Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αλήθεια πίσω από το «πάγωμα» του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας

Η αλήθεια πίσω από το «πάγωμα» του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας
Η αλήθεια πίσω από το «πάγωμα» του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας
Έξι μήνες μετά τις προειδοποιήσεις κινέζων επιστημόνων είχαν προειδοποιήσει ότι ο βόρειος κορεάτικος πυρηνικός σταθμός δοκιμών Punggye-ri βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και μετά από αναφορές από την Ιαπωνική τηλεόραση Asahi ότι περισσότεροι από 200 Βορειοκορεάτες είχαν πεθάνει όταν μια σήραγγα κατέρρευσε στο χώρο δοκιμών, η εφημερίδα South China Morning Post αναφέρει σήμερα ότι ο πυρηνικός σταθμός δοκιμών της Βόρειας Κορέας έχει καταρρεύσει, θέτοντας την Κίνα και άλλες γειτονικές χώρες, σε πρωτοφανή κίνδυνο έκθεσης σε ραδιενέργεια, επιβεβαίωσαν δύο ξεχωριστές ομάδες κινέζων επιστημόνων που μελετούν το θέμα.
Η κατάρρευση του πυρηνικού σταθμού δοκιμών Punggye-ri, πιθανότατα εξηγεί την ξαφνική προθυμία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un να δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ότι θα «παγώσει» το πυρηνικό πρόγραμμα και τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της χώρας τους και θα κλείσει το σταθμό.
Τουλάχιστον πέντε από τις τελευταίες έξι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας πραγματοποιήθηκαν όλες κάτω από το όρος Mantap στο πυρηνικό εργοστάσιο ελέγχου Punggye-ri στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Κατά τη διαδικασία των δοκιμών εξαπέλυσαν τεχνητούς σεισμούς οι οποίοι αποσταθεροποίησαν το βουνό σε σημείο μη αναστρέψιμο.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύει η  South China Morning Post, μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι η πιο πρόσφατη έκρηξη έσπρωξε μια τρύπα στο βουνό, η οποία στη συνέχεια κατέρρευσε επάνω στον εαυτό της.
Μια δεύτερη ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διάσπαση δημιούργησε μια «καμινάδα» που θα μπορούσε να επιτρέψει τη ραδιενεργή ανάφλεξη από την περιοχή έκρηξης παρακάτω για να ανέβει στον αέρα.
Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Wen Lianxing, γεωλόγο στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Χεφέι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάρρευση συνέβη μετά την έκρηξη του περασμένου φθινοπώρου της ισχυρότερης πυρηνικής κεφαλής της Βόρειας Κορέας σε μια σήραγγα περίπου 700 μέτρων (2.296 πόδια) κάτω από την κορυφή του βουνού.



Η δοκιμή μετέτρεψε το βουνό σε εύθραυστα θραύσματα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Η κατάρρευση του βουνού και η προοπτική έκθεσης σε ραδιενέργεια μετά από αυτήν επιβεβαιώνει μια σειρά αποκλειστικών εκθέσεων του South China Morning Post σχετικά με τους φόβους της Κίνας ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ είχε προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας.
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η ραδιενεργός σκόνη θα μπορούσε να διαφύγει από τρύπες ή ρωγμές στο κατεστραμμένο βουνό.
«Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η παρακολούθηση πιθανών διαρροών ραδιενεργών υλικών που προκαλούνται από το περιστατικό κατάρρευσης», ανέφερε η ομάδα του Wen στη δήλωση.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης