Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To ΔΣ της Εθνικής αποφάσισε να συνεχίσει έως 15/6 τις διαπραγματεύσεις με τις δύο κινεζικές εταιρίες για την Εθνική Ασφαλιστική

To ΔΣ της Εθνικής αποφάσισε να συνεχίσει έως 15/6 τις διαπραγματεύσεις με τις δύο κινεζικές εταιρίες για την Εθνική Ασφαλιστική
Η Εθνική τράπεζα αποφάσισε να εξαντλήσει τις διαπραγματεύσεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με τις 2 κινεζικές εταιρίες
(upd5) Να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Fosun και την Gonbao για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Ασφαλιστικής...αποφάσισε τελικώς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε 18:35 σήμερα 25 Απριλίου 2018.
Ουσιαστικά η Εθνική θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Fosun αλλά και τους επίσης κινεζικούς Gongbao και Wintime και μόνο εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία θα προκηρύξει νέα διαγωνιστική διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία διαπραγμάτευσης είναι μέχρι τις 15 Ιουνίου 2018 και εφόσον δεν επιτευχθεί έως εκείνη την ημερομηνία κάποια συμφωνία, τότε το όλο θέμα ξεκινά από το μηδέν με προκήρυξη νέου διαγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 40,36% είχε εισηγηθεί την προκήρυξη νέου διαγωνισμού.
Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με την Calamos – EXIN είχε καλλιεργηθεί προσωρινά η προσδοκία ότι η κινεζική Fosun θα επανερχόταν στη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Οι Κινέζοι όμως μπορεί να παραμένουν στην διαγωνιστική διαδικασία αλλά δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στο τέλος καθώς ο πήχης του τιμήματος έχει μειωθεί.
Ταυτόχρονα και ο αμερικανικός παράγοντας δεν διάκειται θετικά ώστε οι Κινέζοι να αποκτήσουν την Εθνική Ασφαλιστική.
Επίσης, μεταξύ άλλων το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε και μια εθελουσία έξοδο 500 εργαζομένων.

Τι είχε αναφέρει το www.bankingnews.gr από τις 23 Απριλίου 2018

Στις 25/4 κρίνεται ο 2ος γύρος της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής - Πιθανός νέος διαγωνισμός

Σαν το House of Cards, την δημοφιλή σειρά του NETFLIX, εξελίσσεται το «έργο» της πώλησης της αρχαιότερης και μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της χώρας μας, αφού η διαδικασία που φαινομενικά ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, κατέληξε σε αδυναμία της συμμαχίας ΕΧΙΝ – Calamos να εκπληρώσει την υποχρέωση που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Ο δεύτερος επικρατέστερος μνηστήρας για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, η FOSUN, κινεζικών συμφερόντων, είχε το 2015 επιχειρήσει να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της Eurolife ERB, θυγατρικής της Eurobank, συναλλαγή η οποία και πάλι δεν είχε αίσιο τέλος, αφού κυριολεκτικά «στο τελευταίο λεπτό» επικράτησε η καναδική Fairfax, κυρίως λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε εκείνο το διάστημα ο κινεζικός κολοσσός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η FOSUN εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις που διαφαίνεται ότι θα καθορίσουν το μέλλον τις Εθνική Ασφαλιστική.
Βασικός λόγος είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα το Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής τής ΕΤΕ θα αποφασίσει την Τετάρτη 25/4/2018 να κάνει επανεκκίνηση της διαδικασίας πώλησης και να μην προχωρήσει απευθείας σε διαπραγματεύσεις με τον δεύτερο μεγαλύτερο bidder του πρώτου κύκλου.
Εάν τελικώς στις 25 Απριλίου ξανανοίξει το θέμα Εθνική Ασφαλιστική για όλους τους ενδιαφερόμενους, είναι πολύ πιθανόν, σε αυτόν τον δεύτερο γύρο, να υπάρξουν μεταξύ των σοβαρά ενδιαφερόμενων και παραδοσιακοί ευρωπαϊκοί και διεθνείς ασφαλιστικοί οργανισμοί, που στην πρώτη φάση αποθαρρύνθηκαν από το ομολογουμένως πολύ υψηλό τίμημα εκκίνησης των προσφορών.
Είναι προφανές πως οι σύμβουλου που χρησιμοποίησε η ΕΤΕ ήθελαν να «κερδίσουν τις εντυπώσεις» και να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, δημιουργώντας την αίσθηση ότι μπορεί μεν να πωλείται η πλέον αναγνωρίσιμη, άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του έθνους και κερδοφόρα – κατά τα τελευταία χρόνια – ασφαλιστική, αλλά πωλείται σε πολύ καλή τιμή.
Βεβαίως, όπως κατέδειξε η συνέχεια, η τιμή που δεν εκπληρώνεται, προφανώς δεν είναι και η καλύτερη…
Έτσι, σχεδόν έναν χρόνο μετά, το πιθανότερο σενάριο είναι να ξαναρχίσει η διαδικασία από την αρχή, αυτή την φορά με πιο εκλογικευμένες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στο τίμημα.
Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό στην διάρκεια αυτής της πραγματικά περίεργης και δύσκολης περιόδου, είναι ότι η Εθνική Ασφαλιστική όχι μόνον δεν μπήκε στο pause από πλευράς ανάπτυξης εργασιών και κερδοφορίας, αλλά ξεπέρασε και κάθε προσδοκία σε επίπεδο παραγωγικών και οικονομικών αποτελεσμάτων.
Και όλα αυτά, ενώ πολλές από τις διαδικασίες και τα έργα περαιτέρω εκσυγχρονισμού της (π.χ. η αναβάθμιση των μηχανογραφικών της συστημάτων, το λανσάρισμα νέων ανταγωνιστικών προϊόντων κ.ο.κ) παρέμειναν «παγωμένες» ενόψει της πολυαναμενόμενης άφιξης του νέου μετόχου στις αρχές της χρονιάς.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΤΕ, που θα διατηρήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνική Ασφαλιστική, προσδοκά μέσα από την πώληση της θυγατρικής της να βρει κι έναν αξιόπιστο, ισχυρό και φερέγγυο συνέταιρο και συνεργάτη, που θα ασχοληθεί εντατικά με την ανάπτυξη των εργασιών bancassurance, οι οποίες σήμερα αποτελούν βασική πηγή εσόδων για όλες τις μεγάλες τράπεζες της χώρας.
Μέχρι την Τετάρτη, επομένως, παρατείνεται η αγωνία των ανθρώπων της Εθνική Ασφαλιστική, των εργαζόμενων, αλλά κυρίως των σχεδόν 2.000 συνεργατών του δικτύου πωλήσεων, που έχουν μέχρι στιγμής επιδείξει τεράστιες αντοχές, σημαντικές επιδόσεις και μία άνευ προηγούμενου αφοσίωση στην Πρώτη Ασφαλιστική.
Το Banking News ελπίζει ότι αυτήν τη φορά η όλη συναλλαγή θα έχει αίσιο τέλος, για όλες τις πλευρές και πως δεν χρειαστεί – όπως με το House of Cards – να παρακολουθήσουμε και τρίτο και τέταρτο κύκλο διαπραγματεύσεων πώλησης με πρωταγωνίστρια την Εθνική Ασφαλιστική.

(πρώτη ενημέρωση 25 Απριλίου 2018, 10:59)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης