Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θολό τοπίο για τις φρεγάτες - Προσπαθεί να μαζέψει τη γκάφα Κουβέλη η κυβέρνηση

Θολό τοπίο για τις φρεγάτες - Προσπαθεί να μαζέψει τη γκάφα Κουβέλη η κυβέρνηση
Το θέμα των φρεγατών δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας 23/4
Να ξεμπερδέψει το κουβάρι των γαλλικών φρεγατών, χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω εμπλοκή με τις γαλλικές αρχές, επιχειρεί η κυβέρνηση, αν και το θέμα επί της ουσίας παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο.
Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης Φώτης Κουβέλης, με τον ζήλο του νεοφώτιστου, αποκάλυψε την προκαταρκτική συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στην ελληνική κοινή γνώμη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας έναντι της Τουρκίας, συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο την αγορά τεσσάρων φρεγατών με χρηματοδότηση από τα ποσά που οφείλουν οι γαλλικές τράπεζες από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων.
Η θέληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι φρεγάτες να κατασκευαστούν στα ελληνικά ναυπηγεία -εκεί μπήκε σφήνα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος που πρότεινε ένα μέρος να γίνει από τα ναυπηγεία Σύρου ώστε να συμμετάσχουν και οι Αμερικανοί.
Καθώς όμως αυτό το project θα πάρει χρόνια, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον κ. Macron το ενδεχόμενο να μισθώσει το υπουργείο Άμυνας δύο γαλλικές φρεγάτες για την κάλυψη των άμεσων αποτρεπτικών αναγκών στο Αιγαίο.
Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τις γαλλικές αρχές, καθώς η υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερη για το θέμα.
Στη Γαλλία όπως καταγράφεται στον Τύπο άνοιξε συζήτηση καθώς η εκχώρηση φρεγατών και σε άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, θεωρείται ότι μειώνει την επιχειρησιακή δυνατότητα της χώρας σε μία συγκυρία μάλιστα που θέλει να διαδραματίσει ρόλο στα τεκταινόμενα στην Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα διαμηνύθηκε στην ελληνική κυβέρνηση όσο η συζήτηση είναι σε εξέλιξη να κρατήσει χαμηλούς τόνους.
Κάπως έτσι σήμερα τόσο ο υπουργός Άμυνας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκαναν δηλώσεις για να μαζέψουν το θέμα, αν και προσπάθησαν να προστατεύσουν τον Φώτη Κουβέλη.
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι κατά την τελευταία συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Emmanuel Macron συζητήθηκε «διερευνητικά» η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας.
«Δεν έχει υπάρξει συμφωνία, αλλά διερευνητικές συζητήσεις και αν καταλήξουν, θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και για περισσότερα παρέπεμψε στον υπουργό Αμύνης ο οποίος στις δικές του δηλώσεις συνέδεσε την απόκτηση των ελληνικών φρεγατών με την ναυπηγική βιομηχανία.
Στο θέμα της μίσθωσης των φρεγατών ο κ. Καμμένος δήλωσε, στην γραμμή των χαμηλών τόνων, ότι «Υπάρχει μόνο η συζήτηση που έγινε μεταξύ Macron και Τσίπρα…Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση και αρθρογραφία δεν μας διευκολύνει…».
Για τον ίδιο λόγο το θέμα των φρεγατών δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση κατάφερε να μπερδευτεί μόνη της και να δημιουργήσει ζήτημα εκ του μη όντος με επιπλοκή στις σχέσεις με την γαλλική κυβέρνηση.
Στο θέμα επανήλθε και η ΝΔ η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει «Είναι εξόφθαλμο ότι η Κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα με τις φρεγάτες. Τουλάχιστον ας σιωπήσουν οι Υπουργοί, αντί να αδειάζει ο ένας τον άλλον, γιατί η χώρα κινδυνεύει να γίνει περίγελος και στο εξωτερικό».

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης