού, θέτουν σε σοβαρή πρόκληση τον δημοκρατικό χαρακτήρα των εκλογών».
Απαντώντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim παρότρυνε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση «να κοιτάζει τη δουλειά της
Η Τουρκία έχει διεξάγει εκατοντάδες διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές με συμμετοχή άνω του 85%.
Δεν θα διεξαγάγουν αυτοί εκλογές, η Τουρκία θα διεξαγάγει».
Επισημαίνεται ότι την περασμένη Πέμπτη, η εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι θα είναι δύσκολη η διεξαγωγή ανοιχτών και διαφανών εκλογών υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης