Τελευταία Νέα
Οικονομία

Spiegel: Η γαλλική βοήθεια στην Ελλάδα για το χρέος έχει ως ανταμοιβή...φρεγάτες

Spiegel: Η γαλλική βοήθεια στην Ελλάδα για το χρέος έχει ως ανταμοιβή...φρεγάτες
«Εξηγήσεις» από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Olaf Scholz για το όλο θέμα, ζητά το FDP
Στη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για αγορά πολεμικού υλικού –γαλλικών φρεγατών- αναφέρεται δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η γαλλική βοήθεια προς την Ελλάδα για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, φαίνεται ότι δεν είναι άνευ ανταμοιβής, καθώς ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, ανακοίνωσε σήμερα 25/4 ότι τον Μάιο θα καταφθάσουν στην Ελλάδα Γάλλοι αξιωματούχοι προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα εξαγοράς γαλλικών φρεγατών.
Αυτή η εξέλιξη ήταν αρκετή για να επαναφέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο του γερμανικού πολιτικού σκηνικού, με το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), να καλεί τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz να εξετάσει «κατά πόσο υπάρχει σύνδεση μεταξύ της γαλλικής στήριξης προς την Ελλάδα και της συμφωνίας για τους αμυντικούς εξοπλισμούς».
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράψει μία κακή συμφωνία (σ.σ.: για το ελληνικό χρέος) για να την κάνει δώρο στις γαλλικές εταιρείες κατασκευής πολεμικών πλοίων και τελικά να την πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος», υποστήριξε ο Otto Fricke κορυφαίο στέλεχος του FDP και προσέθεσε ότι «είτε η γερμανική κυβέρνηση δεν γνώριζε αυτήν την εξέλιξη ή την γνώριζε αλλά δεν φρόντισε να ενημερώσει άμεσα το κοινοβούλιο».
Το Spiegel αναφέρεται και στο γεγονός ότι παραμένει «θολός» ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα πληρώσει για τις φρεγάτες, με το FDP να αναμένεται ότι θα εξαπολύσει επίθεση στον Scholz αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Μάλιστα το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι οι τελικές πινελιές στη συμφωνία θα υπάρξουν στις 3 Μαΐου 2018 όταν Γάλλοι διαπραγματευτές θα καταφθάσουν στην Αθήνα.
«Η νέα επιθυμία της Ελλάδας για ενίσχυση του αμυντικού της εξοπλισμού φαίνεται να προέρχεται από την κλιμάκωση των σχέσεων με την Τουρκία στο Αιγαίο.
Ο ελληνικός αμυντικός εξοπλισμός ήταν πάντα υψηλός, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί λόγω των όρων του προγράμματος στήριξης», υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό.

Συμφωνία αξίας άνω των δύο δισ. ευρώ

Επιπρόσθετα το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται και σε δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων, στα οποία υποστηρίζεται ότι η συμφωνία έχει, ήδη, κλείσει, αφορά την αγορά δύο φρεγατών και το ύψος της θα ξεπεράσει τα δύο δισ. ευρώ.
«Την ίδια ώρα η Γαλλία, με στήριξη και από τον ESM, έχει καταθέσει πρόταση για συγκεκριμένα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και κυρίως για σύνδεση της αποπληρωμής του με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Το όλο ζήτημα συζητήθηκε και στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα.
Πάντως η όλη υπόθεση υποδεικνύει ότι το γερμανικό κοινοβούλιο δεν εμπιστεύεται και τόσο τις προθέσεις του Γάλλου προέδρου, Em. Macron τόσο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα όσο και τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη», καταλήγει το Spiegel.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης