Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στον αέρα η αναβάθμιση των F-16; (video)

Στον αέρα η αναβάθμιση των F-16; (video)
Τι είπε ο ΥΠΕΘΑ Παν. Καμμένος στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου.
Ο ΥΠΕΘΑ ξεκίνησε την ομιλία του με το θέμα της αναβάθμισης των F-16, τονίζοντας ότι σήμερα κιόλας ενημερώνεται η αμερικανική πλευρά ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών "θέλουμε να γίνει", αλλά πάντα μέσα στις "δημοσιονομικές μας δυνατότητες" τις οποίες και περιέγραψε. Ανέφερε πως υπάρχει θέμα με τις καταβολές δόσεων μέχρι το 2021 και πρέπει να λυθεί, προσθέτωντας ότι: "Υπάρχει η ημερομηνία της 30ης Απριλίου για να συμφωνήσουμε ή όχι. Αν η αμερικανική πλευρά συμφωνήσει με τον οικονομικό διακανονισμό θα προχωρήσουμε. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε το διάλογο".
Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε: "Όσον αφορά το σύνολο του ποσού που απαιτείται για το πρόγραμμα αυτό, χρήματα τα οποία θα είναι εντός των πλαισίων αυτών που έχουν συμφωνηθεί, δηλαδή του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, έχει εγκριθεί. Όσον αφορά όμως τις καταβολές, η Ελλάδα μέχρι το 2021 απέναντι στους δανειστές έχει δεσμευθεί με ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο απαιτείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που ζητείται από τους δανειστές να παραμείνουμε στο πλεόνασμα αυτό που έχει συμφωνηθεί, να παραμείνουμε στη συμφωνία στο ΝΑΤΟ για εξοπλιστικά προγράμματα άνω του 2%, να φτάσουμε στο 20% που θέλει το ΝΑΤΟ για την ετήσια ανάπτυξη και να μην ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχουμε δεσμευτεί για την οικονομική πολιτική.
Εκεί που βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά είναι στις καταβολές των τιμημάτων που αφορούν τα έτη 2018, 2019, 2020. Μετά το 2021, που δεν θα υπάρχει δέσμευση, θα μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι και τη λήξη του προγράμματος.
Το πρώτο αεροπλάνο θα παραληφθεί σε δύο χρόνια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2028. Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις τωρινές δημοσιονομικές συνθήκες είναι αδύνατο. H επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, κατόπιν αιτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, βέβαια μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας».

Αποτέλεσμα εικόνας για συνέντευξη καμμένουΕπίσης, για το δωρεάν κονδύλι του Κογκρέσου πρόσθεσε ότι: "Μας είπαν ότι αυτό το κονδύλι έχει συζητηθεί αλλά δεν έχει εγκριθεί για το 2019. Αν μας το είχαν εγκρίνει δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των F-16…  Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι έχουμε συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσουμε και γι΄ αυτό πρέπει να μας βοηθήσουν στο θέμα της χρηματοδότησης… Έχουμε άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ και πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία γι΄ αυτό το πρόγραμμα".

Αποτέλεσμα εικόνας για f 16 block 30
Τέλος, για την πώληση των F-16 block 30 ανέφερε: "Είμαστε σε συζητήσεις αλλά αν τα πουλήσουμε, τα χρήματα θα πάνε για νέα αεροσκάφη κι όχι γι΄ αυτά που θα εκσυγχρονίσουμε".
Το μήνυμα της Αθήνας προς τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των 85 μαχητικών F-16 φαίνεται πως δεν ήταν τόσο ευχάριστο. Αλλά δεν ήταν και κρυφό! Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος σε πολλές περιπτώσεις, εδώ και αρκετό καιρό δεν είχε κρύψει την άποψή του: αν το ποσό της προκαταβολής και τα ποσά των δόσεων για το πρόγραμμα δεν αναπροσαρμόζονταν στα δεδομένα που η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει το πρόγραμμα δεν θα προχωρήσει.
Όμως, το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι ποιος θα χάσει τελικά αν το πρόγραμμα δεν προχωρήσει. Οι ΗΠΑ, η Locheed Martin, ή εμείς;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης