Τελευταία Νέα
Διεθνή

GoldCore: Ο φυσικός χρυσός κερδίζει την μάχη με τις καταθέσεις - Ανθώπινα λάθη, bail in και κυβερνοεπιθέσεις τρομάζουν τους ιδιώτες

tags :
GoldCore: Ο φυσικός χρυσός κερδίζει την μάχη με τις καταθέσεις - Ανθώπινα λάθη, bail in και κυβερνοεπιθέσεις τρομάζουν τους ιδιώτες
GoldCore: Ο φυσικός χρυσός κερδίζει την μάχη με τις καταθέσεις - Ανθώπινα λάθη, bail in και κυβερνοεπιθέσεις τρομάζουν τους ιδιώτες
Τα χρήματά στον τραπεζικό σας λογαριασμό μπορεί να εξαφανιστούν ανά πάσα στιγμή αναφέρει στην τελευταία της ανάλυση η χρηματιστηριακή εταιρία Goldcore που δραστηριοποιείται σε συναλλαγές πολύτιμων μετάλλων.
Αυτό είναι το μάθημα από το φιάσκο της Ulster Bank, πελάτες της οποίας βρέθηκαν στη δυσάρεστη να διαπιστώσουν ότι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί ήτα άδειοι
Η Ulster Bank σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ανθρώπινο σφάλμα» και ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα έχει διορθωθεί.
Παρά το γεγονός ότι χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες για κάποιους πελάτες της για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επείγουσες πληρωμές.
Αυτό ήταν ένα σαββατοκύριακο των τραπεζικών σφαλμάτων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η TSB αντιμετώπισε μια «κατάρρευση» μετά την προγραμματισμένη συντήρηση των συστημάτων πληροφορικής της.
Πολλοί πελάτες της τράπεζες βρέθηκαν να μην έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν πρόσβαση στους λογαριασμούς άλλων καταθετών.
Το φαινόμενο αυτό θα διαρκέσει αρκετό καιρό.
Όλοι μας έχουμε πέσει θύμα τραπεζικών χρεώσεων σε κάποια στιγμή - είτε πρόκειται για αναπάντητες άμεσες χρεώσεις είτε για μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις υπερανάληψης.
Ας ελπίσουμε ότι το βάρος δεν θα είναι στους πελάτες να αποδείξουν ότι δεν είναι δικό τους λάθος.
Οι πελάτες των τραπεζών θα πρέπει να δουν τα παραπάνω γεγονότα ως μια υπενθύμιση ότι τα χρήματα σε ψηφιακή μορφή στερλίνες, ευρώ, δολάρια και άλλα νομίσματα fiat μπορούν απλά να «εξαφανιστούν» είτε λόγω ανθρώπινου λάθους είτε από κυβερνοεπιθέσεις.
Το απλό γεγονός είναι ότι οι τράπεζες κατέχουν πολύ περισσότερη εξουσία στον τραπεζικό σας λογαριασμό από εσάς.
Τα εξαφανισμένα μετρητά είναι μια πραγματικότητα η οποία πιθανότατα υπάρχει παντού, ωστόσο με αυξανόμενη συχνότητα.
Το ανθρώπινο λάθος είναι το λιγότερο επικίνδυνο γεγονός από την αύξηση των ψηφιακών κινδύνων.
Ένα τραπεζικό πρόβλημα που προκαλείται από ένα λάθος πάτημα ενός ανθρώπινου δάχτυλου ή ένα λάθος αφηρημάδας είναι το καλύτερο είδος του προβλήματος που ένας τραπεζικός πελάτης μπορεί να έχει.
Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα είναι σπάνια σε σύγκριση με τον αριθμό των κακόβουλων επιθέσεων από εξωτερικές πηγές (κυβερνοεπιθέσεις)
Η μονάδα αντιμετώπισης κακόβουλων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο της KPMG, προειδοποίησε σε μια έκθεσή της πόσο χαμηλού επιπέδου είναι οι τακτικές και οι άμυνες του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι  αυτών των αυξανόμενων απειλών:
Οι βρετανικές τράπεζες δαπάνησαν 360 εκατ.  δολάρια για αναβάθμιση των συστημάτων πληροφορικής τους το 2016, αλλά η έκθεση τονίζει ότι οι όποιες αλλαγές είναι συχνά πολύ αργές και περιορισμένες λόγω των ρυθμιστικών αρχών, ενώ οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, που μπορούν να λειτουργούν πέρα από τα σύνορα και το νόμο και να αναβαθμίζουν συνεχώς τις μεθόδους και τα συστήματά τους.
Αυτό απαιτεί ταχύτερη και πιο συνεργατική αντίδραση, ανέφερε η έκθεση.
 "Τελικά, ο χρηματοπιστωτικός τομέας ως κοινότητα πρέπει να οργανωθεί από μόνος του".
Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ συμφωνούν ότι τα συστήματα πληροφορικής είναι παλαιά και παρωχημένα.
Μια έκθεση του τρέχοντος μήνα (Απρίλιος του 2018) από τη Μεικτή Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (Joint Committee of the European Supervisory Authorities (ESAs)) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θεωρούνται παράλληλα με το Brexit ως οι μεγαλύτερες απειλές για τους τομείς των κινητών αξιών, του τραπεζικού και του ασφαλιστικού τομέα.
Πολλοί από εμάς φανταζόμαστε ότι η κυβερνοεπιθέσεις λαμβάνουν χώρα από έναν υποσιτισμένο έφηβο που ζει στην κρεβατοκάμαρα της μητέρας του. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον.
Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση η οποία παράλληλα τίθεται και προς μίσθωση.

Οι κανονισμοί της ΕΕ πιο κακοί απ ό,τι οι χάκερ;

Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες του διαδικτύου, οι περισσότεροι από εμάς έχουν αόριστη επίγνωση των απειλών που φέρνει (αν και λίγοι κάνουν τίποτα γι 'αυτό).
Αυτό που δεν έχουμε δεχθεί ακόμη είναι οι απειλές που προκάλεσαν οι ίδιοι άνθρωποι που υποτίθεται ότι μας προστατεύουν - κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές.
Αυτές οι δύο μεγάλες δυνάμεις επισκιάζουν τις αποταμιεύσεις τόσο πολύ (αν όχι περισσότερο) από τους χάκερ και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.
Οι καταθέσεις μπορούν να εξαφανιστούν από τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές όχι εξαιτίας ανθρώπινου λάθους ή κακόβουλου λογισμικού, αλλά επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν ψηφίσει νόμους που τους επιτρέπουν να το πράξουν.



Τα bail-ins εγκρίθηκαν πριν από δύο χρόνια.
Το bail in γίνεται με το κούρεμα των καταθέσεων.
Μία χώρα ή μία τράπεζα για να ορθοποδήσει οικονομικά, κουρεύει τις καταθέσεις των πολιτών (αποκομίζοντας χρήματα από έναν τέτοιο εσωτερικό πόρο) κι έτσι βρίσκει τα χρήματα που της λείπουν, χωρίς να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.
Φανταστείτε να ξυπνάτε αυτό το Σαββατοκύριακο για να βρείτε χρήματα στο λογαριασμό σας.
Ένας γρήγορος έλεγχος των ειδήσεων και των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν σας προειδοποιεί για τυχόν προβλήματα με την τεχνολογία της τράπεζας ή για επίθεση κακόβουλου λογισμικού ή για «ανθρώπινο λάθος».
Αντ 'αυτού, είστε τρομοκρατημένοι για να μάθετε ότι η κυβέρνησή σας έχει εγκρίνει τη λήψη των αποταμιεύσεών σας, ορισμένα από τα οποία χρειάζεστε για τα καθημερινά έξοδα διαβίωσής σας.

Συμπέρασμα

Το μάθημα εδώ είναι ότι οι επενδυτές, οι αποταμιευτές και οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποσύρουν μέρος των αποταμιεύσεων που έχουν κερδίσει σκληρά και το κεφάλαιο «off line».
Είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργείτε καθημερινά χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, αλλά μακροπρόθεσμα βεβαίως μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα  μετρητά και οι αποταμιεύσεις σας προστατεύονται καλύτερα από τον αριθμό των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τώρα τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών καταθέσεων.
Φυσικά μπορείτε να κρύψετε κάποια μετρητά κάτω από το στρώμα τους σε μια ασφαλή θυρίδα, αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι ασφαλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις.
Τα μετρητά στο σπίτι σας κινδυνεύουν από κλοπή και τα οι θυρίδες ασφαλείας κινδυνεύουν από κλοπή.
Τα μετρητά χάνουν σταθερά αξία, ειδικά σε αυτή τη χρονική περίοδο ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων και μάλιστα αρνητικών επιτοκίων.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι τα χαρτονομίσματα μπορούν να θεωρηθούν ως μη νόμιμο νόμισμα και μπορούν να δημιουργηθούν νέες χαρτονομίσματα ή κέρματα για να αντικαταστήσουν απλά αυτά που κατέχετε.
Όταν πρόκειται για φυσικό χρυσό, δεν βασίζεστε στις τράπεζές, ούτε χρειάζεται να συμμορφωθείτε με τις ενημερώσεις πληροφορικής ή να έχετε το ασφαλέστερο τσιπ στο smartphone σας.
Ο χρυσός είναι σήμερα πιο δημοφιλής σήμερα από ποτέ, εξαιτίας αυτών των κινδύνων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης