Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Η Ευρωζώνη οφείλει να λύσει το δομικά της προβλήματα – Αναγκαία η εμβάθυνση

Τσακαλώτος: Η Ευρωζώνη οφείλει να λύσει το δομικά της προβλήματα – Αναγκαία η εμβάθυνση
Πολιτική απόφαση η προώθηση των προτάσεων του Macron
Την ανάγκη η Ευρωζώνη να λύσει ορισμένα δομικά προβλήματα, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα, τονίζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άρθρο του στο περιοδικό Eurofi.
Το τεύχος Απριλίου 2018 του περιοδικού είναι αφιερωμένο στην Ευρωζώνη –με αφορμή και σεμινάριο το οποίο διοργανώνει στη Σόφια μεταξύ 25 και 28 Απριλίου 2018- και σε αυτό υπάρχουν άρθρα κορυφαίων στελεχών της ζώνης του Ευρώ αλλά και οικονομολόγοι κορυφαίων οργανισμών.
Στο άρθρο του ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι «υπάρχει σαφής καθυστέρηση στην υλοποίηση της επονομαζόμενης Ατζέντας Μακρόν και αυτό οφείλεται στις πολιτικές διαφορές που καταγράφονται μεταξύ των κρατών-μελών (…)».
Προσθέτει ακόμη ότι «η Ευρωζώνη δεν διαθέτει ορισμένα βασικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν μία νομισματική ένωση να δουλέψει καλά.
Μεταξύ αυτών πιο σημαντικά είναι η τραπεζική ένωση και το «μοίρασμα» του ρίσκου με σεβασμό φυσικά στα οικονομικά στοιχεία, αλλά και ένας κοινός προϋπολογισμός, ο οποίος μπορεί να δράσει ως μηχανισμός σταθεροποίησης και εξισορρόπησης».
Ο κ. Τσακαλώτος δεν ξεχνά να αναφερθεί και στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι είναι κατανοητή η «γκρίνια» που εκφράζει για τα χαμηλά επιτόκια, καθώς πλήττουν τα έσοδα των συνταξιοδοτικών της ταμείων και άλλων αποταμιευτικών οργανισμών.
Αλλά η ύπαρξη του QE αποτελεί αναγκαία συνθήκη, καθώς η Ευρωζώνη δεν διαθέτει διαφορετικά εργαλεία αντίδρασης.
Επίσης τονίζει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει, καθώς υπάρχουν χώρες που έχουν σταθερότητα και ανάπτυξη αλλά διαθέτουν μία «φτωχή» αγορά εργασίας.
«Υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην κοινωνική συνοχή και ανισότητα.
Δύο παράγοντες που ενισχύουν τις εθνικιστές δυνάμεις.
Με απλά λόγια εάν δεν αντιμετωπίσουμε το θέμα της κοινωνίας, η εμβάθυνση της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να πετύχει», εκτιμά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης