Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονη νευρικότητα στη Wall Street λόγω ομολόγων – Κέρδη 0,24% για Dow και 0,18% για S&P 500

tags :
Έντονη νευρικότητα στη Wall Street λόγω ομολόγων – Κέρδη 0,24% για Dow και 0,18% για S&P 500
Η διαμόρφωση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς στο 3,03% συνεχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές
Συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και ευρύτατων διακυμάνσεων ήταν η σημερινή (25/4) για τη Wall Street, με τον Dow Jones να «βουλιάζει» αρχικά κατά σχεδόν 200 μονάδες αλλά τελικώς να κατορθώνει να καλύψει όλες του τις απώλειες και να τερματίζει με θετικό πρόσημο.
Ο δείκτης των blue chips ενισχύθηκε κατά 0,24% για να φθάσει στο επίπεδο των 24.082 μονάδων, με χείρα βοηθείας από τη μετοχή της Boeing (4,6%), η οποία ανακοίνωσε μεγέθη α’ τριμήνου 2018 τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ανάλογη η εικόνα και για τον ευρύτερο βιομηχανικό δείκτη S&P 500, ο οποίος κινήθηκε 0,18% υψηλότερα στις 2.639 μονάδες.
Στον αντίποδα σταθερά σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε η υψηλή τεχνολογία, με τον Nasdaq να υποχωρεί 0,05% στις 7.003 μονάδες.
Σε ανοδική πορεία ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, με κέρδη 2,6% στις 18,50 μονάδες.
Η διαμόρφωση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 3,03% καθιστά όλο και πιο ανήσυχους τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα πλήξει όχι μόνο την ικανότητα των εταιρειών να προχωρήσουν σε επαναγορά μετοχών αλλά και την ευρύτερη οικονομία.
«Για 10 χρόνια τα επιτόκια παρέμειναν με τεχνικό τρόπο σε χαμηλό επίπεδο, βοηθώντας την ανάληψη ρίσκου.
Μόλις επέστρεψαν σε ένα φυσιολογικό επίπεδο, αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό τεστ για τις μετοχές», εκτίμησε ο Jack Ablin, αναλυτής της Cresset Wealth, μιλώντας στο CNBC.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που ανακοινώνονται εταιρικά μεγέθη α’ τριμήνου, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις να εμφανίζουν ιδιαίτερα θετική πορεία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters I/B/E/S εκ των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 και έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα (25/4) αποτελέσματα α’ τριμήνου το 81% έχει κατορθώσει τουλάχιστον να ισοφαρίσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
 «Τα εταιρικά μεγέθη είναι ισχυρά, αλλά η αγορά έχει πολύ υψηλές προσδοκίες γι’ αυτά με δεδομένο και το όφελος από τη φορολογική μεταρρύθμιση», τόνισε ο Jeff Zipper, επικεφαλής επενδύσεων στην U.S. Bank Wealth Management.




Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Επιχειρήσεις

Ισχυρή αύξηση καταγράφηκε στα καθαρά κέρδη της Video & Audio Communications (Viacom) το πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς διαμορφώθηκαν στα 256 εκατ, ή 0,64 δολάρια ανά μετοχή, έναντι επίδοσης ύψους 121 εκατ. ή 0,30 δολαρίων ανά μετοχή, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 0,92 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 0,79 δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Τα έσοδα της κολοσσιαίας αμερικανικής εταιρείας ΜΜΕ, ωστόσο, συρρικνώθηκαν κατά 3,3% σε ετήσια σύγκριση, στα 3,15 δισεκ. δολάρια.
Οι επιδόσεις ήταν υψηλότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών -σε έρευνα του Thomson Reuters.
Η Viacom βρίσκεται σε συζητήσεις εδώ και μήνες για συγχώνευση με την CBS, καθώς πλέον η αγορά για τα καλωδιακά δίκτυα συρρικνώνεται, λόγω των υπηρεσιών video streaming, που προσφέρουν έναντι συνδρομής περιεχόμενο κατά παραγγελία.
Στην επιβολή προστίμου ύψους 1 δισεκ. δολαρίων εναντίον της Wells Fargo προχώρησαν, έπειτα από διακανονισμό, το Γραφείο Προστασίας Χρηματοοικονομικών Καταναλωτών (Consumer Financial Protection Bureau) και το Γραφείο Επιθεωρητή περί Νομισματικών Υποθέσεων (Office of the Comptroller of the Currency), στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο συμβιβασμός έλαβε χώρα στις 20 Απριλίου 2018, ωστόσο επισημοποιήθηκε ευρέως σήμερα, 20 Απριλίου 2018.
Το πρόστιμο αφορά την αποτυχία του αμερικανικού κολοσσού να συμμορφωθεί με τους νόμους περί εντοπισμού και αποτροπής προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των εσφαλμένων χρεώσεων προς τους καταναλωτές, κατά το παρελθόν.
Ειδικότερα, πρόκειται για τις περιπτώσεις στις οποίες η τράπεζα «ανάγκαζε» τους πελάτες να αγοράσουν ασφάλειες αυτοκινήτων που δεν χρειάζονταν καν, αλλά και τα περιστατικά άνευ λόγου χρέωσης υψηλότερων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.
Η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής των Ηνωμένων Πολιτειών, θα καταβάλει, επίσης, συνολικά 182 εκατ. δολάρια στους πελάτες που επλήγησαν οικονομικά από τις πρακτικές της.
Η Wells Fargo έχει δεχθεί ένα μπαράζ κυρώσεων και κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μετά τη γνωστοποίηση του σκανδάλου αυθαίρετης δημιουργίας λογαριασμών για πελάτες.
Πρόσφατα, η Federal Reserve ανάγκασε την τράπεζα να οδηγήσει σε παραίτηση μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, μετά από πλήθος καταγγελιών.
Ανάμεσα στους περιορισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά της Wells Fargo είναι και το ότι δεν θα μπορεί να παρουσιάσει αύξηση πάνω από 1,95 τρισεκ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που διέθετε μέχρι το τέλος του 2017, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιφέρει απώλειες της τάξεως των 300-400 εκατ. δολαρίων μέσα στο 2018, το οποίο αντιπροσωπεύει το 1,5 με 1,9% των κερδών για το 2017.
Αύξηση της τάξεως του 21% κατέγραψαν, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, τα καθαρά κέρδη της Statoil το πρώτο τρίμηνο του 2018, βρισκόμενα στα 1,29 δισεκ. δολάρια, με ιδιαίτερη ώθηση από τις υψηλότερες τιμές στον «μαύρο χρυσό» και το φυσικό αέριο.
Ενδεικτικά, η μέση τιμή πώλησης για το κάθε βαρέλι πετρελαίου ανήλθε σε 60,2 δολάρια, έναντι 48,9 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, η επίδοση ήταν κατά πολύ υποδεέστερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις -σε έρευνα της FactSet- που έκαναν λόγο για 1,48 δισεκ. δολάρια.
Τα έσοδα εκτοξεύθηκαν στα 19,78 δισεκ. δολάρια, αυξημένα κατά 21% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, ξεπερνώντας τις προβλέψεις (18,37 δισεκ. δολάρια).
Ο σκανδιναβικός κολοσσός, το 67% του οποίο ελέγχει το νορβηγικό δημόσιο, υπολογίζει στα 11 δισεκ. δολάρια τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για το σύνολο του 2018, με 1,5 δισεκ. να διατίθενται για την εξερεύνηση νέων πεδίων εξόρυξης.
Κέρδη ύψους 61 εκατ. δολαρίων παρουσίασε για το πρώτο τρίμηνο του 2018 η Twitter, με κεκτημένη ταχύτητα από το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο στην ιστορία της εταιρείας, την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2017.
Τους τρεις πρώτους μήνες του περασμένου έτους, η εταιρεία πίσω από το ομώνυμα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κατέγραψε ζημίες ύψους 61,6 εκατ. δολαρίων.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 0,16 δολάρια ανά μετοχή.
Για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 21% σε ετήσια σύγκριση, στα 664,9 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη.
Τα 575 εκατ. δολάρια αφορούσαν έσοδα από διαφημίσεις.
Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία πρόσθεσε 6 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017, με τον αριθμό να φθάνει πλέον τα 336 εκατομμύρια παγκοσμίως!
Εξ αυτών, τα 69 εκατομμύρια αφορούν χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Λίγα λεπτά πριν αρχίσει η σημερινή (25 Απριλίου 2018) συνεδρίαση στη Wall Street, η μετοχή καταγράφει «ράλι» άνω του 5%.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η Twitter αναμένει EBITDA ύψους 245 εκατ.-265 εκατ. δολαρίων.
Κέρδη καλύτερα των προσδοκιών ανέφερε για το α’ τρίμηνο του 2018 η Boeing Co., ενώ αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους.
Η Boeing, η οποία πούλησε τον αριθμό-ρεκόρ των 763 αεροσκαφών το 2017 και έχει ήδη ανακοινώσει μια αύξηση στις παραδόσεις εμπορικών αεροσκαφών στους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, αύξησε την πρόβλεψή της για τις ετήσιες ταμειακές ροές στα 15 - 15,5 δισ. δολ., από 15 δισ. που ανέμενε προηγουμένως.
Η αμερικανική εταιρεία αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για τα ετήσια κέρδη του 2018 στα 14,30 - 14,50 δολ. ανά μετοχή, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 13,80 - 14,00 δολ. ανά μετοχή.
Στο α’ τρίμηνο του 2018, η εταιρεία ανακοίνωσε μια αύξηση στις παραδόσεις εμπορικών αεροσκαφών κατά 9%, στα 184.
Τα κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο, εξαιρουμένων εκτάκτων στοιχείων, ανήλθαν σε 3,64 δολ. ανά μετοχή στο α’ τρίμηνο, από 2,17 δολ. ανά μετοχή έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ τα συνολικά της έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,5%, στα 23,38 δισ. δολ.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 2,58 δολ. ανά μετοχή και έσοδα 22,26 δισ. δολ.
Αυξήθηκαν 1,3% τα έσοδα α΄ τριμήνου της General Dynamics στα 7,54 δισ. δολάρια, επισημαίνοντας την ισχυρή ζήτηση για τα αμυντικά προϊόντα και την δραστηριότητα παραγγελιών σε όλο το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της Gulfstream.
Η General Dynamics δήλωσε πως το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στο τέλος του τριμήνου διαμορφώθηκε στα 62,1 δισ. δολάρια και στο τέλος του 2017 στα 63,2 δισ. δολάρια.
Πτώση της τάξεως του 55% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Goodyear το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς διαμορφώθηκαν στα 75 εκατ. ή 0,31 δολάρια ανά μετοχή, επίδοση υποδεέστερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών -σε έρευνα της FactSet.
Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της αμερικανικής εταιρείας υποχωρεί κατά 5% στη Νέα Υόρκη, στις 21:15.
Η Goodyear επικαλέστηκε το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και την ασθενέστερη του αναμενομένου ζήτηση, για τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα.
Τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 3,83 δισεκ. δολάρια, έναντι 3,70 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα και εκτιμήσεων για επίδοση ύψους 3,77 δισεκ..
Η Tupperware Brands ανακοίνωσε κέρδη α΄ τριμήνου που υποχώρησαν στα 35,7 εκατ. δολάρια ή 70 σεντς ανά μετοχή από τα 47,4 εκατ. δολάρια ή 93 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Τα έσοδα μειώθηκαν στα 542,6 εκατ. δολάρια από τα 554,8 εκατ. δολάρια.
Η Northrop Grumman ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών στα 739 εκατ. δολάρια ή 4,21 δολάρια ανά μετοχή, από τα 650 εκατ. δολάρια ή 3,69 δολάρια ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 6,74 δισ. δολάρια από τα 6,41 δισ. δολάρια.
Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου της STMicroelectronics.
Η εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 239 εκατ. δολαρίων.
Τα έσοδα  της περιόδου αυξήθηκαν κατά 22% στα 2,23 δισ. δολάρια.

Αναλύσεις

Το μπαράζ εμπορικών δασμών στις εισαγωγές από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο αναμένεται να προκαλέσει οικονομικό πλήγμα σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, ορισμένες εκ των πολιτειών βασίζονται κατά πολύ στις εξαγωγές αεροσκαφών και γεωργικών προϊόντων, δύο ευαίσθητων κλάδων που βρίσκονται υπό κίνδυνο από τον εμπορικό πόλεμο.
Στις αρχές του τρέχοντος μήνα, η Κίνα δημοσίευσε έναν κατάλογο 120 αμερικανικών εξαγωγικών -στην Κίνα- προϊόντων, με ετήσια αξία ύψους 3 δισεκ. δολαρίων, ως απάντηση στους δασμούς της Ουάσιγκτον για κινεζικά προϊόντα συνολικής ετήσιας αξίας 50 δισεκ. δολαρίων.
Μάλιστα, στη συνέχεια, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα αναθεώρησαν το ποσό σε 100 δισεκ. και 50 δισεκ. δολάρια, αντίστοιχα.
Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί το πότε και αν θα εφαρμοστούν οι δασμοί.
Η Αϊόβα παρουσιάζει την υψηλότερη έκθεση στους δασμούς, λόγω της γεωργίας που ανθεί στην περιοχή, επισημαίνει η Fitch.
Επίσης, μεταξύ των πολιτειών που κινδυνεύουν είναι το Ιλλινόις και η Μινεσότα.
Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές από την Κίνα, ο οίκος δεν αναμένει απώλειες για τις αμερικανικές πολιτείες, καθώς οι εισαγωγείς των Η.Π.Α διαθέτουν επαρκή ικανότητα να αντικαταστήσουν τις κινεζικές εισαγωγές.
Στην υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) επαναξιολόγησης της General Electric, από σταθερές σε αρνητικές, προχώρησε ο οίκος Moody's, πέντε περίπου μήνες αφότου υποβάθμισε (περισσότερα εδώ) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «Α2» -βαθμολογία που παραμένει.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αξιολογείται με «P-1».
Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν τις ανησυχίες του αμερικανικού οίκου σχετικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις της GE με τη δικαιοσύνη των Η.Π.Α., τη στιγμή που τα αποθεματικά ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκ. δολάρια για τον ενεργειακό κολοσσό.
Η ρευστότητα της General Electric έχει ήδη αποδυναμωθεί από το τέταρτο τρίμηνο 2017, εξαιτίας της εφάπαξ χρέωσης ύψους 7,5 δισεκ. δολαρίων από τη φορολογική μεταρρύθμιση της Ουάσιγκτον.
Η Moody's αναμένει σημαντική αύξηση του δανεισμού για την ιστορική, άλλοτε πανίσχυρη εταιρεία, έως το 2020.
Η General Electric παρουσίασε αύξηση κερδών και πωλήσεων για το α’ τρίμηνο του 2018, κυρίως χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στις μονάδες αεροπορίας και υγείας.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν στα 369 εκατ. δολ., ή 4 σεντς ανά μετοχή, από 122 εκατ. δολ., ή 1 σεντ ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημίες 1,18 δισεκ. δολ., ή 14 σεντς ανά μετοχή, από ζημίες 239 εκατ. δολ., ή 1 σεντ ανά μετοχή, στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τα έσοδα της εταιρείας σημείωσαν αύξηση 6,6% και διαμορφώθηκαν στα 28,7 δισεκ. δολάρια.
Τον δρόμο για υψηλότερα επιτόκια στην αμερικανική αγορά ομολόγων αποτελεί το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε το 3% για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2014.
Η πορεία αυτή ενισχύει την άποψη ότι οι αποδόσεις αυξάνονται στην αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 14,9 τρισ. δολ..
Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους, αλλά ήταν συγκρατημένα τον προηγούμενο μήνα, οδηγώντας ορισμένους στρατηγικούς αναλυτές να αναρωτηθούν εάν το 2018 θα μπορούσε να αποτελέσει μια επανάληψη του 2017, όταν η αισιοδοξία για την οικονομία οδήγησε τις αποδόσεις σε υψηλά επίπεδα στις αρχές του έτους.
Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed περιλαμβάνουν δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων το 2018, αν και οι traders αναμένουν περισσότερες.
«Βασικά είμαστε εντός των στόχων μας αυτή τη στιγμή» είπε ο Jay Barry της JP Morgan και πρόσθεσε «αυτή η πορεία της απόδοσης είναι αναμενόμενη δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο ώριμο σημείο του κύκλου».
Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν από τώρα για την πορεία των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, το αμερικανικό 10ετές ομόλογο θα κλείσει το 2018 στο 3,15%, στο ίδιο μήκος κύματος με το μέσο όρο πρόβλεψης των 56 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Με τις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών σε υψηλά επίπεδα και το εταιρικό χρέος να σημειώνει ρεκόρ, η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αποτελεί κίνδυνο για τη Wall Street, σύμφωνα με τη Societe Generale.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση, το υψηλό εταιρικό χρέος είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο οι επενδυτές ανησυχούν σχετικά με την άνοδο του κόστους δανεισμού.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα (25/4/2018) η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 3,02% καθώς χθες (24/4/2018) ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 3%.
Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται ότι οι αμερικανικές εταιρείες συνέχισαν να δανείζονται από τις εγχώριες κεφαλαιαγορές.
Η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης χρέους θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό των επαναγορών, αν και αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.
Το 2017, οι εταιρείες του S&P ξόδεψαν περισσότερο από μισό τρισ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι οι εταιρείες θα δαπανήσουν περί τα 650 δισ. δολ. το 2018.
Σύμφωνα όμως με τη Societe Generale η πτωτική τάση στις επαναγορές ομολόγων θα συνεχιστεί και το 2018 για τον απλό λόγο ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης