Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τη ΔΕΗ - Μητσοτάκης: Την οδηγείτε στη χρεοκοπία - Σταθάκης: Δεν θα ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τη ΔΕΗ - Μητσοτάκης: Την οδηγείτε στη χρεοκοπία - Σταθάκης: Δεν θα ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη ΔΕΗ στη χρεοκοπία και εξαπατά τους πολίτες
(upd2) Με τη διαδικασία του επείγοντος, άρχισε χθες (25/4) στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με στόχο να ολοκληρωθεί σήμερα (25/4) η ψήφιση του.
Η κυβερνητική πλειοψηφία υπεραμύνεται του νομοσχεδίου, διαβεβαιώνοντας ότι διασφαλίζεται, τόσο η ενεργειακή κάλυψη της χώρας, όσο και οι χαμηλές τιμές προς τους καταναλωτές, αλλά και οι θέσεις εργασίας - ενώ η Αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ξεπούλημα και διάλυση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Χθες, ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε τρεις βελτιωτικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά θέματα και τη στήριξη των περιοχών του λιγνίτη, καθώς θα προβλέπεται η υποχρέωση των νέων ιδιοκτητών των λιγνιτικών μονάδων για παροχή τηλεθέρμανσης, θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο ρητή αναφορά για την ισχύ των όρων του ΠΔ 178/2002 στην κατεύθυνση της περαιτέρω διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων, θα θεσπιστεί αύξηση του πόρου που αποδίδεται στις Περιφέρειες, το γνωστό «λιγνιτόσημο» που θα διαμορφωθεί από το 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης ενέργειας στο 1,4 ευρώ.

Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, για το νομοσχέδιο που αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη ΔΕΗ στη χρεοκοπία και εξαπατά τους πολίτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε με βαριές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας τους υπουργούς ψεύτες και λαϊκιστές πριν ανέλθουν στην εξουσία, αδίστακτους και δημαγωγούς σήμερα.
«Η κυβέρνηση εξαπατά τους πολίτες, κλείνει το μάτι στους πιθανούς αγοραστές των λιγνιτικών μονάδων.
 Η κυβέρνηση χρεώνει την κοινωνία και ζημιώνει την χώρα», υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «η κυβέρνηση οδηγεί νομοτελειακά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε αύξηση και υπονομεύει το μέλλον της ΔΕΗ .
Την οδηγεί ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.
 Το ν/σ αυτό αποτελεί την ταυτότητα της κυβέρνησης».
Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι  «το 2014 η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε το σχέδιο Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ.
Μιλούσε για έγκλημα και δεσμευόταν ότι η ΔΕΗ θα μείνει δημόσια και ενιαία».
«Η κυβέρνηση εκποιεί με το ν/σ μονάδες της ΔΕΗ, τις πιο κερδοφόρες αφού προηγουμένως έχει καταδικάσει σε υπολειτουργία κατά 40% την πιο σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη», κατήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η ΔΕΗ θα μείνει με λιγότερο ανταγωνιστικές μονάδες κατόπιν της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.
«Η κυβέρνηση χαντακώνει τη ΔΕΗ.
Το μόνο που θα μείνει στη ΔΕΗ για να είναι ανταγωνιστική είναι τα τιμολόγια
Δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης αυτής της κυβέρνησης, η ΔΕΗ οδηγήθηκε σε απαξίωση
«Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ γκρεμίστηκε κατά 80%.
 Αυτά είναι τα επιτεύγματα της κυβέρνησης για τη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση», τόνισε.
Και διερωτήθηκε «που είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για να σωθεί η ΔΕΗ;  Κινδυνεύει με κατάρρευση και η κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει ψέματα».

Ακολούθως αναφέρθηκε στους οκτώ άξονες του σχεδίου της ΝΔ:

-Ενίσχυση των ενεργειακές υποδομών  και της  ενεργειακής ασφάλειας που εξασφαλίζεται από διαφοροποιημένες πηγές. Μπορούμε να αποτελέσουμε κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης από το Νότο.
-Μείωση του κόστους με ενίσχυση του ανταγωνισμού δίχως στρεβλώσεις με πραγματική και γενναία απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας...Θα μειωθούν οι λοιπές χρεώσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ...Το τέλος της ΕΡΤ θα μειωθεί στο μισό.
-Εξάπλωση και ανάπτυξη του φυσικού αερίου.
-Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων.
Όλα τα δημόσιο κτήρια θα έχουν ενεργειακό πιστοποιητικό. Κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα. Έκπτωση φόρου 40-50% για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
-Αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Απλοποίηση επενδύσεων σε βιομάζα.
-Απόλυτη επιτάχυνση της διασύνδεσης των νησιών
-Αύξη της συμμετοχής των ΑΠΕ στις μεταφορές και ηλεκτροκίνηση. Από το 3% που είναι σήμερα στο 10% το 2020
-Ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να απεξαρτηθεί από ρυπογόνες μορφές ενέργειας και να δώσει έμφαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι  η πρόταση της ΝΔ προβλέπει στρατηγικό επενδυτή πριν είναι αργά και σχέδιο για συνεκτική ενεργειακή πολιτική που θα φέρει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης.

«Άλλα λέει ο Τσίπρας, άλλα ο Καμμένος, άλλα ο Κουβέλης για τις φρεγάτες - Σοβαρευτείτε»

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε και στο ζήτημα που ανέκυψε με τις γαλλικές φρεγάτες.
«Είναι πρωτοφανές για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα άλλα να λέει ο κ. Τσίπρας άλλα ο κ. Καμμένος κι άλλα ο κ. Κουβέλης.
Μπορώ να φανταστώ ότι ο Πρωθυπουργός στην συνομιλία του με τον κ. Μακρόν χάθηκε για ακόμη μία φορά στην μετάφραση.
Θα πρέπει να καταλάβουν οι κύριοι της κυβέρνησης πως η εξωτερική πολιτική και ο χώρος της άμυνας δεν προσφέρονται για παιχνίδια.
Απειλείται το εθνικό κύρος της χώρας από τον ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης.
Με αυτά που κάνετε μας εκτίθεται η χώρα διεθνώς, δοκιμάζετε τις σχέσεις μας με συμμάχους.
Όσο είστε ακόμη στην κυβέρνηση δείξτε την στοιχειώδη σοβαρότητα» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Σταθάκης: Δεν θα ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία - Εθελουσία και μεταφορά εργαζομένων της ΔΕΗ σε άλλες μονάδες

H σημερινή κυβέρνηση κατόρθωσε μέσω της διαπραγμάτευσης να μείνουν εκτός από-επένδυσης οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ που είναι και οι πλέον ανταγωνιστικές, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή για το νομοσχέδιο πώλησης των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Σχετικά με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο υπουργός μίλησε για «καταναγκασμό» λόγω της αμετάκλητης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για απελευθέρωση του 40% του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική.
«Εμείς θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού το σχέδιο για 2015 – 2018.
 Η κυβέρνηση εκλέχτηκε Γενάρη 2015 με συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε μάχη, έκανε όσα έκανε, υπέγραψε μία συμφωνία τον Αύγουστο, πού είναι το ψεύδος;
 Ότι πήραμε μία συμφωνία καλή, κακή, μέτρια και τη θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού που μας επέλεξε;», διερωτήθηκε ο κ. Σταθάκης.
Νωρίτερα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το σύνολο του προσωπικού που είναι σήμερα σε λιγνιτωρυχεία, θα μεταφερθεί σε νέες μονάδες, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΗ.
Αναφερόμενος στους εργαζόμενους ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι στον νόμο υπάρχουν δύο ρυθμίσεις, η πρώτη είναι η εθελούσια έξοδος που αναφέρεται κυρίως στους μεγάλης ηλικίας εργαζόμενους και η δεύτερη μεταφορά και απορρόφηση προσωπικού που δεν είναι παραγωγικό σε άλλες θέσεις στη ΔΕΗ.
Αυτή η ρύθμιση αφορά διοικητικό και οικονομικό προσωπικό. Επιπλέον η μεταφορά αυτή θα γίνει «με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις» ενώ απαγορεύεται όπως προβλέπεται στο νόμο κάθε απόλυση για τα επόμενα έξι χρόνια.
«Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν αφορούσε την τριπλή πώληση που επιχειρούσε η τότε κυβέρνηση και περιελάμβανε τη μικρή ΔΕΗ δηλαδή το 30% όλου του δυναμικού της και όλα τα υδροηλεκτρικά, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ το δίκτυο της υψηλής τάσης και το 17% της ΔΕΗ, κάτι που όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.
 «Απέναντι σε αυτό το σχέδιο προτείναμε την εισαγωγή του συστήματος ΝΟΜΕ δηλαδή διευρύναμε ένα μέρος της παραγωγής. Η κυβέρνηση άρα ήταν συνεπής δεν υπήρχε καμία πώληση. Στα τέλη του 2016 όμως το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα για μονοπώλιο στους λιγνίτες και με απόφασή του είπε ότι το 40% λιγνιτωρυχείων που θα ανοίγονται θα δίνονται σε ιδιώτες». Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία για περιβαλλοντικούς λόγους.
«Η Ε.Ε. έχει βάλει ήδη δυο στόχους δεσμευτικούς ότι το 2030 πρέπει να καταναλώνουμε 30% λιγότερη ενέργεια απ’ ότι σήμερα και το 30% θα πρέπει να είναι από ΑΠΕ. Αυτοί οι στόχοι προσδιορίζουν και τον ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα έρθει τρεις φορές στο Κοινοβούλιο» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

Αντιδράσεις αλλά θετική ψήφος από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ν/σ της ΔΕΗ – Σέλτσας: Επίπονο αλλά θα το ψηφίσω

Αντιδράσεις καταγράφονται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να εξελιχθούν σε αρνητική ψήφο κατά τη σημερινή ψηφοφορία του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του Κώστα Σέλτσα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Φλώρινα όπου προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν λιγνιτικές μονάδες.
Αν και εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι θα δώσει θετική ψήφο.
«Το νομοσχέδιο είναι επίπονο.
Όπως είναι επίπονη και η οικονομική κρίση που βιώνει ο λαός με τα μνημόνια.
Όμως τα μνημόνια ολοκληρώνονται μέσω της ψήφισης και αυτού του νομοσχεδίου.
Αν δεν καταφέρουμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση οι πολίτες δεν θα μας συγχωρέσουν.
Ελπίζω η ιστορία να μας δικαιώσει» υποστήριξε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Σέλτσας, τονίζοντας πάντως ότι «κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι οι ανταποδοτικοί πόροι των περιοχών Φλώρινας και Μεγαλόπολης που έχουν προσφέρει πολλά αλλά η ανταπόδοση είναι μικρή».
«Οι περιοχές μας αξίζουν σχέδιο ανάπτυξης.
Θέλω για την περιοχή μου ανάπτυξη στηριζόμενη σε σταθερές βάσεις με χρήση λιγνίτη και προστασία περιβάλλοντος.
Σήμερα γίνεται αποεπένδυση της ΔΕΗ ως προσπάθεια της χώρας να ολοκληρώσει την 4η αξιολόγηση.
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η αποεπένδυση των μονάδων λιγνίτη είναι σκληρό αλλά αναγκαίο μέτρο.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός δεν πρέπει να κινδυνεύσει ούτε στο ελάχιστο αλλά να γίνει με όρους συμφέροντος.
Οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να εξασφαλιστούν» τόνισε ο κ.Σέλτσας.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον Γ. Παπαηλιού, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία.
«Οι απαντήσεις δεν πείθουν και το κλίμα επιβαρύνει το νομό Αρκαδίας» είπε ο κ. Παπαηλιού κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ Μεγαλόπολης είναι ο βασικός πυρήνας απασχόλησης της τοπικής κοινωνίας.
Ο κ.Παπαηλιού χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων και ζήτησε να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα για τις τοπικές κοινωνίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης