Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ξένοι οίκοι προτείνουν το ελληνικό capital buffer έως 25 δισ αντί 15 δισ για μεγαλύτερη αξιοπιστία και το moral hazard του χρέους

Οι ξένοι οίκοι προτείνουν το ελληνικό capital buffer έως 25 δισ αντί 15 δισ για μεγαλύτερη αξιοπιστία και το moral hazard του χρέους
Οι διεθνείς επενδυτές όσο μεγαλύτερο είναι το κεφαλαιακό απόθεμα της Ελλάδος τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα δείχνουν στην χώρα.
Οι ξένοι οίκοι με προεξάρχοντες την Goldman Sachs και Bank of America προτείνουν το ελληνικό capital buffer να φθάσει έως τα 25 δισεκ. ευρώ ώστε η Ελλάδα να διαθέτει μεγαλύτερη αξιοπιστία στις αγορές στην μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Η ιστορία αποδεικνύει ότι μια χώρα με βεβαρημένο παρελθόν όπως η Ελλάδα και επιρρεπή σε μεγάλη μεταβλητότητα και διακυμάνσεις διεθνώς χρειάζεται ισχυρό capital buffer κεφαλαιακό απόθεμα ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Στο πλαίσιο αυτό το κεφαλαιακό απόθεμα που σχηματίζεται δομείται ως εξής.
Ο πυρήνας του κεφαλαιακού αποθέματος θα είναι τα 6 δισεκ. που θα συγκεντρώσει η Ελλάδα από τις αγορές έως τον Ιούλιο του 2018.
Ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα διαθέσει 9-11 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η δόση της 4ης αξιολόγησης είναι 11,7 δισεκ. και θα έχουν απομείνει στο τρίτο πρόγραμμα 27,4 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα διαθέτει και ένα ανεπίσημο capital buffer περίπου 10 δισεκ. από τα repos που το ελληνικό δημόσιο χρησιμοποιεί.
Τα repos όμως είναι ειδικού τύπου δανεισμός που ίσως να μην προσμετρηθούν στον πυρήνα του κεφαλαιακού αποθέματος.
Όμως είναι πιθανό άπαξ και η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο θα είναι μια υβριδική λύση σε αυτό το capital buffer ο ESM να τοποθετήσει περισσότερα κεφάλαια ώστε το τελικό ποσό του κεφαλαιακού αποθέματος να φθάσει τα 25 δισεκ. αντί 15 δισεκ. που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.
Οι διεθνείς επενδυτές όσο μεγαλύτερο είναι το κεφαλαιακό απόθεμα της Ελλάδος τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα δείχνουν στην χώρα.
Συν τοις άλλοις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα, ούτε στο ελάχιστο δεν έτυχε της ευνοϊκής μεταχείρισης της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η ποσοτική χαλάρωση ή QE σταδιακά αποσύρεται, είναι θέμα χρόνου οπότε οι αποδόσεις των ομολόγων θα αρχίσουν να αυξάνονται.
Ήδη το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ όπου η FED η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ απέσυρε την ποσοτική χαλάρωση, τα επιτόκια αυξήθηκαν και το 10ετές αμερικανικό ομόλογο εμφανίζει απόδοση 3%.

Ο ηθικός κίνδυνος του ελληνικού χρέους

Το moral hazard ή ηθικός κίνδυνος στο ελληνικό χρέος έγκειται στο εξής.
Από τα 318 δισεκ. του ελληνικού χρέους το 74% είναι δάνειας του ESM, EFSF και διακρατικά δάνεια ενώ το ΔΝΤ έχει χορηγήσει δάνειο περίπου 10 δισεκ.
Η Ελλάδα έχει επίσης 67 δισεκ. σε ομόλογα που κατέχουν θεσμικοί ιδιώτες εκ των οποίων 53 δισεκ. κρατικά ομόλογα και 14,9 δισεκ. έντοκα γραμμάτια.
Με την διαδικασία της διευθέτησης του χρέους που θα συμφωνηθεί τους επόμενους μήνες για μια ακόμη φορά τα δάνεια του επίσημου τομέα ESM, EFSF κ.α. θα επιμηκυνθούν.
Ενώ το μεγάλο μέρος του χρέους θα επιμηκύνεται, η Ελλάδα θα βγαίνει στις αγορές να δανειστεί στηριζόμενα σε ιδιωτικά και θεσμικά κεφάλαια που θα έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως.
Από την μια οι δανειστές της Ελλάδος όπως ο ESM θα προσφέρει επιμηκύνσεις και από την άλλοι οι ιδιώτες επενδυτές…θα προσφέρουν νέα ιδιωτικά κεφάλαια.
Η επιμήκυνση διασφαλίζει σε κάποιο βαθμό στον ιδιώτη ότι θα αποπληρωθούν τα ομόλογα αλλά από την άλλη αποτελεί και ηθικό κίνδυνο λόγω της στρέβλωσης που δημιουργείται.
Θεωρητικά τα ιδιωτικά κεφάλαια θα πρέπει να καλύψουν τα κρατικά δανεικά του ESM και EFSF αλλά αυτό για να συμβεί θα απαιτηθούν δεκαετίες δημοπρασιών ομολόγων.
Συν τοις άλλοις όλοι κατανοούν ότι ακόμη και εάν υπάρξει διευθέτηση του χρέους θα βελτιωθεί το προφίλ βιωσιμότητας αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης