Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναλυτική περιγραφή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και ιδιωτικοποιήσεις θέλουν οι δανειστές στο αναπτυξιακό σχέδιο

Αναλυτική περιγραφή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και ιδιωτικοποιήσεις θέλουν οι δανειστές στο αναπτυξιακό σχέδιο
Αναλυτική περιγραφή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις θέλουν οι δανειστές στο αναπτυξιακό σχέδιο
Ρητή δέσμευση «για τήρηση των συμφωνηθέντων» προβλέπει το αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας, ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανοίγοντας για πρώτη φορά την συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο.
Το ολιστικό πρόγραμμα, από τη στιγμή που δεν νομοσχέδιο δεν θα πάει για ψήφιση στην βουλή ούτε δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση.
Παρά ταύτα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υποχρέωσαν την Αθήνα να προχωρήσει σε αναλυτική περιγραφή των δεσμεύσεων της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Συγκεκριμένα:

-Ότι δεν θα πειράξει, ούτε θα αποσύρει κανένα από τα προηγούμενα μνημονικά μέτρα (αφορολόγητο, συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, μισθούς στο δημόσιο, δώρα και επιδόματα).
-Ότι θα παραδώσει εντός των νέων χρονοδιαγραμμάτων που θα ορισθούν τα προαπαιτούμενα που θα μείνουν σε εκκρεμότητα από την 4η αξιολόγηση, όπου σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες θα είναι αρκετά.
Η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει ότι μέχρι τις 24 Μάιου ή το αργότερο μέχρι το Eurogrοup της 21ης Ιουνίου (που ήταν ο αρχικός στόχος για μία συνολική συμφωνία) να παραδώσει τις 88 δράσεις από την τελευταία αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου.
Ο χρόνος τελειώνει και η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει με αποτέλεσμα να δεσμεύεται με το σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής ότι θα τις ολοκληρώσει μαζί με το «πακέτο» των νέων μεταρρυθμίσεων.  
-Ότι θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τα έσοδα αυτά θα κατευθύνονται για την μείωση του  δημοσίου χρέους.
Το οποίο, παρεμπιπτόντως, παρά τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 4,2% του ΑΕΠ για το 2017, το δημόσιο χρέος αντί να μειώνεται (όπως θα ήταν το φυσιολογικό, καθώς αυτή είναι και η έννοια των πλεονασμάτων) αυξάνεται σε απόλυτο μέγεθος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ το δημόσιο χρέος ανήλθε στο τέλος του 2017 στα 317,4 δισ. ευρώ  από 315 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016.
Με βάση τα στοιχεία το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 7,68 δις, ενώ οι τόκοι που πληρώθηκαν 5,6 δισ. Δηλαδή, «περίσσεψαν»  και 2 δισ. τα οποία θα έπρεπε να μειώνουν το χρέος. Συνέβη, όμως το αντίθετο εξαιτίας του «cash buffer» που χτίζει το οικονομικό επιτελείο, εν όψει εξόδου στις αγορές, το οποίο με την σειρά του αυξάνει το ενδοκυβερνητικό χρέος.
Βέβαια, οι δανειστές παρατηρούν το μέγεθος με βάση τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ.  
Το θέμα του χρέους θα είναι κεντρικό στη σύνοδο της ευρωζώνης πλην όμως δεν θα υπάρξουν αποφάσεις.
Οι 19 θα ενημερωθούν για την προετοιμασία που έχει γίνει σε τεχνοκρατικό επίπεδο Euroworking Group, ιδίως για τη γαλλική πρόταση που προβλέπει διασύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης.
Θα ακουστούν παρατηρήσεις και μέχρι εκεί.
Οι οριστικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν στη σύνοδο της Σόφιας και προγραμματίζονται για αυτή της 21ης Ιουνίου.
Σε ότι αφορά την 4η αξιολόγηση οι  θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία της και τα προαπαιτούμενα που έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης