Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κόντρα ΕΒΙΚΕΝ με ΑΠΕ για την χρέωση προμηθευτή - Τι ειπώθηκε μεταξύ των εκπροσώπων

tags :
Κόντρα ΕΒΙΚΕΝ με ΑΠΕ για την χρέωση προμηθευτή - Τι ειπώθηκε μεταξύ των εκπροσώπων
Η πρόβλεψη για επιπλέον μείωση της χρέωσης προμηθευτή στη διάρκεια του έτους δεν κρίνεται επαρκής από τους προμηθευτές και δημιουργεί ανασφάλεια στους παραγωγούς από ΑΠΕ
Κανένας από τους «παίκτες» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν φαίνεται τελικώς να είναι ικανοποιημένος από την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία μειώνεται η χρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για τη στήριξη του λογαριασμού των ΑΠΕ (ΠΧΕΦΕΛ) κατά 35%.
Μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας τις προηγούμενες ημέρες με βάση και τις προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ για το πλεόνασμα του λογαριασμού των ΑΠΕ στο τέλος του έτους (περίπου 256 εκατ. ευρώ) είχαν δημιουργηθεί μεγαλύτερες προσδοκίες, ενώ η πλευρά των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θεωρεί ότι το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο χωρίς να παραμένουν εκκρεμότητες που διακινδυνεύουν το μέλλον των επενδύσεων τους.
Έτσι η επιλογή του κ. Σταθάκη να εισηγηθεί στη Βουλή μείωση του ΠΧΕΦΕΛ κατά 35% με παράλληλη υιοθέτηση μιας φόρμουλας που όπως αναφέρει η τροπολογία ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπλέον μείωση στη διάρκεια του έτους, δεν κρίνεται επαρκής από τους προμηθευτές ηλεκτρισμού και δημιουργεί ανασφάλεια στους παραγωγούς από ΑΠΕ.
Όσο δε για τους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρισμού, δηλαδή τις ενεργοβόρες βιομηχανίες των οποίων η ανταγωνιστικότητα κρίνεται από το κόστος της ενέργειας, η απογοήτευση τους είναι έκδηλη όχι μόνο για την περιορισμένη μείωση του ΠΧΕΦΕΛ (θεωρούν ότι το υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πλήρη κατάργηση του χωρίς να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ), αλλά και διότι δεν προχωρούν άλλα θέματα που θα μπορούσαν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Βολές και αντιπαραθέσεις

Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί στην αγορά ήταν η χθεσινή (24/4) στιχομυθία μεταξύ των εμπλεκομένων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΕΒ για τις επενδύσεις.
Το διάλογο πυροδότησε η τοποθέτηση του εντεταλμένου συμβούλου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργου Σπύρου, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΑΠΕ μπορούν να συντελέσουν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, βοηθώντας για παράδειγμα στη μείωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος.
Στην τοποθέτηση αυτή αντέδρασε έντονα ο επικεφαλής της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Κωνσταντίνος Κουκλέλης, σημειώνοντας ότι η βιομηχανία επιβαρύνεται από υψηλό κόστος ενέργειας λόγω της ύπαρξης, για παράδειγμα, φωτοβολταϊκών που αμείβονται με 250 ευρώ τη MWh, τη στιγμή που μέσω της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας για τις ΑΠΕ η αντίστοιχη τιμή δεν θα ξεπερνάει τα 80 ευρώ τη MWh.
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε όταν ο κ. Σπύρου απάντησε ότι οι επενδύσεις για τα παλαιά φωτοβολταϊκά έφθαναν τα 4 - 5 εκατ. ευρώ το MW, με το κ. Κουκλέλη να ανταπαντά: «Κάνατε λάθος να επενδύσετε σε τόσο πρώιμη φάση. Θα έπρεπε να περιμένετε».
Στο διάλογο παρενέβη ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, σημειώνοντας ότι το ΠΧΕΦΕΛ προσπαθεί να θεραπεύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα το πρόβλημα του Λογαριασμού των ΑΠΕ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης