Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Δεν θα ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία - Εθελουσία και μεταφορά εργαζομένων της ΔΕΗ σε άλλες μονάδες

Σταθάκης: Δεν θα ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία - Εθελουσία και μεταφορά εργαζομένων της ΔΕΗ σε άλλες μονάδες
Σχετικά με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, ο υπουργός μίλησε για «καταναγκασμό» λόγω της αμετάκλητης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για απελευθέρωση του 40% του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική
H σημερινή κυβέρνηση κατόρθωσε μέσω της διαπραγμάτευσης να μείνουν εκτός από-επένδυσης οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ που είναι και οι πλέον ανταγωνιστικές, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή για το νομοσχέδιο πώλησης των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Σχετικά με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο υπουργός μίλησε για «καταναγκασμό» λόγω της αμετάκλητης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για απελευθέρωση του 40% του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική.
«Εμείς θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού το σχέδιο για 2015 – 2018.
 Η κυβέρνηση εκλέχτηκε Γενάρη 2015 με συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε μάχη, έκανε όσα έκανε, υπέγραψε μία συμφωνία τον Αύγουστο, πού είναι το ψεύδος;
 Ότι πήραμε μία συμφωνία καλή, κακή, μέτρια και τη θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού που μας επέλεξε;», διερωτήθηκε ο κ. Σταθάκης.
Νωρίτερα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το σύνολο του προσωπικού που είναι σήμερα σε λιγνιτωρυχεία, θα μεταφερθεί σε νέες μονάδες, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΗ.
Αναφερόμενος στους εργαζόμενους ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι στον νόμο υπάρχουν δύο ρυθμίσεις, η πρώτη είναι η εθελούσια έξοδος που αναφέρεται κυρίως στους μεγάλης ηλικίας εργαζόμενους και η δεύτερη μεταφορά και απορρόφηση προσωπικού που δεν είναι παραγωγικό σε άλλες θέσεις στη ΔΕΗ.
Αυτή η ρύθμιση αφορά διοικητικό και οικονομικό προσωπικό. Επιπλέον η μεταφορά αυτή θα γίνει «με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις» ενώ απαγορεύεται όπως προβλέπεται στο νόμο κάθε απόλυση για τα επόμενα έξι χρόνια.
«Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν αφορούσε την τριπλή πώληση που επιχειρούσε η τότε κυβέρνηση και περιελάμβανε τη μικρή ΔΕΗ δηλαδή το 30% όλου του δυναμικού της και όλα τα υδροηλεκτρικά, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ το δίκτυο της υψηλής τάσης και το 17% της ΔΕΗ, κάτι που όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.
 «Απέναντι σε αυτό το σχέδιο προτείναμε την εισαγωγή του συστήματος ΝΟΜΕ δηλαδή διευρύναμε ένα μέρος της παραγωγής. Η κυβέρνηση άρα ήταν συνεπής δεν υπήρχε καμία πώληση. Στα τέλη του 2016 όμως το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα για μονοπώλιο στους λιγνίτες και με απόφασή του είπε ότι το 40% λιγνιτωρυχείων που θα ανοίγονται θα δίνονται σε ιδιώτες». Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία για περιβαλλοντικούς λόγους.
«Η Ε.Ε. έχει βάλει ήδη δυο στόχους δεσμευτικούς ότι το 2030 πρέπει να καταναλώνουμε 30% λιγότερη ενέργεια απ’ ότι σήμερα και το 30% θα πρέπει να είναι από ΑΠΕ. Αυτοί οι στόχοι προσδιορίζουν και τον ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα έρθει τρεις φορές στο Κοινοβούλιο» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης